Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Alexander Axén tillbaka i ÖSK

Under söndagskvällen meddelande ÖSK att klubben tar in den förre ÖSK-tränaren och profilen Alexander Axén för att förstärka ledarstaben kring herrarnas A-trupp under återstoden av hösten. Axén, som idag jobbar inom media och är TV-expert för Tv4/Max, får rollen ”sportlig rådgivare” för att stötta tränarteamet och spelartruppen och han kommer att finnas tillgänglig vid lagets träningar 2-3 gånger i veckan samt för ledarteamet och laget när han inte är upptagen med sina ordinarie arbetsuppgifter i TV.

ÖSK beskriver det själva på sin hemsida som att Axén kommer att finnas runt laget som en extra resurs och ”hjälpa till med att bedöma spelet och spelare mer objektivt och med nya ögon utifrån”. En användare på SvenskaFans ÖSK-forum beskrev det lite fyndigt som att Axén får en roll som ”VIP-assisterande tränare” och den beskrivningen går absolut att skriva under på.

Axén kommer in och får en roll där han kan tycka och tänka precis vad han vill utan att behöva ta något större ansvar och om det går bra kommer han kunna få mycket beröm men om det inte ger resultat ligger ansvaret kvar på huvudtränaren Christian Järdler vilket går att se som att Axén får en win-win-situation där han får smaka på klubbtränarlivet igen och om han får blodad tand finns det alla möjligheter till att den utvecklas än mer till nästa säsong.

Ska bloggen försöka sig på någon slags tolkning av det hela så skulle man kunna säga att Axén nu blir vad Benny Lennartsson blev för Axén själv när GAIS gjorde ett liknande drag för 15 år sedan. Skillnaden skulle månne kunna beskrivas som att det då var på Axéns initiativ att plocka in Lennartsson som var en tränare som Axén tidigare jobbat med och som Axén själv beskrivit som en typ av mentor för honom.

På riktigt samma sätt kanske man inte kan beskriva Axéns relation till Christian Järdler även om Järdler själv säger sig vara ”jättepositiv till att få in en extra resurs” när NA frågar. Vad annars ska han säga? Själva beslutet att ta in Axén tycks av allt att döma komma på styrelsens initiativ (eller om det kanske är på sportrådets initiativ?) och inte direkt från Järdler. Åtminstone om den här bloggen tolkar saken rätt.

Slutsatsen skulle kunna vara att styrelsen nu ändå sänder en rätt allvarlig signal om att man inte är nöjda och verkligen vill se förändring men att man ändå inte vill sätta sig sitsen att sparka en huvudtränare. Man har ju så att säga gått den vägen tidigare och vill nu hitta en annan lösning.

Det kan å andra sidan också hänga ihop med vilka alternativ som styrelsen haft att jobba med i kombination med den nu pågående rekryteringen av ny sportchef som vad bloggen erfar ska kunna vara i hamn redan under oktober månad.

Att sparka en tränare innan den nya sportchefen är på plats eller för den delen låta en nyrekryterad sportchef få sparkandet av en tränare som första uppgift ser den här bloggen som lite bakvänt. Därför tror vi att styrelsen vill sitta relativt stilla men ändå göra någonting utan att för den sakens skulle röra om i hela grytan. Att då ta in Axén som en extra resurs kan mycket väl varit den avvägningen som styrelsen nu valde att göra.

Det vill säga man gör något utan att göra så mycket för att sedan ta en rejäl utvärdering efter säsongen när den nya sportchefen är fullt ut på plats.

Bloggen lär dock få anledning att återkomma i detta ämne.

En notering som är väldigt värd att notera (men som kanske inte är så förvånande) är den PR-effekt som detta drag ger. Se bara till nedanstående nyhetsflöde om nyheten. Axén har en stor effekt på saker och ting. Frågan blir väl bara om det är positivt eller negativt för ÖSKs överlevnad i Superettan?

ÖSK: Alexander Axén förstärker herrlaget ledarstab
ÖSK: ÖSK PLAY: Alexander Axén om nya rollen

NA: Axén: ”Jag kan vara en nagel i ögat på Järdler”
NA: Rinnes förvåning över Axén-beslutet
NA: Järdler: ”I ett pressat läge visar klubben mig förtroende”
NA: Axéns entré är en smart dribbling av Larsen
NA: Bomben: Axén gör ÖSK-comeback

Fotbollskanalen: Alexander Axén: Jag är inte här för att ta Järdlers jobb
Fotbollskanalen: Bekräftat: Axén blir sportslig rådgivare i ÖSK
Sportbladet: Alexander Axén till Örebro SK i superettan
Expressen: ÖSK:s krisdrag – tar in Alexander Axén
SVT: Alexander Axén återvänder till i ÖSK – se honom tillbaka på Behrn arena
GP: Alexander Axén går in i Örebro SK
FotbollDirekt: Axén om nya uppdraget: ”Jag kommer att vara på honom”
Fotbolltransfers: Officiellt: Alexander Axén till Örebro SK

Expressen (2009): Henrik Leman: Axén svalde stoltheten innan det var för sent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.