ÖSK Söder Dam: Årets andra gav lyft över strecket

Wilma Franssila fick Varbergas blommor av en påtagligt nöjd Jonas Ask.

Det blev tre viktiga och välkomna poäng för ÖSK Söder Dam när laget tog emot Triangelns IK som kommit från Eskilstuna.

De yttre omständigheterna var långt ifrån välkomnande. En byig och bitvis kraftig vind kombinerat med ett småregnande gjorde att matchen från åskådarplats blev något av en utmaning. Inte direkt ett väder som brukar karaktärisera slutet av maj.

Tidigt underläge.
Och inte kändes det bättre (för hemmapubliken) när Triangeln tog ledningen innan ens treminutersmarkeringen passerats. Det här var ju ändå ett lag som knappt gjort några mål alls i år. Lisa Danielsson i ÖSK-målet hade händerna på bollen, men skottet kom lite väl högt så det slank in under ribban.

Lyckligtvis var det skottet något av en engångsföreteelse. Söder fick snabbt bättre kontroll på matchförloppet och kunde utjämna efter dryga 20 minuter spel. Någon (som nog kan ha varit Sara Sandberg) friställde Josefine Zandén med ett instick genom backlinjen. Fri med målvakten gjorde Josefine inget misstag utan satt bollen i mål.

Sedan hände det väl inte så mycket mer som jag tyckte var värt att notera förrän det brann till framför båda målen i slutminuterna. Först hade gästerna en jättechans med en en-mot-en situation mot Lisa Davidsson. Fast de lägena gillar ju Lisa som snabbt kom ut och avvärjde. Mer eller mindre i anfallet därefter hettade det till framför Triangelns mål. Olivia Puhls lurade bollen av målvakten och bollen var mer eller mindre på väg in i mål, då en motståndarfot fick ut den till hörna.

Collgård i aktion.
Efter det gick lagen till halvtidsvila. Niclas Collgård som i år för ovanlighetens skull kan disponera en bänk full med potentiella startspelare bytta in mer offensiv kraft i form av Emma Tivemo och Agnes Andersson, medan Olivia Puhls och Linnéa Wetterberg hade spelat klart.

Ett riktigt lyckat drag visade sig redan tre minuter senare när Emma Tivemo pricksköt ledningsmålet vid ena stolpen. Inte så hårt men välriktat och viktigast av allt – utom räckhåll för målvakten. Snett-inåt-bakåt passare var Sara Sandberg. Någon minut senare har Söder en riktigt het dubbelchans där Sara först skjuter och målvakten räddar innan Emma på något sätt inte får rätt träff på en boll som såg väldigt övergiven ut.

Efter en timmes spel får Sara Sandberg ett jätteläge att öka på ledningen. En boll studsar igenom Triangelns backlinje och Sara är helt ensam med bollen under kontroll. Varpå domaren blåser av för offside. Vilket det absolut inte var. Något som Caroline Lindqvist från Kristinehamn också inser. Hon beger sig ut till sidlinjen och tar ett ordentligt snack med linjemannen som ansvarade för den felaktiga avvinkningen. Sedan bad hon å domarteamets vägnar om ursäkt innan spelet sattes igång via nedsläpp. Lyckligtvis blev detta dock inte på något sätt matchavgörande.

Sara Sandberg sätter trean (och fyran).
Fem minuter senare kan dock varken motståndare eller domare förhindra att Sara gör 3-1. En genomskärande passning från Moa Arlebo friställer Sara som får på ett riktigt bra skott förbi en chanslös målvakt.

Här borde väl Triangeln egentligen ha varit knäckta. Men det var de inte – tvärtom. De hittade nya krafter någonstans och hade väl sin bästa period i matchen i jakten på en reducering. i Den 68:e minuten gör Lisa en bra räddning på en nick framför mål. Respiten blir dock bara tillfällig. Söder tappar boll på det egna mittfältet och Triangeln kan friställa en av sina anfallare som reducerar till 3-2.

Söder har ju tappat några ledningar i år, så då kändes det onekligen rätt nervöst. Fast inte så länge. Söder får en frispark på centralt mitt på Triangelns planhalva. Sara Sandberg tar den snabbt (och från fel plats), passar Moa Arlebo och går själv i djupled. Moa frispelar sin lagkamrat som kan öka på till 4-2. Smart, snabbt och förmodligen regelvidrigt. Varken motståndarna eller domaren verkar ha varit med på den snabbt tagna frisparken.

Triangeln skall ha en eloge för att de inte gav upp efter det fjärde målet. De försökte nog att anfalla, men var förmodligen rätt trötta vid det laget för någon egentlig spets fick de inte på sina anfallsförsök. Istället blev det Moa Arlebo som fick göra matchens sista mål. Dagens segerrecept var bollar genom backlinjen och en anfallare som gick i djupled. Den här gången kom bollen långt nedifrån det egna försvarsområdet och Moa sprang igenom en rätt trött (eller möjligen resignerad) backlinjen fö sitt tredje mål för säsongen. Gott så.

Tungt för Triangeln.
Rent målmässigt kan man väl säga att det blev en 50-procentsmatch för Triangeln. De hade på de första sju matcherna bara släppt in 10 mål och idag blev det fem till. Å andra sidan hade de bara gjort fyra och i dagens match utökades målskörden till 6.

Nöjd tränare.
Niclas Collgård var givetvis nöjd med resultatet och tre viktiga poäng. Efter en trevande inledning höjde laget sig rejält i den andra halvleken. Han plussade för den inbytta duon Emma Tivemo och Agnes Andersson som kom in och gjorde verklig offensiv skillnad. Bra insatser även av bland annat Sara Sandberg och Anna Meijer. Varberga Blommors pris till matchens lirare gick dock inte till någon av dem utan till Wilma Franssila. Det var många som var bra i den här matchen. Det brukar man ju alltid tycka, när favoritlaget har vunnit.

ÖSK Söder Dam: Tre sköna pinnar

03. 0-1 Johanna Söderström
22. 1-1 Josefine Zandén
45. Varning Triangeln Evelina Wacklin
ht. Spelarbyte: Linnéa Wetterberg (ut), Emma Tivemo (in)
ht. Spelarbyte: Olivia Puhls (ut), Agnes Andersson (in)
ht. Spelarbyte: Katarina Tammimetsä (ut), Izabell Rydell (in)
48. 2-1 Emma Tivemo
65. 3-1 Sara Sandberg
68. 3-2 Izabell Rydell
77. 4-2 Sara Sandberg
81. Spelarbyte: Sara Sandberg (ut), Antonia Jalkinger (in)
86. Spelarbyte: Josefine Zandén (ut), Isabelle Fredriksson (in)
88. 5-2 Moa Arlebo
89. Spelarbyte: Moa Arlebo (ut), Alexandra Laini Bovellan (in)

Laguppställning (lite gissningar beträffande centralt mittfält-anfall).
Lisa Davidsson
Wilma Moberg, Alma Stridh, Linnéa Wetterberg (ht)
Olivia Puhls (ht), Wilma Franssila, Anna Meijer, Moa Arlebo (89), Caroline Zandén
Sara Sandberg (81), Josefine Zandén (86)
Ersättare: Agnes Andersson (46), Emma Tivemo (46), Antonia Jalkinger (81), Isabelle Fredriksson (86), Alexandra Laini Bovellan (89)

Nu ser tabellen lite trevligare ut.

Vårsäsongen fortsätter nu närmast med en match i Svenska Cupen på tisdag. Motståndare på bortaplan är div 3-laget Motala AIF. En höstmatch mot ett lag från Damallsvenskan eller Elitettan väntar segraren.

Juli
2019-07-06 13:00 Div 1 Södra Svealand, damer Örebro SK Söder – Södersnäckornas BK