Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elitettan: Efterlängtad seger i Uppsala

Plats: Lötens IP (konstgräs)
Tid: Lördagen den 19 oktober klockan 16.00
Domare: Amane Kandas (ass. Ahmad Al-Shawi och Willian Jonsson)
På TV: Nej
Web-TV: Streamas via NA +Allt samt av Expressen
Hockeykrock: På sätt och vis. ÖHK spelar borta mot Malmö med nedsläpp 15:15.
Publik: Ingen publiksiffra rapporterad. (GUSK:s publiksnitt inför matchen var 172 åskådare).


ÖSK:s damer kämpade sig igår till en värdefull trepoängsvinst i Uppsala. Hemmalaget GUSK var nog (om sanningen ska fram) egentligen det bättre laget. Men det hjälpte dem inte den här gången. ÖSK:arna pressade högt och intensivt och gav nästan aldrig hemmalagets spelare möjlighet att bygga upp sitt spel på ett effektivt sätt. De få gånger de lyckades ta sig ur ÖSK-pressen kunde man se att de är ett lag som kan ta sig fram till vettiga lägen. Farligast var väl deras hörnor som ofta ställde till med stora problem för ÖSK:s försvar.

För ÖSK gällde det motsatta. Hög press och intensiv press, många bollvinster men också den vanliga oförmågan att göra något konstruktivt efter bollvinster. Givetvis var det svårt för de offensiva spelarna att vara just offensiva då de huvudsakligen fick jobba som första linje i ÖSK:s försvarsarbete. Men ändå – något egentligt konstruktivt anfallsspel har inte laget mot motståndare på den här nivån.

Den här gången räckte ändå anfallskraften till två mål. Först genom en möjligen välvilligt bedömd straffsituation och sedan på en perfekt kombination efter ett inlägg av den just inbytta Emelie Alfredsson. Cornelia Karlsson sprang in mellan två mittbackar och kom perfekt för att kunna nicka bollen förbi en målvakt som missbedömt situationen och hamnat på mellanhand. Starkt av ÖSK att inte tappa modet efter GUSK:s mål tidigt i den andra halvleken.

Positivt för ÖSK:s del var givetvis att laget kunde bibehålla det aggressiva och höga defensiva spelet som framgångsrikt testades mot Malmö FF i den förra matchen. (Även om det då i slutändan blev förlust). Rebecka Mannströms återinträde i startelvan som balanserande mittfältare har gjort det möjligt att flytta sommarförvärvet Alva Hed ett snäpp bakåt till hennes mer naturliga position i backlinjen. Det tjänar backlinjen en hel del på, medan mittfältet inte alls förlorar lika mycket. Mannström gör det bra och borde spela där under resten av säsongen.

Ett stort plus även till Amelia Olofsson och Ella Gunnarsson – de två jagande spelarna lägst fram. Fel att kalla dem anfallare kanske, men deras insats var ovärderlig. Speciellt Gunnarsson, som väl egentligen kom till klubben som en tilltänkt målgörare, var verkligen med och störde GUSK:arna överallt och hela tiden.

ÖSK: Viktigt seger mot GUSK
NA: Sköt ÖSK mot nytt kontrakt
NA Livesport: Gamla Upsala SK – Örebro SK (repris)


Matchfakta.
51′ 1-0 Sofia Munthe Nilsson (nickmål)
57′ Varning: GUSK
59′ 1-1 Cornelia Karlsson (straff sedan Amelia Olofsson blivit fälld)
75′ 1-2 Cornelia Karlsson (Emelie Alfredsson, nickmål)
83′ Varning: Nellie Thörngren

Laguppställning.
Kat Hess
Sofia Westerlund (90+4), Alva Hed, Nellie Thörngren
Selma Rajakangas, Cornelia Karlsson, Rebecka Mannström, Nora Thörngren (k), Izabella Hurtig (73)
Ella Gunnarsson, Amelia Olofsson (88)

Ersättare var: Ellen Portugués (mv), Emelie Alfredsson (73), Moa Arlebo (88). Josefine Eklund (90+4), Agnes Andersson, Emilia Andersson och Jonna Dahlberg

Inbytta blev.
73: Emelie Alfredsson (Izabella Hurtig)
88: Moa Arlebo (Amelia Olofsson)
90+4: Josefine Eklund ( Sofia Westerlund)


Allt är inte klart än, men nästan. De två nedersta lagen på nedflyttningsplatserna kan visserligen vid två segrar i de avslutande matcherna tangera ÖSK:s 25 poäng. Men deras målskillnad är för dålig för att de ska kunna gå om tabellmässigt.

För Lidköpings del krävs det två segrar för att de ska kunna slutspurta sig förbi ÖSK. Deras sista match mot Sundsvall kan och bör de väl kunna vinna. Men innan dess måste de i den första matchen efter uppehållet besegra Alingsås i vad som väl är något av ett västgötaderby. Även om Alingsås form svajat en del på slutet är detta inte så troligt. ÖSK för sin del säkrar definitivt fortsatt spel genom seger mot Jitex i nästa omgång.

Återstående matcher.
241102 14:00 Örebro SK – Jitex BK
241102 16:00 Lidköpings FK – Alingsås IF
241110 14:00 IK Uppsala – Örebro SK
241110 14:00 Sundsvalls DFF – Lidköpings FK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.