Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elitettan omgång 5: Örebro SK – Gamla Upsala SK 0-2 (0-1)

Plats: Behrn Arena
Tid: Lördagen den 4 maj klockan 16.00
Domare: Amanda Nylund Karman (ass. Luaras Raçi och Aymen Ghezali)
På TV: Nej
Web-TV: NA (+Allt) och Expressen
Publik: 232


Tidigare möten.
De två lagen har bara mötts en gång tidigare. Det var i en försäsongsmatch i år. Då vann ÖSK i en svängig match med 3-2.


Ett fall framåt, trots allt ?
Det blev förlust med 0-2 för ÖSK då Gamla Upsala SK togs emot på Behrn Arena. Gästerna bör nog räknas som ett av de bättre lagen i serien, så förlusten kom inte helt oväntat, även om ÖSK vann försäsongsmatchen mellan lagen. Men försäsong är som bekant en sak och seriespel en helt annan.

Ändå tycker jag, att ÖSK ska vara nöjda över sin insats idag. (Om man bortser från att det inte blev några poäng). Laget uppträdde med betydligt mer energi och framåtlutning än senast mot Sundsvall. I en på det hela taget jämn match var det två slumpmässiga situationer, som gav GUSK mål och seger. Nu är det iofs. så att det lag som skapar mest i allmänhet får slumpen på sin sida. Inte alltid, men oftast.

Först fick GUSK (med betoningen på ”fick”) ett självmål från ingenstans tidigt i matchen. Det andra gjordes med tio minuter kvar efter en extremt rörig situation på en hörna. Målet kom på vad som väl var en sjätteboll eller något åt det hållet. Det andra baklängesmålet var iofs. rätt typiskt för ÖSK. Laget har ofta haft svårt att rensa bort bollen efter hörnor och frisparkar som slås in mot ett packat försvarsområde.

ÖSK för sin del skapade matchen igenom en hel del möjligheter, men hade inte bett nog i avsluten för att kunna överlista GUSK:s duktiga målvakt. Försvarsspel och mittfält fungerade genomgående bra i det öppna spelet. I och med Rebecka Mannströms återkomst finns det nu dessutom möjligheten att flytta upp Matilda Wennberg till hennes naturliga position på mittfältet. Något som i och för sig gick ut över Agnes Andersson, som fick vänta rätt länge på bänken.

Bra i matchen förutom Wennberg var även eller kanske framför allt Amelia Olofsson, som visade upp mycket av det riviga spel som förra året utmärkte hennes insatser. Jag gillade även Rebecka Mannström i hennes första match från start i årets seriespel. Hon är väl egentligen också mittfältare, men alla skadade mittbackar i truppen gör att mittfältet får bidra med bemanningen i trebackslinjen.

Jonna Dahlberg, inbytt i den 67:e minuten, kom in med stor energi men blev utbytt bara några minuter senare. Orsaken var ett skott i huvudet och risken är väl att hon drabbats av en hjärnskakning.


Matchfakta.
06. 0-1 Självmål (Nellie Törngren)
50. Varning: Dennis Gabrielsson (hans andra)
72. Varning: Rebecka Mannström
81. 0-2 Jennifer Sjösten

ÖSK:s laguppställning.
Ellen Portugués
Rebecka Mannström – Josefine Eklund – Nellie Törngren
Selma Rajakangas (67) – Matilda Wennberg (k) – Nora Törngren (74) – Grace Wallin
Izabella Hurtig (67) – Amelia Olofssonv 90+2) – Moa Arlebo

Ersättare: Lundberg Vesterlund (mv), Alva Hyttinen, Jonna Dahlberg, Agnes Andersson, Emilia Andersson, Maja Eriksson, Olivia Stråle,

Inbytta blev.
67: Alva Hyttinen, Jonna Dahlberg (ut 74)
74: Emilia Andersson, Agnes Andersson
90+2: Maja Eriksson

Skadade spelare som inte kunde delta.
Klara Spångberg, Clara Heiche, Ida Henriksson, Sofia Westerlund, Ella Gunnarsson, Emelie Alfredsson och Cornelia Karlsson.

Matchstatistik (SvFF).
Avslut 5-8
Avslut på mål 3-2
Avslut utanför mål 2-6
Hörnor 4-11
Gula kort 1-0

ÖSK: GUSK tog alla poängen
NA: Hemma från USA – på riktigt
NA Play: Örebro SK–Gamla Upsala SK
ÖSK: Inför hemmamatchen mot GUSK



Inför matchen skrev jag.

Gamla Upsala SK (GUSK).
Gamla Upsala BK, eller GUSK som de ofta kallas, är ett av två Uppsalalag i den näst högsta damserien. GUSK tog steget upp till Elitettan efter säsongen 2021 och har på två år etablerat sig som ett stabilt mittenlag i serien. Förra året placerade de sig som femma mellan Lidköping och Umeå IK.

Det andra Uppsala-laget IK Uppsala Fotboll spelade förra året i den högsta serien, men för deras del blev det bara en säsong i Damallsvenskan. Av allt att döma kommer det i år att bli en hård kamp om damherraväldet i Uppsala.

Säsongsinledningen i år har bjudit på både vin och vatten för GUSK. Vin i form av segrar över Sundsvalls DFF (3-0) och Jitex BK (3-1), men också vatten efter förlusterna mot Mallbackens IF (2-3) och Eskilstuna United (0-1).

I serietabellen har laget placerat sig bäst bland mittenlagen på 6 poäng tack vare en bra målskillnad (+3), men efter de inledande fyra matcherna har de hemmakonkurrenterna från IF Uppsala tre poäng före sig i tabellen.

GUSK har fått bra utdelning i sitt anfallsspel med åtta gjorda mål på fyra matcher. Spelare som ÖSK definitivt får se till att ha bra koll är Elvira Gustavsson och Moa Karlsson, som gjort sex av GUSK:s åtta mål. Helt okända för ÖSK är de nog inte. De spelade nämligen båda två för Västerås BK30 förra året. Då gjorde Karlsson åtta mål och Gustafsson sju.


Örebro SK.
Efter besvikelsen med det oavgjorda resultatet mot Sundsvalls DFF avslutar ÖSK en intensiv fotbollsvecka med sin tredje match på en vecka. Ett spelprogram man väl kan tycka har varit lite väl intensivt för de halvprofessionella lagen i Elitettan. För ÖSKs del har man dock, tack vare de två avslutande hemmamatcherna, haft det något lindrigare efter den långa resan tur och retur till Umeå förra helgen.

Till dagens matchtrupp har Dennis Gabrielsson kallat en matchtrupp på 18 spelare. Det är samtidigt alla tillgängliga spelare i en skadedrabbad trupp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.