Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Vårens speltid och betyg

Under vår sida för ”Spelade minuter” går det att följa speltiden men även NAs och SofaScores betygsättningar för ÖSK-spelarna. Här försöker vi lägga in aktuella siffror så snart de kommit ut – vilket oftast sker dagen efter match.

Speltid.
Om vi tittar på vårens matcher innan vi tar avstamp mot hösten så kan vi sammanfatta det hela med att Malte Påhlsson är den enda i ÖSK som spelat samtliga minuter under våren. tätt följt av Kalle Holmberg och sedan Erik McCue, Valgeir Valgerisson, Tobias Bjørnstad och Jesper Modig vilket kanske inte är så förvånande.

Att Påhlsson skulle bli etta i målet kändes ganska givet på förhand då han värvades till ÖSK från allsvenska Halmstad BK inför säsongen trots att Daniel Strindholm redan fanns i klubben. Under försäsongen fick målvakterna dela på sysslan men när det väl vankades seriespel har det inte varit något snack om vem som är ohotad förstemålvakt.

Att Kalle Holmberg är tvåa på listan är knappast heller någon överraskning. Om Holmberg får fortsätta vara fri från skador kommer det sannolikt se ut på ett liknande sätt även när vi sammanfattar hela säsongen.

Tittar vi sedan vidare ner på listan över speltid så ser vi att hela backlinjen kommer som på ett pärlband. McCue, Valgeirsson, Bjørnstad och Modig har samtliga fått väldigt gott om speltid och så lär det fortsätta om ingen av spelarna går sönder eller säljs.

I botten av listan över speltid hittar vi de yngre spelarna Malïk Mokédé, Bilal Fousseni och Wessam Dukhan som samtliga fått väldigt begränsat med speltid och där samtliga varit utlånade i olika samarbeten.

Av de mer etablerade spelarna är det Samuel Kroon och Viktor Backman som sticker ut gällande minst spelade minuter men det beror till den absolut största delen på skadefrånvaro och samma sak går att applicera på Sebastian Crona.

Den spelare som kanske går att anmärka på allra mest är Peter Gwargis som fått speltid i 652 minuter vilket motsvarar strax över 45 minuter per match i snitt under våren. Något som nog inte riktigt var tanken med den från Malmö FF inlånade stjärnan. Men mer om Gwargis längre ner.

NA-betyg.
Efter varje match betygsätter NA spelarnas insatser. Vad den här bloggen förstår så sker den betygsättningen i en smått stressad hast och man ska kanske inte ta den betygsättningen för facit rakt av även om den ändå ger en rätt bra fingervisning sett över tid då NAs journalister ser i stort sett alla träningar och matcher.

NAs betygsättning sker utifrån betygsskalan 1-6 där 1 är dåligt, 3 är godkänt och 6 är utmärkt.

Topp 5
1. Malte Påhlsson och Jesper Modig – både 3.4
3. Kalle Holmberg – 3.1
4. Hamse Shagaxle – 3.0
5. Erik McCue och Tobias Bjørnstad – båda 2.9
(Wessam Dukhan och Bilal Fousseni får betyget 3.0 men dessa båda har för lite speltid för att kunna räknas in)

Sammanfattningsvis är det bara fyra spelare som får betyget 3 och blir godkända sett över vårsäsongen.

Sett till övriga spelare tycker den här bloggen att både Lucas Shlimon (2.2) och Peter Gwargis (2.4) sticker ut i negativ bemärkelse. Det är två spelare som den här bloggen hade högre förväntningar och hade större förhoppningar på under våren. I Shlimons fall tycks utvecklingskurvan avstannat snarare än tagit fart och i Gwargis fall tycks det som att startsträckan varit väldigt lång sett till att han mer eller mindre var lysande under sitt inhopp i den avslutande vår-matchen borta mot GIF Sundsvall.

SofaScore-betyg.
Betygen från SofaScore brukar komma senare än NA-betygen (ibland fler dagar efter avslutad match) och deras skala går från 1-10 där betyget 7 brukar indikeras med grön färg det vill säga bra. Betyget 6.5 uppfattar jag som godkänt eller åtminstone ungefär samma betyg som NAs 3a. Du kan läsa mer om deras betygssättning här: Sofascore Rating Explained

Sex spelare i ÖSK delar på förstaplatsen i laget med ett snittbetyg på 7.1 (avrundat uppåt) och för att kunna utse en vinnare behöver vi titta på fler decimaler.

Topp 5
1. Samuel Kroon – 7.18
2. Jesper Modig – 7.12
3. Kalle Holmberg – 7.11
4. Eric McCue – 7.07
5. Mohammed Saeid – 7.058
6. Malte Påhlsson – 7.057

Tittar vi på SofaScores betygsättning och utgår från 6.5 som ”godkänt” är det betydligt fler – i stort sett alla – spelare som kan kvittera ut ett sådant betyg. Endast Oskar Käck, Wessam Dukhan och Malïk Mokédé får betyget 6.4 men deras speltid var rätt begränsad under våren.

Av de etablerade spelarna sticker Samuel Kroon ut som mest positiv. I NAs betygsättning når han inte upp till godkänt men i SofaScores dito blir han bäst i ÖSK även om man ska komma ihåg att betyget 7.18 inte är så värst mycket att hänga i granen om vi ska vara helt ärliga. En 7a i SofaScore motsvarar kanske strax över 3 hos NA vilket alltså är precis över det godkända strecket.

Ska man sammanfatta ÖSKs vårsäsong utifrån speltid och dessa betyg så speglar den nog rätt bra det som den här bloggen tycker och tänker. ÖSK har en startelva som (när den är skadefri) får strax över godkänt men har i övrigt en tunn trupp. Den spelare som kanske sticker ut allra mest är Valgeir Valgeirsson som fått väldigt gott om speltid men där han betygsmässigt inte helt kommer upp i nivå i förhållande till den speltid han fått. Peter Gwargis och Lucas Shlimon är de två andra spelarna som behöver lyfta sig sett till betygen som helhet.

ÖSK får som helhet ett betyg som är precis på eller strax under godkänt. Åtminstone sett till dessa siffror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.