Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elitettan omgång 15: Viktig seger i Sundsvall

Plats: NP3 Arena (konstgräs)
Tid: Söndagen den 18 augusti klockan 13.00
Domare: Oscar Moss (ass. Seyed Mohammad Hosseini och Nicklas Dyrén)
På TV: Nej
Web-TV: NA (+Allt) och Expressen
Publik: 107 (Publiksnittet är 76)


Det blev sjunde gången gillt för ÖSKs damer då de i helgen besökte och besegrade Sundsvalls DFF. I säsongens sjunde match på bortaplan blev det äntligen poäng att ta med sig hem. De tidigare matcherna har alla slutat med förlust. Förvisso mot lag som bland annat Alingsås, Malmö FF och Umeå, men ändå.

Extra viktigt var det givetvis med segern eftersom det den här gången handlade om en klassisk sexpoängsmatch. Inför matchen hade lagen lika många poäng, men medan ÖSK låg över nedflyttningsstrecket tack vare en något bättre målskillnad låg hemmalaget under samma sträck på grund av en målskillnad som var några mål sämre.

Sundsvall, som börjat seriespelet väldigt svagt, kom till matchen fyllda av självförtroende. Inte bara efter sin starka seger med 3-0 på bortaplan mot Bollstanäs. Faktum var att de inte förlorat någon av sina senaste fem matcher. ÖSK å sin sida hade väl närmast en smärtsam övertidsförlust mot Mallbacken i sitt närminne. För övrigt den första förlusten på hemmaplan för året för ÖSK:s damer.

När matchen väl drog igång var det gästerna som på en gång tog initiativet. De pressade Sundsvall högt och lät dem aldrig bygga upp sitt spel. Det mesta av spelet skedde på Sundsvalls planhalva. Dessutom tyckte jag att ÖSK:s passningsspel fungerade ovanligt bra. Det var få missade passningar/mottagningar eller bollar som slogs iväg utan någon egentlig mottagare. Lättare att spela på plast trots allt?

Helt logiskt (med tanke på presspelet) tog ÖSK en tidig ledning genom Nora Thörngren som bröt en passning i Sundsvalls uppbyggnadsfas. Hon undvek en försvarare och satte bollen i mål mot sitt tidigare lag. Inget målfirande från henne alltså, men hennes lagkamrater kunde kosta på sig att bli väldigt glada.

Det blev inga större förändringar i matchbilden i den andra halvleken. Sundsvall kom helt enkelt inte åt att få igång något konstruktivt spel. Ändå blev det kvitterat till 1-1. En till synes ofarlig frispark lyrades in mot mål och i en tilltrasslad situation framför ÖSKs mål kunde en hemmaspelare trycka in bollen.

ÖSK kunde dock på nytt ta ledningen några minuter senare. ÖSK fick en hörna från vänster. Dennis Gabrielsson var smart nog att genomföra ett planerat spelarbyte innan hörnan slogs. Normalt brukar man ju vänta till efter fasta situationer vid spelarbyten. Men det var Emelie Alfredson som byttes in och hon har ju redan ett knippe målgivande vänsterhörnor på sitt fotbollssamvete. Den här gången hamnade bollen i en klunga spelare framför Sundsvalls mål och det var Ella Gunnarsson som nådde högst och kunde styra bollen i mål.

Resten av matchen kontrollerade ÖSK matchen bra och det kändes för en gångs skull inte speciellt oroligt. Hemmalaget kunde inte få igång någon egentlig press mot ett hårt arbetande ÖSK.

Den här gången var det väl först och främst en bra laginsats som fällde avgörandet till ÖSK:s fördel. Pressen satt och passningarna slogs (oftast) rätt. Extra plus till de vanliga och främst Matilda Wennberg och Amelia Olofsson. Bra jobb också av systrarna Thörngren och Selma Rajakangas.

Sommarförvärvet Alva Hed från Eskilsminne sätter redan sin prägel på ÖSKs spel i sin position som balanserande mittfältare. Hon bör redan ha gjort den platsen till sin. Att hon tagit steget upp från div 1 till Elitettan märks inte på alls. Hon rör sig bra, täcker stora ytor, klarar sig även i trängda situationer och slår vettiga passningar.

Om man ska vara kritisk på någon punkt är det väl att laget fortfarande kommer till alltför få avslut. SvFF:s statistik anger att ÖSK bara hade tre avslut under hela matchen. Går två av dem i mål är det väl ok, men det är ändå alldeles för få.

ÖSK: Tre viktiga poäng mot Sundsvall
NA: ÖSK bröt skräcksviten
Sundsvalls Tidning: Larssons nya Örebro-mål räckte inte
NA Play: Sundsvalls DFF – Örebro SK
Expressen: Höjdpunkter


Matchfakta.
17′ 0-1 Nora Thörngren
53′ 1-1 Elin Larsson
61′ 1-2 Ella Gunnarsson (Emelie Alfredsson, hörna)
89′ Varning: Ebere Orji

Laguppställning
Ellen Portugués
Matilda Wennberg – Josefine Eklund – Nellie Thörngren
Alva Hed
Selma Rajakangas – Cornelia Karlsson (75) – Nora Thörngren – Izabella Hurtig (61)
Ella Gunnarsson – Amelia Olofsson (85)

Spelarbyten.
61′ Emelie Alfredsson (Izabella Hurtig)
75′ Jonna Dahlberg (Cornelia Karlssn)
85′ Maja Eriksson (Amelia Olofsson)

Kvar på bänken blev: Emilia Andersson, Sofia Westerlund, Alva Hyttinen och Rebecka Mannström

Spelare som saknades: Klara Spångberg (knäskadad), Agnes Andersson (sjuk), Moa Arlebo (sjuk), Grace Wallin (känning), Ida Henriksson (känning), Clara Heiche (lån/Rynninge) och Olivia Stråle (lån/Rynninge).

Matchstatistik (SvFF).
Avslut: 3-3
På mål: 2-3
Utanför: 1-0
Hörnor: 2-6
Varningar: 1-0


Under den kommande veckan har ÖSK:s damer två matcher att klara av. På onsdag möter de div 2-laget Sturehov i en match i Svenska Cupen (Sörbyvallen 18:30). På lördag möter laget sedan serieledande Alingsås IF klockan 15:00 på GPP IP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.