Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Alla klubbar elitlicensierade

Svenska Fotbollförbundet skriver att alla klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan har fått sina elitlicenser godkända för år 2013. GAIS, Falkenbergs FF, Varbergs BoIS FC, Umeå FC och Kristianstads DFF (Damallsvenskan) redovisade negativt eget kapital per sista december 2011 men har fått sina handlingsplaner för att nå minst noll i eget kapital vid utgången av 2012 godkända av Licensnämnden. Ingen av de berörda klubbarna hade några förfallna skulder avseende skatter och arbetsgivareavgifter eller skulder till SvFF, SDF eller annan medlemsförening eller till utländska klubbar gällande spelarövergångar per den 31 augusti, som är ett magiskt detuam med avseende på elitlicensen.

Snävast verkar det ha varit för IK Brage som inte kunde leva upp till den handlingsplan som skulle leda till ett återställande av det egna kapitalet. Planen godkändes efter bokslutet för år 2011. Vid kontrollstationen per den 31 augusti kunde dock klubben visa att det egna kapitalet var återställt och därigenom kunde de säkra en ny licens. Brage var alltså i en liknande situation som den ÖSK befann sig i för ett antal år sedan med den skillnaden att de blev godkända.

En nyhet för i år är att klubbarna för att bli godkända även måste intyga att ekonomiska förutsättningar inte saknas för att fortsätta driva verksamheten vidare under hela nästkommande verksamhetsår. Någonting som givetvis alla klubbar gladeligen gör även om de har ett konkurshot hängande över sig. Jag tänker då till exempel på KIF Örebro och GAIS, vilka båda har haft en mycket ansträngd ekonomi under hösten. Hur de skall överleva nästa år lär ingen av dem har någon klar bild av.

Nästa avstämningspunkt blir nu bokslutet per den sista december då klubbarna återigen måste visa att de har ett positiv eget kapital. Om inte, måste de lämna in en handlingsplan som skall godkännas.

Svenska Fotbollförbundet: Elitlicenser godkända för säsongen 2013
NA: ÖSK och Kif fick elitlicens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.