Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

DM-final: Örebro SK – Åmmebergs 14-3 (9-3)

DM-segrare 2018 (Foto från. ÖSKs hemsida)


Plats: Behrn Arena
Tid: Tisdagen den 16:e oktober kl 18:30
Domare: Namik Idrizovic, Örebro
På TV: Nej
Web-TV: Ja, NA websänder för sina Pluskunder
Twitter: @oskfotboll
Hockeykrock: Nej, det är ingen  elitseriehockey på tisdag.
Publik: Fri entré.


Tidigare möten.
I månadsskiftet juni/juli år 2016 möttes lagen i en åttondelsfinal i DM. Den matchen spelades på Åmmebergs hemmaplan Björkvallen och ÖSK vann med 11-2. Kalle Holmberg gjorde då sex mål för ÖSK.


Lagens väg till DM-finalen.
Åmmebergs IF har gått den riktigt långa vägen till finalen. Den vägen började med ett gruppspel tidigt i våras.
Nora FK – Åmmebergs IF 0-13
Åmmebergs IF – SMÅ IF 1-0

Utslagningsturneringen började sedan med en riktig skräll. Åmmebergs besegrade och slog därmed ut Rynninge.
Sextondelsfinal: Åmmebergs IF – Rynninge IK 5-4
Åttondelsfinal: Åmmebergs IF – Vretstorps IF 3-2
Kvartsfinal: Åmmebergs IF – Lillån FK 3-1
Semifinal: Åmmebergs IF – IK Sturehov 3-1

ÖSKs väg till finalen har varit kortare.

Åttondelsfinal: IF Askersund – Örebro SK 3-8
Kvartsfinal: Latorps IF – Örebro SK 3-7
Semifinal: Nora BK – Örebro SK 3-5

ÖSKs målgörare i DM-turneringen:

Rodin Deprem Örebro SK 7 1
Isaac Boye Edegware Örebro SK 3 0
Johan Bertilsson Örebro SK 3 0
Victor Sköld Örebro SK 3 0
Chibuike Kennedy Igboananike Örebro SK 1 1
Michael Junior Omoh Örebro SK 1 0
Nahir Besara Örebro SK 1 0
Nordin Gerzic Örebro SK 1 0
20 2

Åmmebergs målgörare i cupdelen av DM-turneringen.

Mohammad Arshad Hossaini Åmmebergs IF 7 5
Moshtaq Rezaei Åmmebergs IF 2 2
Joakim Hedelind Åmmebergs IF 1 1
Marcus Wäcklén Åmmebergs IF 1 1
Mathias Fälth Åmmebergs IF 1 0
Mohamed Omar Yassin Åmmebergs IF 1 0
13 9

ÖSKs matchtrupp: Daniel Björnquist, Viktor Tranberg, Fabio De Sousa Silva, Johan Bertilsson, Victor Sköld, Nahir Besara, Alfred Ajdarevic, Michael Almebäck, Martin Lorentzson, Johan Mårtensson, Isaac Boye, Sebastian Ring, Filip Rogic, Simon Amin, Michael Omoh, Mathias Karlsson (mv), Rodin Deprem och Kennedy Igboananike.
Spelare som saknas: Oscar Jansson (har fått ledigt), Nordin Gerzic (försiktighetsåtgärd med tanke på tidigare muskelskada), Arvid Brorsson (rehabtränar) och Albin Granlund (landslagsspel)


ÖSK var ikapp redan efter 12 minuter så matchen fick aldrig den nerv som DM-matcherna ibland får. För ÖSK-spelarna blev det inte jobbigare än ett lättare träningsspass. Speciellt eftersom stora delar av laget byttes ut i halvtid.


Matchfakta:
00. 0-1 (bonusstraff)
00. straffräddning
00. 0-2 (bonusstraff)
00. straff i stolpen
00. 0-3 (bonusstraff)
02. 1-3 Rodin Deprem (Victor Sköld)
08. 2-3 Rodin Depren (Daniel Björnqvist)
12. 3-3 Isaac Boye (Victor Sköld)
20. 4-3 Johan Mårtensson
24. 5-3 Isaac Boye (Michael Omoh)
26. 6-3 Michael Omoh (Isaac Boye)
31. 7-3 Rodin Deprem (Daniel Björnqvist)
33. 8-3 Daniel Björnqvist (Johan Mårtensson)
41. 9-3 Victor Sköld (Simon Amin)
51. 10-3 Sebastian Ring (Filip Rogic)
62. Spelarbyte Fabio ut, Isaac Boye in
67. 11-3 Isaac Boye (Johan Bertilsson)
73. 12-3 Johan Bertilsson (straff sedan han själv blvi fälld)
77. 13-3 Kennedy Igboananike (Nahir Besara)
89. 14-3 Rodin Deprem

Laguppställning 1:a halvlek:
Mathias Karlsson – Fabio De Sousa Silva, Michael Almebäck, Martin Lorentzson – Daniel Björnkvist, Johan Mårtensson, Simon Amin, MichaelOmoh – Victor Sköld, Isaac Boye, Rodin Deprem

Laguppställning 2:a halvlek:
Mathias Karlsson – Viktor Tranberg, Fabio De Sousa Silva, Sebastian Ring – Rodin Deprem, Simon Amin, Filip Rogic, Alfred Ajdarevic – Nahir Besara, Kennedy Igboananike, Johan Bertilsson


181016. NA (Betalvägg): Höjdpunkter (mål och målchanser)
181016. NA (Betalvägg): Trots storförlusten – Åmmebergsmålvakten byttes in och imponerade
181016. ÖSK: ÖSK står som vinnare av Eksjöhus Cup
181016. NA (Betalvägg): Åmmeberg får klara sig utan målkungen när stormatchen mot ÖSK väntar
181015. NA (Betalvägg): ÖSK till spel utan målvaktsreserv i TV-sända DM-finalen

Finland vann utan Granlund

Det går bra för Finland i UEFA:s Nations League. Igår spelade de sin fjärde match, då de mötte Grekland på hemmaplan. Matchen slutade med hemmaseger 2-0, trots att de fick sin stora anfallsstjärna Teemo Pukki skadad och utbytt redan efter 12 minuter. Det finska landslaget är därmed fortfarande utan poängförlust i sin C-grupp.

Albin Granlund, som är uttagen i till den finska landslagstruppen, satt oinbytt på bänken i bortamatchen mot Estland för några dagar sedan. Mot Grekland fanns han inte med ens på någon av ersättarplatserna. Eftersom det finns hela 12 sådana som laget förfogar över har han antingen hamnat väldigt långt ner på prioriteringslistan eller råkat ut för någon skada eller skadekänning.

ÖSKs föredetting Petteri Forsell, som lite överraskande kallats in till landslagstjänst, spelade en halvtimme i matchen mot Estland, men fick igår nöja sig med en bänkplats.

U19: Storförlust i Stockholm

ÖSK U19 var igår i Stockholm och mötte Hammarby. En match som slutade med seger för hemmalaget med 9-2. Lite väl stora siffror för en match på den här nivån även om domaren (givetvis) dömde fel och till hemmalagets fördel. Eller något åt det hållet.

Man märker väl på sätt och vis att spelåret är på väg att ta slut. Truppsammansättningarna blir alltmer spretiga ju närmare säsongsavslutningen man kommer. I den trupp som igår var i Stockholm återfanns bara tre spelare (Lundqvist, Aronsson och Detlofsson) från den starka trupp med 01:or som tog steget över från Sturehov för några år sedan. Bark och Trinh som är ett år yngre kan väl också på sätt och vis räknas dit. Dessutom finns det väl någon eller några som inte kunde vara med igår på grund av skador, sjukdomar eller vad det nu kunde vara.

ÖSK U19: Matchreferat Hammarby IF U19 – Örebro SK U19
Hammarby IF: Bandysiffror när Bajen utklassade ÖSK

Matchfakta från matchrapporterna hos SvFF och från lagets hemsida:
10. 1-0 André Alsanati (frispark direkt i mål)
16. 2-0 Kevin Jarrett
28. 3-0 Olle Edlund
29. 4-0 Olle Edlund
41. Varning HIF Mattias Wedin
49. 5-0 Samouil Izountouemoi
51. 6-0 Jake Larsson
53. 7-0 Jake Larsson
55. 7-1 Nadir Ayeva (straff)
71. 8-1 André Alsanati
80. HIF Varning Abdul-Halik Hudu
84. 8-2 Adam Bark
90. 9-2 Jake Larsson

Laguppställning: Simon Gustavsson – Martin Trinh, Niklas Bergmark, Edwin Lundqvist, Lucas Parkedal Stenfelt (78) – Adam Bark, Anton Ingves (76), Jonathan Aronsson (k), Almin Masic (58) – Nadir Ayeva, Odilon Sangwa (35).
Avbytare: Harald Detlofsson (mv), Malcolm Stolt (in 35’), Samuel Nielsen (58), Gabriel Yildiz (76), Olle Brorsson (78) och Carl Henning.

För Hammarby gjorde alltså den före detta Karlslundsspelaren Jake Larsson tre mål. Elias Durmaz, en annan Örebroare men med Forward som moderklubb, började på bänken och blev inte inbytt förrän i den 79:e minuten.

Av årets säsong återstår nu bara två matcher.

2018-10-21 15:00 U19 Allsvenskan Slutspelsserie Örebro SK FK – Halmstads BK
2018-10-27 14:00 U19 Allsvenskan Slutspelsserie Malmö FF – Örebro SK FK

 

Silly Winter 2018/19: Oklart om Igboananike

Kennedy Igboananikes kontraktsituation kommer upp igen. FotbollDirekt har frågat ÖSKs anfallare vad som händer och svaret har blivit ”ingenting”. Det vill säga, klubben och spelaren verkar ännu inte ha haft någon kontakt för att diskutera en eventuell fortsättning hos ÖSK.

Det här är en rätt märklig situation. ÖSK brukar ju normalt lämna kontraktsförslag till spelare man vill behålla, även om utsikterna att man skall komma överens verkar vara små. Nyckelfrasen i de sammanhangen brukar vara ”Vi vet var vi har varandra”. Säger spelaren, som hoppas på att få ett bättre kontraktsförslag någon annanstans, och ÖSK som hoppas att han inte skall få det.

Men i Igboananikes fall verkar man inte ens ha kommit så långt. För några veckor sedan var den här saken uppe och då sades det att man skulle sätta sig ned för att diskutera saken. Vilket alltså inte verkar ha skett (än).

Det är givetvis svårt att som en utomstående ha en uppfattning om vad som ligger bakom detta. Men en sak verkar väl ändå vara klar. Minst en av parterna tycks inte ha varit intresserad av en kontraktsförlängning. Jag har tidigare trott att det var Kennedy som inte ville förlänga, eftersom han varit helt inställd på att söka sig utomlands igen. I så fall kan ÖSK ha ansett, att det var lönlöst att ens försöka behålla honom.

Att det kanske inte är så lätt för honom att hitta det där braiga kontraktet utomlands kan vara orsaken till att han nu börjar ”gnälla” över att ÖSK inte har erbjudit honom en fortsättning. Han fyller 30 nästa år och med den åldern är det nog inte så lätt att hitta en bra ny klubb utomlands. Han vill väl ha en Plan B att ta till om Plan A skulle misslyckas.

Alternativt är det så att ÖSK verkligen inte vill behålla honom i truppen. Något som knappast kan ha att göra med vad han presterar på planen utan på något vid sidan av. Han kan ju vara besvärlig att ha att göra med. Hans övergång från Djurgården till AIK var ju inte konfliktlös och hans kontrakt med grekiska Veria tog slut innan det en hade påbörjats på allvar.

FotbollDirekt: Osäkerheten kring Kennedys avtal: ”Inte kommit något”

P16/02: Två ÖSKare till Future Team sammandragning

Två spelare från ÖSKs U16-trupp har tagits ut till en sammandragning för årskullens Future Team. Det rör sig här alltså om spelare som bedöms ha en god framtida utvecklingspotential, även om de i dagsläget inte konkurrerar fullt ut om en plats i den ordinarie landslagstruppen. Åldern är till exempel en viktig faktor i dessa sammanhang där så gott som hela landslagstrupper normalt innehåller spelare som är födda under det första halvåret.

De uttagna ÖSKarna är Noel Milleskog och Jonathan Johansson. Noel har varit uttagen till Future Team redan tidigare och även spelat några landskamper med detta lag. För Jonathan är det första gången han uppmärksammas i det här sammanhanget.

Sällskap från Örebro kommer de att ha med Rasmus Forsell, målvakten från Karlslund.

Ansvarig för lägret som genomförs på Bosön mellan den 20 och 22 oktober är förbundskapten Ulf Kristiansson

SvFF: Oktober-läger för Future Team

P17/01: Dubbla förluster i England

Det svenska P17-landslaget eller kanske snarare ett svenskt P17-landslag har varit i England och mött England och Tjeckien i en liten vänskaps”turnering”. Det blev förlust i båda matcherna. Hemmanationen vann den första matchen med 4-0 och idag besegrades Sverige av Tjeckien med 1-0.

Sverige ställde i den här turneringen upp med ett relativt orutinerat lag som bland annat innehöll fem landslagsdebutanter. Till de mer rutinerade hörde ÖSKs Helmer Andersson, som fick full matchtid i båda matcherna.

I dagens match hamnade Sverige i underläge efter 75 minuter, varför Helmer avslutade matchen under den sista kvarten som understöd till anfallarna. Tanken var väl att utnyttja hans kapacitet som huvudspelare.

SvFF: 0-4 mot England
SvFF: Förlust mot Tjeckien

Granlund på bänken då Finland vann

Finnland har fått en riktigt bra start på sitt gruppspel i det nya påfundet UEFA Nations League. De vann igår på bortaplan mot Estland med 1-0 efter ett övertidsmål av lagets speciella målskytt Teemu Pukki.

Albin Granlund, som aldrig förlorat en landskamp med Finland, fick den här gången nöja sig med en plats på bänken. En plats, som trots hans fina landslagsfacit, nog är hans normala.

Finland leder sin grupp med maximala 9 poäng efter tre spelade matcher. Men de har haft förmånen att få vad som nog är de enklaste matcherna först. De har hittills besegrat Estland både borta och hamma, samt dessutom hemmabesegrat Ungern. Återstår gör ett bortamöte mot Ungern samt Grekland, som man skall möta både hemma och borta.

Turneringen fortsätter nu för Finlands del på hemmaplan på måndag med nyckelmatchen mot Grekland.

Silly Winter 2018/19: ÖSK intresserade av Degerfors-back?

FotbollDirekt skrev häromdagen, att Kevin Wright Degerfors tjugotvåårige vänsterback, intresserar både IFK Norrköping och ÖSK. Spelaren är kontraktsbunden till Degerfors även under nästa år, så en intresserad klubb måste köpa loss honom.

Spelaren säger, som många i hans situation gör, att han inte vet något om saken utan hänvisar till agent. För egen del har jag svårt att tro att spelarna i fall som dessa inte håller sig väldigt väl informerade om vad som händer. Men att hänvisa till agenten är ett praktiskt sätt att inte behöva säga eller kommentera. Degerfors sportchef Patrik Werner säger sig för egen del inte känna till något om intresse från andra klubbar, men indikerar även att klubben är beredda att sälja om priset är rätt.

Man kan ju fråga sig hur ett sådant här rykte uppkommer. Det kan ju vara så att någon eller några klubbar rent allmänt hört av sig till Moses Ssewankambo, som är Wrights agent, för att höra sig för om hur det ser ut med kontraktssituationen etc. För agenten gäller det väl sedan att försöka hålla intresset vid liv och förbättra förhandlingssituationen. Något han lämpligen kan göra genom att berätta för FotbollDirekt, att det finns flera intresserade och i det här fallet dessutom namngivna klubbar.

Vad beträffar ÖSK skulle ett sådant här rykte möjligen kunna sätta lite press på Sebastian Ring. Denne har ju fått ett kontraktsförslag, som har inte verkar vilja acceptera, innan han har haft möjlighet att undersöka eventuella andra alternativ. Om ÖSK nu undersöker möjligheterna att ta in en annan vänsterback påminner han sig kanske hur det gick för Daniel Björnqvist och Maic Sema, vilka båda befann sig i liknande situationer. Då de kommit så långt, att de var villiga att skriva kontrakt med ÖSK, fanns det inte längre något kontrakt kvar att skriva på, eftersom klubben under tiden valt att gå vidare med ett annat alternativ.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: Peking jagar förre Chelseatalangen

ÖSK-bevakningen: Mittmedia stänger allt

NA är väl utan tvekan den viktigaste nyhetskällan beträffande vad som händer i ÖSK, förutom klubben själv. Ja, ibland får man ju till och med veta mer genom tidningen än från klubben, vars nyhetsflöde väl närmast skulle kunna klassas som intermittent.

På senare tid har allt mer av ÖSK-nyheterna (och även alla andra nyheter tidningen förmedlar) hamnat bakom Mittmedias betalvägg. Ett fåtal artiklar har tidningen valt att låta alla få tillgång till utan att vara en betalande prenumerant, men vad gäller ÖSK har det verkligen inte varit mycket. Nu verkar Mittmedia vara på väg att ta nästa steg och betalvägga allt journalistiskt material som tidningen publicerar.

Detta uppger Sveriges Radios program Medierna. Än så länge finns det bara en notis om detta på Sveriges Radios webbplats, men senare (på lördag kl. 11:03) kommer den nyheten även att redovisas i radioprogrammet, samt vara tillgängligt via SR:s Play-app.

Sveriges Radio: Mittmedia lägger allt bakom lås och bom

U21: Pliktskyldigast mot Västerås

ÖSK U21 med en startelva som bestod av 10 spelare från A-truppen samt Helmer Andersson besegrade efter en hel del besvär Västerås SK med 3-1. Det här var en match som nog inte gladde så värst många förutom Isaac Boye som gjorde ÖSKs alla tre mål. Utan att vara speciellt bra, dessutom. Boye har både styrkor och svagheter. Bollmottagning och förstatouch är inte speciellt bra och det gör att det ofta(st) inte fungerar så bra i samspelet med lagkamraterna heller. Men han är kraftfull och beslutsam i straffområdet vilket den här kvällen räckte till tre mål.

ÖSK överraskade med att spela en 3-5-2 uppställning, vilket innebar att det blev fullt med folk på mittfältet  speciellt som Västerås placerade så gott som alla sina spelare där också. ÖSK försök att spela sig fram centralt misslyckades därför mest hela tiden. Det gick för långsamt och det blev för mycket kladd med bollen, speciellt då Ajdarevic var inblandad.

ÖSKs ledningsmål efter 35 minuter hade följaktligen inte sitt ursprung i ett instick centralt utan det var Johan Bertilsson som kom fram längs kortlinjen innan han passade in bollen framför mål. Där fick Isaac Boye efter lite besvär tillräckligt med kontroll för att han skulle kunna ge ÖSK ledningen med 1-0.

Efter den första halvleken byttes Helmer Andersson ut – man ville väl inte riskera något inför den kommande landslagsturneringen i England. I hans ställe kom Adam Bark in. Helmers plats i trebackslinjen övertogs (nominellt) av Simon Amin. Men både Amin och Sebastian Ring, Amins mittbackskollega på andra sidan, stötte upp så ofta de kunde och i allmänhet var det Fabio som på egen hand fick klara av mittbacksjobbet för tre. Västerås hade nämligen väldigt svårt att få till något ordnat anfallsspel och i allmänhet inte något oordnat heller.

En gång lyckades de dock penetrera ÖSKs försvar och det var precis i början av den andra halvleken. Jag tittade åt ett annat håll och när jag fäste blicken på planen igen såg jag en VSKare som ensam drev bollen mot ÖSK-målet. Ring kom efter i full fart, men hann inte fram innan anfallaren mycket snyggt chippade bollen över Mathias Karlsson. Kvitteringen där kändes väl så där med tanke på ÖSKs anfallsproblem under den första halvleken.

Så småningom ordnade det sig ändå. Adam Bark, som gjorde en bra andra halvlek, spelade in bollen som nådde Isaac Boye i den bortre delen av straffområdet. Det första skottet parerades av målvakten, men inte bättre än att Boye fick en andra skottchans och det skottet satte han. Några minuter senare kan nigerianen så fullborda sitt hat-trick. Äntligen var det en central djupledspassning som hittade fram. Förmodligen för att den var Johan Bertilssons. Varpå Boye helt sonika knuffar omkull en av VSKs försvarare (axel mot axel kallas det för på fotbollsspråk) och med bevakaren på marken har han god tid att sikta in sig.

Bäst i ÖSK var inte så överraskande Johan Bertilsson och Sebastian Ring. Båda duktiga passningsspelare som oftast spelade bollen framåt eller i alla fall till en svartvit lagkamrat som inte var den spelare som de just fått bollen från. Isaac Boye gjorde tre mål och det får väl anses räcka till ett godkänt betyg även om det var en hel del som han gjorde som inte var så lyckat. Han skulle behöva spela fotboll en hel säsong med match en gång i veckan.

Minst lyckade var Alfred Ajdarevic och Victor Sköld. Ajdarevic trivs ju bra med bollen vid fötterna, men verkar ha väldigt dimmiga begrepp om vad han skall göra med den. Victor Sköld misslyckades tillräckligt många gånger för att han väl inte längre skall vara aktuell i någon av de närmsta matcherna – om han nu till äventyrs skulle ha varit det. I alla fall inte om det inte behövs någon som genom ett uppoffrande spel kan fixa frisparkslägen åt ÖSK. Så värst mycket mer duger han tyvärr inte till i dagens form.

Övriga spelare höll väl normal nivå. Omoh fixade och donade, men inte heller för honom blir det så värst mycket verkstad i slutändan. Bark gjorde som sagt en bra andra halvlek, speciellt när han efter ett tag hamnade på högerkanten. Deprem rätt anonym som högerbräddare (fick nästan inga bollar), men aktiv och nära mål vid några tillfällen, då han mot slutet av matchen fick spela centralt.

Mest synd var det om de akademispelare som kallats till matchen, men fick nöja sig med Jimmy Högbergs uppvärmningsövningar. Tränarna lät alla utom Helmer Andersson spela 90 minuter- förmodligen för att de ansåg att de som inte spelar så mycket behövde en riktig genomkörare.

Namik Idrizovic skötte som vanligt domaruppgiften på ett utmärkt sätt. Lättdömt i en match som närmast var av vänskapskaraktär.

För Västerås spelade Brian Span på en kant. Denne provspelade för ÖSK år 2012, men valde i slutändan Djurgården, där han fick rätt lite speltid under de två år han tillhörde den klubben. Därefter gick hans fotbollsresa via ett kortare mellanspel i USA vidare till IFK Mariehamn, vilka han tillhörde under tre säsonger och för vilka han spelade mer än 30 matcher per säsong. Från och med i år tillhör han Västerås SKs spelartrupp och har väl spelat i huvuddelen av deras matcher. I kvällens övning på Behrn Arena gjorde han väl ingen speciellt glad, men ingen speciellt ledsen heller.

Matchfakta:
35. Isaac Boye (Johan Bertilsson)
48. 1-1
71. 2-1 Isaac Boye (Adam Bark)
75. 3-1 Isaac Boye (Johan Bertilsson)

Laguppställning (3-5-2): Mathias Karlsson – Helmer Andersson, Fabio De Sousa Silva, Sebastian Ring (k) – Rodin Deprem, Johan Bertilsson, Simon Amin, Alfred Ajdarevic, Michael Omoh – Victor Sköld, Isaac Boye
Ersättare: Adam Bark (ht), Martin Trinh, Nadir Ayeva, Niclas Bergmark, Malcolm Stolt, Anton Ingves och Simon Gustafsson (mv).

För ÖSK återstår nu endast en match i årets U21-spel.

2018-10-22 17:00 Örebro – IK Brage Behrn Arena