Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Fortsättning med Sixten?

Papperstidningen skrev igår en del om Sixtens eventuella framtid i ÖSK. Enligt Björn Åqvist talar man med varandra utan att dock ha nått speciellt långt rent konkret.
– Ingen part har bundit sig än men vi för diskussioner, säger Åqvist till Anders Uddling. (Tydligen är det ett jobb för chefen på sprotredaktionen att tackla successionsplanerna för ÖSKs tränarbänk).

Sixten å sin sida verkar vara något mera avvaktande i sin attityd.
– Vi får se vad som händer. Jag har inte satt någon deadline. Men jag har inget emot att fortsätta i ÖSK. Det är absolut ett alternativ för mig, citeras Boström av Uddling.

Så där mellan raderna låter det väl som om Sixten inte anser, att ÖSK är hans förstahandsalternativ i dagsläget, men också att han inte skulle ha något emot att fortsätta här om inget annat som är intressantare och/eller mer välbetalt dyker upp. Sixten har ju vid flera tillfällen tidigare indikerat, att han gärna fortsätter sin resa ut i den vida fotbollsvärlden och att han inte betraktar Örebro som sin slutstation rent fotbollsmässigt sett. (Exempel: Intervju med FotbollDirekt från september förra året)

Nu ligger det förmodligen inte i någon av parternas intresse, att redan nu göra klart att det inte blir någon fortsättning för Sixten efter årets säsong. Ett sådant tillkännagivande skulle förmodligen få en demoraliserande inverkan både på spelartrupp och i supporterskarorna. I alla fall inte ett knyst förrän en efterträdare finns namngiven och klar.

Sixtens dilemma är bland annat, att höst/vinter sett ur hans synpunkt inte är en idealisk tidpunkt att byta klubb. Då har klubbarna på kontinenten redan spelat den första delen av sina resp. säsonger och de enda jobb som då finns tillgängliga är i krisklubbar, som av en eller annan anledning redan tvingats att göra sig av med sin tränare. I övrigt är det väl i stort sett bara i Sverige, Norge, Finland och diverse nordliga öststater, som man kör vår – höst. Min känsla är att Sixten nog helst av allt skulle vilja dra söderut till en lite större klubb med större resurser i ett varmare klimat. Visserligen kommer han att få en möjlighet att testa på europeisk fotboll redan i sommar, men det blir nog bara i en eller max två omgångar av Europacupen.

En risk som talar för ett byte sett ur Sixtens synvinkel är nog dessutom, att det är möjligt att ÖSK redan maxat eller maxar denna säsong rent prestationsmässigt (sett i det kortare perspektivet). Flera av lagets bästa spelare kommer att lämna laget och det är osäkert om luckorna kan täppas till med spelare, som på en gång  kan bidra till att laget fortsätter att utvecklas i riktning mot ett SM-guld.

Sixten har kunnat visa upp en mycket positiv utveckling för sitt lag (7:a – 6:a – 3:a i allsvenskan efter att ÖSK nästan åkte ur för fyra år sedan). Frågan sett ur hans synvinkel är om flyttjärnet nu är tillräckligt varmt för att kunna smidas på ett bra sätt eller om hans skall våga chansa på att kunna få det ännu varmare. Att stanna två år till (jag tror inte att ÖSK skulle acceptera ett ettårigt avtal) skulle nog kunna vara lite väl mycket av en chansning för honom om han vill vidare.

Den första gången som Sixten förlängde var den 23 juni 2009. Vill han ha lika mycket framförhållning den är gången är det snart dags.

ÖSKs situation är på sätt och vis enklare. Med den utveckling spel- och resursmässigt samt ekonomiskt som klubben haft under senare år bör det inte vara alltför svårt att attrahera en lämplig tränare, även om Alexander Axén av någon anledning inte väljer att flytta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.