Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2024: Andersson till ÖSK?

Den oftast välinformerade silly-journalisten Daniel ”Disco” Kristoffersson på Sportbladet publicerade under gårdagen en artikel som beskriver att mittfältaren Erik Andersson är ”högaktuell” för ÖSK.

Något senare publicerade även Nerikes Allehanda en liknande artikel där man säger att även NA har uppgifter som bekräftar detta.

Det som skrivs i de båda artiklarna tyder på att inget är klart men att det finns ett tydligt intresse.

Som silly-rykte ter det sig alltså vara åt det svagare eller lösare hållet än så länge även om det alltid är värt att ta på allvar när ”Disco” skriver något i silly-tider. Oftast brukar det betyda att det finns fog för ryktet och lägger vi till att NA tycks ha egna källor som beskriver samma sak så känns det allt mer som ett hett spår att följa.

Ska vi titta lite på spelaren i fråga så är Erik Andersson en 27-årig central mittfältare som kom fram som något av en ”supertalang” i Landskrona BoIS i ung ålder.

Han debuterade som 15-åring i Superettan redan 2012 och gjorde mål i sin debut. Ett mål som för övrigt fortfarande står sig skrivet i rekordböckerna som den yngste målskytten i Superettans historia.

Två år senare värvades Andersson till Malmö FF och hade dessförinnan också hunnit med att provspela för italienska Juventus och engelska Newcastle. Det var alltså en högt ansedd talang som MFF knöt till sig.

Tiden i Malmö FF kantades dock av begränsat med speltid och han lånades i flera omgångar ut till Trelleborgs FF dit han senare också flyttade permanent inför 2018. Tre säsonger senare gick flyttlasset vidare till GIF Sundsvall.

Tiden i Trelleborg och senare i Sundsvall gjorde att Andersson växte ut till en stabil central defensiv spelfördelande mittfältare som varit ordinarie startspelare för sina respektive klubbar alla säsonger sedan mitten av 2017 och fram tills han lämnade GIF Sundsvall efter den senaste säsongen.

Andersson förekommer relativt ofta i målprotokollet och har gjort cirka fyra mål per säsong och spelat fram till ungefär dubbelt så många. Förra säsongen blev det 4 mål och 11 assist. Året innan (då Sundsvall spelade i Allsvenskan) blev det 2 mål och 3 assists.

Förra säsongen blev det för övrigt 1 mål och 2 målgivande passningar för Andersson mot ÖSK.

Efter föregående säsong, där Giffarna klarade sig kvar i Superettan med ytterst liten marginal, valde Andersson att lämna Sundsvall och istället vända skorna till FC Helsingör i den danska andraligan. I media har Andersson beskrivit att han ville testa på något annat land än Sverige och någon annan serie än Superettan och dessutom finns det rätt väl beskrivet i media hur det sociala inte fungerade i Sundsvall då Anderssons partner och två barn bodde i Umeå istället för i Sundsvall och det medförde en allt för stor press på familjen Andersson som helhet.

Tiden i Danmark blev dock kortvarig då FC Helsingör åkte ur den danska motsvarigheten till Superettan varpå kontraktet med klubben bröts redan nu efter ett halvt år och han är nu således kontraktslös.

Skulle ÖSK lyckas rekrytera Erik Andersson så vore det en mycket bra värvning. Förra säsongen ansågs Andersson vara en av Superettans absolut bästa spelare och han har under många år bevisat att han håller hög klass både i Allsvenskan men kanske framförallt i Superettan. Enligt den här bloggens tycke är Andersson en spelare som potentiellt skulle gå rakt in i startelvan och därtill stärka upp mittfältet som varit en av ÖSKs största akilleshälar den här våren.

Sportbladet: Erik Andersson på väg till Örebro SK
NA: Uppgifter: ÖSK nära ny värvning
Lagstatistik: Erik Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.