Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Försäsong 2020: Örebro SK – Jönköping Södra IF

Plats: Behrn Arena
Tid: Fredagen den 24 januari kl. 16:00
Domare: Mohammed Al-Hakim
På TV: Nej
Web-TV: NA Plus
Hockeykrock: Nej
Twitter: @oskfotboll, @JSodra
Publik: Inträde: 50kr, Barn (upp till 12 år): Gratis, Årskortsinnehavare & Medlemmar: Gratis


Beträffande läget i J-Södras trupp skriver den utmärkta VSK-bloggen Anno 1904 följande.
Utgående: Erik Moberg
UT: Tommy Thelin (Avslutar karriär), Liban Abdulahi (Bosman), Daryl Smylie (Bosman), Tom Siwe (Bosman), Joakim Karlsson (Bosman), Jakob Orlov (Bosman), Max Watson (Mjällby AIF), Alexander Jallow (IFK Göteborg), Alex Petrovic (Bosman), Igor Popanicic (Bosman), Adam Gemheden (Bosman)
IN: Amar Muhsin (Utsiktens BK), Daniel Ljung (Assyriska Turabdin IK), Fredric Fendrich (förlängning), Perparim Beqaj (Varbergs BoIS), Kevin Rodeblad Lowe (Enköpings SK), Sebastian Crona (förlängning), Moustafa Zeidan (IK Frej), Erik Johana Omondi (BP), Daniel Strandsäter (uppflyttning)
Tränare: Andreas Brännström


Efter att ha släppt in ett sent övertidsmål i seriens absolut sista minut missade J-Södra kvalet till Allsvenskan. Nu verkar det som om de avser att starta om på ny kula. En hel del av de gamla kända namnen har lämnat klubben efter säsongen.

Beträffande ÖSK-föredettingen Erik Moberg skriver man på Motala AIFs sida på Svenska Fans följande. (Moberg är ju från Motala så där hoppas man väl att han skall komma hem).
Efter många år på elitnivå i såväl Sverige som Danmark ryktas det om att Erik Moberg nu är aktuell för en comeback på hemmaplan. Har ett skadefyllt år bakom sig och ett kontrakt som går ut med J-Södra, men säger själv att det är 50/50 mellan MAIF och J-Södra. Motivationen att spela så högt upp som möjligt finns fortfarande.


200121. ÖSK: Ny hemmamatch på fredag
200120 NA: NA sänder ÖSK under försäsongen – så ser du matcherna mot J-Södra och Degerfors

Silly Winter 2020: Kjäll har många bollar i luften

NA:s Fredrik Carlsson har talat med Axel Kjäll om hur ÖSK ligger till i vinterns värvningsarbete. Av allt att döma jobbas det med flera spelare/positioner. Lite förvirrat är det nog och det tror jag Fredrik också tyckte efter att ha talat med Kjäll.

En sammanfattning av hur jag tror att läget är enligt Carlsson, enligt Kjäll.

Bjarki Steinn Bjarkason.
ÖSK har sett tillräckligt mycket av islänningen för att komma till slutsatsen att han nog skulle kunna passa in i truppen. MEN den unge islänningen har fortfarande ett kontrakt med Akranes. Han behöver alltså lösas från detta. Utan att det sägs får jag intrycket, att man från ÖSKs sida tror att det kan bli svårt att få loss Bjarkason på rimliga villkor. Kjäll talar om i sommar eller eventuellt ännu senare. Fast å andra sidan. Innan ÖSK tar hit en spelare från Island bör man väl ha haft ett hyfsat bra uppfattning om villkoren för att få loss honom.

Från Akranäs sida verkar man vara intresserade av att få honom såld. Bjarkason har redan provtränat med en norsk klubb och med IFK Norrköping. Om ÖSK avvaktar är risken stor att man skickar honom på ytterligare provträningar någon annanstans.

Det kan för övrigt ha varit ekonomin som gjorde att det inte blev någon övergång till IFK Norrköping före nyår. Trots att han verkar ha gjort ett bra intryck även i Norrköping gick man inte vidare. Jag trodde, att den uteblivna övergången berodde på att Norrköping inte ville ha honom, men det behöver inte nödvändigtvis ha varit så.

Målvakten.
Enligt artikeln är amerikanen Jack McGuire (nu) ett hett spår. Den tidigare Gefle-målvakten är ju kontraktslös och borde vara relativt enkel att hämta in (om han vill vara kvar i Sverige). Oscar Jonsson från nybildade Karlstad Fotboll är kontraktsbunden och verkar vara en viktig byggsten för en klubb som har ambitionen att ta sig till Superettan. Då säljer man inte sin målvakt hur som helst.

Anfallare.
ÖSK söker ytterligare en erfaren anfallare. Till NA säger Kjäll.
– Vi vill ha in ett erfaret namn i de offensiva positionerna. Johan Bertilsson och Viktor Prodell har försvunnit och vi har tagit in Erik Björndahl. Så vi letar efter ett offensiv spelare som är lite mer etablerad.
Fast Kjäll verkar inställd på att det kan ta längre tid att få den övergången klar. Det är väl så, att för mer erfarna anfallare så är ÖSK inte ett självklart förstahandsval. De potentiella kandidaterna kan vara i förhandling med andra klubbar och vill först se hur det går i dessa förhandlingar innan de kan/vill ta diskussionerna med ÖSK ett steg längre.

Ytterligare spelare.
Enligt Kjäll har man kommit relativt långt i förhandlingen med en eller rent av två spelare. Här handlar det dock om spelare som man ser mer som talanger än spelare som är klara för allsvenskan.
– Parallellt tittar vi också på spelare som är mer för framtiden och jag skulle säga att Bjarki hamnar i den kategorin. Han är född 2000, har spelat på Island och spel i allsvenskan är ett stort steg. I den kategorin har vi två eller tre spelare som vi tittar på ganska intensivt.
Det låter väl nästan som om det rör sig om akademispelare.

Noel Milleskog.
Milleskog verkar vara på väg mot A-truppen. Än så länge dock enbart träningsmässigt om jag tyder Kjäll rätt.
– Plus att vi tittar på spelare i vår akademi där Noel Milleskog ligger längst fram och kommer att träna mer frekvent med oss i vinter, enligt Kjäll.

Även om det tydligen finns en hel del planer på att knyta fler spelare till klubben finns det begränsningar också. Både ekonomin och den ideala truppstorleken påverkar hur många spelare som kan tas in. Antalsmässigt gäller det dessutom att det måste finnas plats för talanger från Akademin att träna med A-truppen. Att så kan ske är ju en uttalad del av ÖSKs talangutvecklingsstrategi.

NA: Kjäll om Bjarkason, balansgången och nya avslöjandet

Filip Nyängen tar över ÖSK-podden

ÖSK meddelar idag (som är en tisdag), att man kommer att fortsätta med ÖSK-podden och att det blir Filip Nyängen som tar över efter Marcus Birro.

Ett bra val tror jag med en programledare som har en mer lokal förankring än vad Birro hade. Inte för att jag tycker att Birro gjorde ett dåligt podd-jobb – tvärtom. Hans program var ofta(st) intressanta med ett utifrånperspektiv på ÖSKs verksamhet.

ÖSK skriver på sin webbplats, att Birros podd sändes i 36 avsnitt med sammanlagt lite drygt 37.000 nedladdningar. Tillräckligt bra tydligen för att man skall fortsätta. Annars kan man (dvs. jag i det här fallet) tycka, att ett genomsnitt på ca. 1.000 nedladdningar per avsnitt borde ha varit något av en besvikelse. Syftet med engagemanget av Birro sades ju vara att försöka nå ut till en vidare krets av lyssnare än de som ändå konsumerar allt som skrivs och tycks om ÖSK. Vi får se om Nyängen lyckas bättre -han är ju en relativt välkänd profil i Örebro och har möjligen en bättre dragningskraft.

ÖSKs nya poddvärd är något av en mångsysslare. För några år sedan var han väl under en säsong speaker på Behrn Arena innan han flyttade över till hockeyladan. Enligt profilen på LinkedIn har han i dagsläget följande engagemang.

 • Politisk sekreterare (press och strategi) hos Nya Moderaterna i Örebro sedan december 2015.
 • Grundare och delägare i Picked Last AB, ett företag som säljer kläder samt jobbar mot mobbing, sedan juli 2017. (Alternativt jobbar mot mobbing genom att sälja kläder).
 • Press & informationsansvarig hos Örebro Hockey sedan maj 2013.

  Dessutom har han bland annat under ett och ett halvt år fram till augusti varit ordförande för Örebrocyklisterna. En klassisk mångsysslare och Örebrosupporter.

  ÖSK: Filip Nyängen tar över som programledare för ÖSK-Podden
  NA: Efter Marcus Birro – Filip Nyängen tar över ÖSK-podden: ”Ett givet val”

 • Silly Winter 2020: Nya rykten om Jake Larsson

  NA har snappat upp ett nytt rykte angående Jake Larsson. På nytt är det en italiensk klubb som uppges vara intresserad. Den här gången sägs det vara US Sassoulo Calcio som vill få in talangen i sin trupp.

  Enligt internetsajten passioneinter.com skall klubben ha erbjudit ÖSK 1,3 miljoner Euro, men ÖSK vill enligt uppgift ha mer. Man skriver vidare att förhandlingarna kommer att fortsätta.

  På sätt och vis tror jag att det skulle vara bättre både för Jake och för ÖSK om försäljningen sker först i sommar. Vinterövergångar till ligor där man spelar höst-vår är väldigt ofta panikvärvningar till en klubb som på ett eller annat sätt har hamnat i svårigheter. Inte alltid den bästa miljön att hamna i för en oerfaren spelare.

  Å andra sidan vore det givetvis bra att redan nu få en ekonomiskt sett bra avstamp med ett för ÖSK väldigt väl tilltaget belopp. Pengar som i alla fall till en del skulle kunna användas för att förstärka trupp och klubb inför den kommande säsongen.

  NA: Nya Italien-uppgifter kring Jake Larsson – här är Serie A-klubben som uppges lägga bud
  Svartvitt: Att sälja eller icke sälja: En svartvit silly season saga

  Passioneinter.com (internetöversatt): Sassuolo på spåret av Talent Jake Larsson: 1,3 miljoner erbjuds Orebro

  Tabell serie A med Sassuolo på 15:e plats (Flashscore).

  Silly Winter 2020: Bjarkason reste hem

  NA skriver idag, att ÖSKs provspelare Bjarki Steinn Bjarkason reste hem redan på söndagen. Inget märkligt med det, antar jag. Det var väl då han hade biljetten bokad. Han kommer av allt att döma, att ha ett samtal med Axel Kjäll någon gång under veckan som kommer för att diskutera det som eventuellt finns att diskutera.

  Av vad islänningen visade upp i träningsmatchen borde han väl kunna vara av intresse för ÖSK. Men nu var motståndet rätt klent och förmodligen inte tillräckligt starkt för att man skall kunna dra några alltför långtgående slutsatser om hans faktiska spelstyrka. Får han ut lika mycket av sitt spel mot allsvenskt motstånd, typ.

  Bortsett från hans kvaliteter gäller det givetvis för ÖSK att se hur han passar in i det pusslande som årets truppbygge innebär. Var det den här positionen som ÖSK var ute för att förstärka? Förmodligen inte – en anfallare som komplettering till Björndahl står nog högre på prioriteringslistan. Kan man ändå få plats med Bjarkason i truppen? Måste man i så fall saka någon annan? Det är saker som ÖSK måste ha klarhet i innan man kan gå vidare med ett eventuellt bud.

  Men mest av allt vill man nog utvärdera honom mot starkare motstånd. Mitt tips blir därför, att han får komma med på lägret till Marbella för ytterligare utvärdering innan man bestämmer sig hur man vill göra.

  Rent spontant känns det väl som om han skulle kunna ta över efter Jake Larsson om ÖSK skulle lyckas få denne såld.

  NA: Provspelaren om succédebuten, skadan och planen framåt

  Försäsong 2020: NA sänder två matcher

  NA meddelar idag att de säkrat rättigheterna till två av försäsongens matcher. Det är matcherna mot Jönköping Södra och Degerfors som kommer att vara tillgänglig för tidningens Plus-kunder.

  Därmed är det bara matchen mot IFK Mariehamn som ännu inte har någon TV-distributör. Dessutom kan det ju tillkomma någon eller några matcher om ÖSK inte går vidare i Svenska Cupen efter att gruppspelet är färdigspelat.

  Varför Dplay valde att sända den i och för sig rätt ointressanta matchen mot FC Linköping City i stället för någon av matcherna mot lagen från Superettan är oklart. Kanske berodde det på att utrustningen för klara sändningen redan fanns på plats tack vare ÖHK:s match senare på eftermiddagen.

  NA: NA sänder ÖSK under försäsongen – så ser du matcherna mot J-Södra och Degerfors

  Veckodag Datum Tid Hemmalag   Bortalag Matchtyp TV
  Lördag 2020-01-18 13:00 Örebro SK FC Linköping City Träningsm. D Play
  Fredag 2020-01-24 16:00 Örebro SK J Södra Träningsm. NA Plus
  Fredag 2020-01-31 avresa Träningsläger i Marbella     Läger  
                 
  Måndag 2020-02-03   ÖSK FC Victoria Plzen Träningsm. C More
  Torsdag 2020-02-06   ÖSK RB Linense Träningsm. C More
  Fredag 2020-02-07 hemresa Träningsläger i Marbella     Läger  
  Lördag 2020-02-15 13:00 Örebro SK Degerfors IF Träningsm. NA Plus
  Lördag 2020-02-22 14:30 Oskarshamn Örebro SK Sv. Cupen C More
  Lördag 2020-02-29 16:30 Örebro SK IK Brage Sv. Cupen C More
                 
  Söndag 2020-03-08 16:30 IF Elfsborg Örebro SK Sv. Cupen C More
  Lördag 2020-03-28 14:00 Örebro SK IFK Mariehamn Träningsm.  
  Söndag 2020-04-05   Örebro SK Djurgården Allsvenskan D Play

  Silly Winter 2019/20: Lamu förlängde med Syrianska

  Örebrosyrianernas skyttekung Linus Lamu som provtränade några dagar med ÖSK i slutet av förra året har gjort sitt val. Han förlänger med sin nuvarande klubb, vilket väl också lär innebära, att ÖSK inte längre har honom i tankarna.

  De kändes väl hela tiden lite långsökt, att han skulle kunna vara intressant för ÖSK, trots de 26 målen förra året och trots att han känner Kjäll sedan tidigare. Det är väl dessutom möjligt, att när det blev klart att ÖSK tar in Björndahl så ändrades profilen på den anfallare ÖSK fortfarande lär söka.

  Hur som helst med det. Lamu fortsätter med Syrianska som säkert ha god användning för sin målgörare, nu när de tagit steget upp till div 1.

  Örebro Syrianska: Skyttekungen förlänger

  Ladies Night Cup 2020: Bra insats av Söder

  ÖSK Söders unga futsallag svarade för en klart godkänd insats då Ladies Night Cup avgjordes igår i Gamla Idrottshuset.

  Lite ”otur i lottningen” gjorde att de fick möta slutsegrarna från Örebro FC redan i kvarten och där tog den kvällen slut. Helt naturligt liksom.

  Gruppspelet.
  ÖSK Söder – Rågsveds IF 0-0
  ÖSK Söder – Garphyttan vit 1-0
  ÖSK Söder – Grönbo 0-0

  Åttondelsfinalen
  ÖSK Söder – ÖSK Futsal 2-0

  Inga insläppta mål på vägen till kvartsfinalen alltså.

  Kvartsfinal
  ÖSK Söder – Örebro FC 0-2

  Finalen avgjordes mellan de två RFL-lagen Örebro FC och Rågsveds IF (ettan och tvåan i RFL Dam Södra Svealand) Den matchen vanns av Örebro FC med 1-0.

  Därmed kan årets futsalsäsong förklaras som avslutad för ÖSK Söders del. (I alla fall för de som inte spelar futsal med Örebro Futsal och det är ju några stycken). Så nu börjar försäsongen på allvar för damlag och juniorer. På programmet står dessutom fusionen med ÖSK Fotboll.

  Försäsong 2020: Örebro SK – FC Linköping City 4-0 (1-0)

  Plats: Behrn Arena
  Tid: Lördagen den 18 januari kl. 13:00
  Domare: Enzo Vesprini
  På TV: Nej
  Web-TV: Dplay
  Hockeykrock: ÖHK har hemmamatch mot Rögle kl. 15:15
  Twitter: @oskfotboll, @FCLinkopingC
  Publik: (175)


  Matchfakta.
  33. 1-0 Erik Björndahl (straff efter det att Bjarki Bjarnason blivit fälld)
  64. 2-0 Noel Milleskog (Joel Andersson Segerlind)
  72. Spelarbyte. Bjarki Bjarnason ut, Viktor Hallin in
  76. Spelarbyte. Daniel Björkman ut, Alexander Falkenström in
  76. Spelarbyte. Helmer Anersson ut, Olle Brorsson in
  77. 3-0 Olle Brorsson (Alfred Ajdarevic)
  83. 4-0 Noel Milleskog (Nadir Ayeva)
  ÖSKs laguppställningar
  1:a halvlek.
  Oscar Jansson
  Albin Granlund – Michael Almebäck (36. Alfred Ajdarevic) – Helmer Andersson – Kevin Wright
  Dennis Collander – Daniel Björkman – Benjamin Hjertstrand
  Robin Book – Erik Björndahl – Bjarki Bjarnason

  2:a halvlek
  Oscar Jansson
  Anton Ingves – Helmer Andersson (76. Olle Brorsson) – Daniel Björkman (76. Alexander Falkenström) – Oscar Windahl
  Alfred Ajdarevic – Joel Andersson Segerlind – Dino Salcinovic
  Noel Milleskog – Nadir Ayeva – Bjarki Bjarkason (72. Viktor Hallin)

  Spelare som saknades.
  Av någon anledning brukar det vara svårt att mönstra ett helt och friskt lag när det drar ihop sig till försäsongsmatcher. I år saknas följande spelare i den första träningsmatchen.
  På grund av skada/rehab: Nordin Gerzic, Arvid Brorsson, Fabio, Martin Broberg och Agon Mehmeti.
  På grund av sjukdom: Jake Larsson och Johan Mårtensson.
  På grund av landslagsuppdrag: Simon Amin (Syrien U23), Niclas Bergmark och Hussein Ali (P18/02)
  På grund av något jag inte vet: Isaac Boye, Daniel Björnqvist. Simon Gustafsson (mv)


  200119. Svartvitt: Örebro SK – FC Linköping City 4-0: Tonårsupproret
  200119. NA: Talangen efter målsuccén i försäsongspremiären
  200118. Fredrik Carlsson (NA): Testspelaren påminner om Jakes genombrott – men allra roligast var tonårsrevolten efter paus
  200118. NA (Dplay): Höjdpukter


  200118. NA: Erik Björndahl om målet och om straffen
  200118. NA: Björndahls första ÖSK-mål när talangerna visade målhunger – storseger i matchpremiären
  200118. ÖSK: Ungt ÖSK imponerade och vann stort mot Linköping


  NA: Direktrapportering.


  200118. NA: Axel Kjälls nya order – så förändras ÖSK-spelet. (Fyrbackslinje och rakare spel).
  200118. ÖSK: Motståndarkollen: FC Linköping City
  200117. ÖSK: Pulsen inför årets första match
  200117. NA: Nio akademispelare får chansen – här är ÖSK:s trupp till matchpremiären
  200117. Svartvitt: Premiäruppmaningen till alla ÖSK:are – var med direkt: ”Ska göra det tillsammans”
  200117. ÖSK: Årets första träningsmatch på lördag

  Omoh till Rumänien


  I mitten av november förra året ryktades ÖSKs föredetting vara på väg från Sölvesborg till Syd-Korea. NA skrev, att han fått ett kontraktsförslag från nivå 2-klubben Suwon FC. Om det verkligen fanns ett förslag eller ej lär vi aldrig få veta. Någon övergång blev det hur som helst inte. Förmodligen lika bra det, för honom.

  Nu har dock den flinke och oberäknelige kantspringaren gjort klart med en ny klubb. I fortsättningen blir hans klubbadress rumänska FC Politehnica Iași (som oftast kallas FC Pol Iași). Den nya klubben hittar man i den högsta rumänska ligan, men de tillhör inte den grupp på sex lag som går vidare till ett mästerskapsslutspel. I stället får nog Omoh ställa in sig på en kamp om att försöka hålla kvar sin nya klubb i den högsta ligan.

  NA: Förre ÖSK-anfallarens nya klubb – flyttar till Rumänien