Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elite Hotel Cup 2012

Dag 5 (lördag). ÖSK – Brommapojkarna 2-6.
ÖSKs P15-lag har verkligen blandat och gett under årets Elite Hotel Cup. Laget började bra och gjorde några riktigt fina matchen i gruppspelet. Bland annat gav man de blivande cupmästarna från Helsingborgs IF en riktigt tuff match som förlorades med knappa 3-2. Helsingborg vann senare A-finalen mot Landskrona med 4-3.

Men i slutspelet hade energin försvunnit och på lördagen blev det en andra smärtsam förlust – den här gången mot Brommapojkarna. Stockholmarna tog rätt tidigt i matchen ledningen med 3-0 och sedan var det i praktiken avgjort. ÖSKarna repade sig visserligen och bjöd på bättre motstånd under resten av matchen, men det räckte inte ens till för att göra matchen spännande. ÖSKs mål vid ställningen 0-5 gjordes av Felix Möller som siktade och slog in en frispark i närheten av krysset. Matchens sista mål gjorde sedan av Emil Helander (eller Felix igen) då ställningen var 1-6. Det verkar som om Emils skott tog på Felix, så det går väl att diskutera vem som skall stå som målgörare.

Så här i efterhand kan man väl konstatera att ÖSK i år inte hade en tillräckligt bred trupp för att kunna genomföra en så tuff turnering med fem fulltidsmatcher på sex dagar. För att klara av den här typen av turnering på ett bra sätt krävs att man kan fördela speltiden på hela truppen på ett effektivt sätt.

Dag 4 (fredag). ÖSK – Halmstad BK 1-3
När B-slutspelet inleddes hackade det för första gången ordentligt i ÖSK-maskineriet. Det verkade som om det täta matchandet tagit hårt på både ork och psyke – det här var den fjärde matchen på fem dagar och eftersom man kör full tid (2*40) får de mest utnyttjade spelarna slita väldigt hårt.

ÖSKarnas första halvlek präglades av håglöshet och låga energinivåer. HBKarna var mer på bettet och kunde utnyttja obeslutsamhet i ÖSKs försvarsspel till att göra hela tre mål under den första halvleken. Efter hand kunde man från ÖSKs sida stabilisera matchen genom att byta in spelare som för dagen vara fräschare, men närmare än Hampus Lindhs reduceringsmål till 1-3 kom man aldrig. Hampus lyrade snyggt in en andraboll efter hörna. Andra halvlek var jämn med några ÖSK-chanser som kunde ha resulterat, men HBK var inte ofarliga mot ett utglesat ÖSK-försvar. Bäst för dagen i ÖSK var Hampus Lindh och Mirza Turan.

I den avslutande matchen där man spelar om placeringarna sju och/eller åtta möter ÖSK Brommapojkarna. Matchen spelas lördag kl 10:30.

Dag 3 (onsdag). ÖSK – IK Sirius 5-0

Emil Helander gav ÖSKarna den skjuts de behövde i målfabrikationen genom att göra 3-0 och sedan passa fram till Felix Möllers 4-0 mål.

Inför den sista gruppspelsmatchen var ÖSKarnas målsättning att ta sig till B-finalspelet. För att lyckas med detta krävdes dels att Helsingborg slog Djurgården, samt att ÖSK fick ett resultat i dagens match mot IK Sirius som helst borde matcha Djurgårdens 6-1 resultat från igår. Matcherna spelades samtidigt och via högtalarna kunde man höra varje mål annonseras.

Det blev en nervig tillställning. Djurgården inledde med att ta ledningen mot HIF, som dock kvitterade och tog ledningen med ett mål rätt omgående. Där stannade målfabrikationen av, vilket innebar att ÖSK i det läget nog måste matcha Djurgårdens plus fem i målskillnad från deras match mot Sirius. ÖSKarna hade det dock till att börja med rätt så trögt med målfabrikationen även om David Holm gjorde 1-0 och Felix Möller 2-0 innan halvtidsvilan. Detta räckte dock inte alls eftersom HIF bara hade en uddamålsledning.

ÖSK inledde andra halvlek precis på samma sätt som man avslutade den första. Laget hade ett mycket stort bollinnehav och skapade en hel del chanser, som antingen missades eller räddades av Sirius duktige målvakt. Han hade visserligen redan före dagens match släppt in 17 mål, men av hans spel att döma kan det inte ha varit hans fel. Han blev för övrigt vald till matchens lirare. I takt med att målen uteblev bytte ÖSKs tränare Magnus Carlsson in allt fler offensiva spelare, gick ner på en trebackslinje, flyttade fram Mirza Turan på mittfältet etc. Allt för att öka på trycket mot Sirius och för att få in de mål som behöves.

Ett av de offensiva bytena visade sig också vara det som till slut bar frukt. När Emil Helander kom in började det hända saker på målsidan igen. Emil gjorde själv det viktiga och på sätt och vis förlösande 3-0 målet. Sedan passade han fram till Felix Möllers andra mål för dagen och möjligheterna till avancemang kändes betydligt närmare. Helsingborg hade nämligen börjat göra mål de också. Men så länge som det bara skiljde ett mål till ÖSKs fördel var avancemanget ingalunda säkert. Det var först efter en säkert slagen straffspark av Mirza Turan, lagets kapten, som spänningen började att släppa. Speciellt som HIF verkade ha fått upp ångan ordentligt mot Djurgården.

Slutresultaten blev en 5-0 vinst för ÖSK medan HIF slog DIF med 6-3, vilket öppnade vägen för ÖSKs avancemang till B-finalspelet. ÖSK får nu spela mot Halmstads BK i nästa match. Ett HBK som minst sagt blandat och gett under den här turneringen. HBK började med att förlora mot AIK med 10-0. I den andra matchen slog man sedan Syrianska FC med 6-0 och idag blev det oavgjort 2-2 mot Ängelholm. I B-slutspelets andra semifinal möts IFK Göteborg och IF Brommapojkarna. Rent intiutivt känns det väl som en bra lottning för ÖSKarna, som så här långt gjort en riktigt bra turnering.

Spelarna i de olika lagen får i morgon en välförtjänt vilodag. Cupen är en tuff tävling för de spelare som matchas hårdast. De har nu spelat 2*40 minuter tre dagar i streck, ett spelprogram som nog de flesta elitspelare skulle ha svårt att matcha.

Doldis på mittfältet. Hampus Lindh finns nästan alltid där han behövs bäst tack vare sin löpkapcitet och spelförståelse. En drömspelare att ha med sig på ett mittfält.

Dag 2 (tisdag). ÖSK – Helsingborgs IF 2-3

David Holm har gjort två av ÖSKs tre mål i turneringen så här långt.

Det blev förlust för ÖSK i den andra matchen av årets Elite Hotel Cup. Ingen större överraskning sett till motståndet. Helsingborgs IF tillhör regelbundet topplagen i turneringen och har undre de tre senaste åren vunnit cupen två gånger och kom tvåa den tredje gången. I går besegrade de IK Sirius med 11-0, men i dagens match bjöd ÖSK på betydligt bättre motstånd. Helsingborg tog ledningen i den första halvleken efter lite flipperspel i ÖSKs straffområde men ÖSK kom tillbaka.

Först kvitterade ÖSK genom David Holm framspelad av vänsterbacken Ridwan Ikar Amin, som kom fram fint längs kanten. Hemmalaget tog även ledningen, då Tim Bergström nästan i markhöjd nickade in Micke Loöns hörna till 2-1., vilket resultat höll sig till halvtid. Helsingborg gav sig dock inte utan kontrade in 2-2 innan matchens lirare Måns Herman gjorde sitt och HIFs tredje mål genom en otagbar cykelspark.Det var Zlatan-klass på den.  ÖSK fick sedan lite tursamt och trots att man vid det laget hade en man mindre på plan en möjlighet till kvittering efter en hands i HIFs straffområde. Men Felix Möllers straff var lite för löst slagen så HIFs målvakt hann ned och kunde mota skottet i stolpen. HIF-segern var dock välförtjänt – de var trots allt det något bättre laget.

I och med dagens förlust kan ÖSKarna inte längre vinna sin grupp och gå till A-slutspelet. Under förutsättning att Helsingborg slår Djurgården i morgon, vilket de borde göra med tanke på vad jag sett av de båda lagen, så klarar ÖSK en plats i B-finalspelet under förutsättning att man lyckas slå Sirius med tillräckligt många mål. Djurgården slog Sirius med 6-1 idag och ÖSK bör alltså helst vinna med sex mål för att ta sig till B-finalen. Båda matcherna början kl. 16:00.

Tim Bergström gav ÖSK ledningen genom en låg nick i knähöjd.

Dag 1 (måndag). ÖSK – Djurgården 1-1

ÖSK inledde cupveckan med en tuff match mot Djurgårdens IF. En hård vind präglade första halvlek, vilket nog hjälpte stockholmarna en hel del. Halvlekens mål gjordes dock av ÖSKs David Holm på ett hårt skott ur halvsnäv vinkel efter en fin framspelning av Felix Möller. Annars var det Djurgården som skapade de flesta chanserna tack vare de yttre omständigheterna. ÖSKarna lyckades dock försvara sin ledning fram till halvtidsvilan.

När andra halvlek inleddes var det de svartvita som hade vinden i ryggen och som pressade på ordentligt mot motståndarmålet. Tyvärr mojnade vinden en hel del halvvägs in i halvleken och när dessutom djurgårdarna började hitta varandra igen så kändes ledningen inte längre alls lika säker. Efter det att Djurgården kvitterat på en riktigt bra slagen frispark stod matchen och vägde. Djurgården hade mer av spelet, men det var ÖSKs anfallare som kändes farligare. Inget av lagen lyckades dock göra något ytterligare mål utan fick nöja sig med delad poäng.

Mirza Turan som balanserade mittfältet på ett utmärkt sätt utsågs till matchens lirare. Bra insatser även av stabile Alex Berger i ÖSK-målet samt ettrige och bolltekniske Mikael Loön på mittfältet.

I gruppens andra match besegrade Helsingborgs IF IK Sirius med 11-0. Lite väl många mål, även om HIF brukar ha väldigt starka ungdomslag. Helsingborg är ÖSKs nästa motståndare i en match som börjar kl. 16:00 i morgon. I HIF spelar bland annat Henrik Larssons son Jordan, tvåmålsskytt och vald till matchens lirare i utklassningen av Sirius.

Felix Möllers fina framspelning bäddade för David Holms mål mot Djurgården.


Under den kommande veckan och med start i morgon måndag arrangerar ÖSK Ungdom Elite Hotel Cup, en elitturnering för pojkar födda 1997 (15 år gamla, alltså). Det är ÖSK som bjuder in deltagande lag och startfälten är ofta riktigt starka. Det verkar det vara i år också med många starka lag bland de 16 deltagande lagen. Turneringens matcher spelas på Rosta Gärde.

ÖSK har i år lottats i en tuff grupp och kommer att möta Djurgårdens IF, Helsingborgs IF och IK Sirius. ÖSKs första gruppmatch spelas i morgon kl. 13:30 och det är Djurgårdens IF som är motståndare.

ÖSK ställer i år upp med ett (skulle jag tro) riktigt konkurrenskraftigt lag bland annat med med tre spelare som nyligen blev uttagana till årskullens elitbreddläger. De uttagna är målvakten Alex Berger samt utespelarna Mirza Turan och Felix Möller.

ÖSK kommer i årets turnering att representeras av följade trupp: Adam Johansson, Alex Berger (mv), David Holm, Emil Helander, Felix Möller, Hampus Lindh, Johan Sjögren, Kalle Westdahl (mv), Kevin Henriksson, Konrad Gustafsson, Liridon Jashari-Tahiraj, Marcus Bydahl, Michel Hernandez, Mikael Loön, Mirza Turan, Ridwan Ikar Amin, Simon Rosén, Tim Bergström, Tobias Söderman, Viktor Fransilla (-98) och William Gunnarsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.