Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Svenska Cupen: Nyköpings BIS – Örebro SK

Plats: Rosvalla IP
Tid: Söndagen den 14:e februari kl 15:00
Domare: Adam Ladebäck
På TV: C More Live
Web-TV: C More Stream
Twitter: @oskfotboll @BissarnaFotboll
Hockeykrock?: Nej
Publik:


Matchens domare: Adam Ladebäck
Födelseår: 1992. Matcher i Allsvenskan: 1. Matcher i Superettan: 25
Ladebäck verkar inte vara den som ser mellan fingrarna vid regelöverträdelser. På sina 22 matcher förra året i Superettan var han den domare som varnade mest (79 gånger), utvisade mest (7 gånger) och dömde flest straffar (8 stycken).
171128. Hela Gotland: Gotlänningen blir en av landets elitdomare


190219. NA (Betalvägg): Backklippan (Michael Almebäck) knäskadad efter bara tre minuter – kan missa cupmatchen (fast det tror han inte själv).
Marcus Birro publicerar

Marcus Birro har börjat göra avtryck hos ÖSK. Dels i form av två krönikor samt som programledare för en ÖSK-podd.

Med blandat resultat skulle jag vilja säga.

Krönikorna känns väl rätt så halvljumma och generiska. Välskrivna, men hade i princip kunnat handla om vilken klubb som helt. Det är förvisso svårt att finna rätt perspektiv som krönikör. Antingen som supporter när man skriver om laget i sitt hjärta. Eller som en utomstående som bedömer klubben/laget med mer kritiska och verklighetsanpassade ögon. Birro befinner sig någonstans mitt emellan och därför känns han inte helt övertygande. Varken som supporter eller som utomstående bedömare.

Däremot blev jag postivt överraskad av den första utgåvan av ÖSK-podden. Birro är en professionell programledare och den uppgiften sköter han på ett utomordentligt sätt. Det första avsnittet innehåller ett ca. en timme långt avsnitt med Kubanernas ordförande Elias Tinfors på andra sidan intervju-mikrofonen. Väl värt att lyssna på tycker jag även för icke-Kubaner.

ÖSK. Birro: ”Det är alltid säsong”
ÖSK. Birro: Bygger man en katedral blir man aldrig färdig
ÖSK: Vi presenterar: ÖSK-PODDEN


Rent allmänt kan jag väl tycka, att de flesta poddar blir alldeles för långa. En timme verkar vara standardformatet. Men dygnet har som bekant bara 24 timmar och på de flesta av dessa har man annat att göra eller att lyssna på. En halvtimme vore bättre. Men det är en högst personlig åsikt och inte någon kritik specifikt mot ÖSK-podden.

P04: ÖSK till SEF Trophy

ÖSK Ungdom P15U är ett av de lag som kommer att delta i sommarens inbjudningsturnering SEF Trophy. Tävlingen är ett samarrangemang mellan Svensk Elitfotboll och Gothia Cup. De 32 svenska klubbarna som deltar i sommar kommer alla från Tipselitnätverket. Turneringen spelas vecka 29 (15-20 juli) parallellt med Gothia Cupveckan i Göteborg.

Deltagande föreningar: Halmstads BK, IF Brommapojkarna, Landskrona BoIS, Västerås SK Fotboll, Östersunds FK, LB07, GIF Sundsvall, Djurgården IF, Kalmar FF, Helsingborgs IF, Ängelholms FF, Sollentuna FK, AFC Eskilstuna, GAIS, Östers IF, Qviding FIF, IK Sirius, IF Elfsborg, Örebro SK, Varbergs BoIS, FK Karlskrona, Falkenbergs FF, Trelleborgs FF, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Örgryte IS, Jönköpings Södra, BK Häcken, IFK Värnamo, BK Forward, Vasalunds IF och Karlslunds IF

Att SEF Trophy spelas innebär med största sannolikhet att omstarten av Elite Hotel Cup inte blir av. Den var planerad till veckan efter SEF Trophy och vände sig till i princip samma klubbar som deltar i SEF Trophy.

Tipselit: 32 svenska klubbar gör upp i SEF Trophy

P16/03: Tre ÖSKare till regionalt läger

SvFF arrangerar i mitten och slutet av februari fyra stycken regionala läger. Ett av dessa har förlagts till Skinnskatteberg mellan den 25:e och 28:e februari. (I Skinnskatteberg finns Systemairhallen – en mindre inomhushall för fotboll (40*65)). Av de 46 spelare som kallats till lägret kommer tre från ÖSKs akademi. De tre är David Kanto, Filip Lundqvist och Mahmoud Madadi.

Utöver dessa tre spelare från ÖSK är ytterligare tre spelare från Örebro inbjudna till lägret. Det är Alfred Johansson från BK Forward samt de två Karlslundarna Hugo Dicksen och Salim Ali Mohammed.

Jag är inte helt klar på vilka urvalskriterierna är för deltagande i lägret. Eftersom inte Alfie Göransson är uttagen, antar jag, att det är en något bredare rekryteringsbas till dessa läger än vad det är till SvFF:s breddelitsammandragningar som brukar samla mellan 60 och 70 deltagare. Till de fyra regionala lägren når man ett deltagarantal på närmare 200 spelare, så lägre är väl förmodligen en bredare satsning på nivån Future Team.

SvFF: Fyra regionala läger på pojksidan


Beträffande inomhushallar.

Systemairhallen i Skinnskatteberg

Rätt så pinsamt är det väl att det finns inomhushallar på orter som Kristinehamn och Skinnskatteberg men inte någonting i Örebro. Trots att så gott som alla politiska partier lovade detta i samband med det kommunala omvalet år 2011.

Tack till Steve Österdahl som uppmärksammade mig på kallelsen till detta läger. Sedan SvFF bytte till den nuvarande helt värdelösa designen på sin webbplats finns inte längre möjligheten att hämta in uppdateringar via ett RSS-flöde. Detta gör att risken att jag missar nyheter blivit mycket större.

Silly Winter 2018/19: Svälta räv

NA:s Fredrik Carlsson kollade läget i går med ÖSKs VD Simon Åström. Enligt denne har ÖSK inte någonting som verkar ”hett” för tillfället. Men samtidigt kan det gå fort när det lossnar.

ÖSK jobbar alltså på utöka sin A-lagstrupp ytterligare. Samtidigt som tydligen ekonomin sätter vissa gränser för vad man anser sig ha råd med. Inga nyhter där egentligen. Sköldmarks otacksamma uppgift är ju att på en budget som skulle kunna räcka till säg 15 hyfsade spelare pussla ihop en trupp som består av 23. Eller något åt det hållet.

ÖSK har förmodligen lagt bud och berörda spelare avvaktar för att se om ÖSK kan/vill höja eller möjligen för att se hur någon annan intressent agerar. Rimligen har ÖSK flera olika kandidater till de platser som är lediga i truppen samtidigt som spelarna ifråga har mer än ett alternativ.

Avdic tränar med AIK.
FotbollDirekt rapporterar, att Denni Avdic, som ÖSK haft i förvärvssiktet sedan i somras, den här veckan kommer att träna med AIK. Detta skriver Solnaklubben på sin webbplats.

Enligt FD var det spelaren som kontaktade klubben för att höra om han fick lov att träna med dem. Det är ju som bekant svårt att underhålla fotbollsformen om man inte har möjlighet att träna med ett lag.

AIK: Denni Avdić tränar med AIK Fotboll

Det här skall nog i det här läget inte tas som ett tecken på att AIK är på väg att ta tillbaka Avdić. Däremot passade det kanske bra med tanke på hur många spelare som fanns tillgängliga att få in ytterligare en spelare i träningen.

Att Avdić vill träna med AIK får väl tas som ett tecken på att han inte har för avsikt att avsluta sin fotbollskarriär. Annars kan man ju tycka att han borde ha gjort klart med någon klubb vid det här laget.

ÖSK Söder Dam: Moa Arlebo till Söder

Moa Arlebo (Bilden från Rynninges webbplats).

ÖSK Söders damer fortsätter att förstärka truppen inför återkomsten till damernas tredjeliga. Det senaste nyförvärvet är Rynninges supertalang Moa Arlebo. Jag brukar vanligtvis vara väldigt försiktig med att använda ord som ”supertalang”, men i Arlebos fall stämmer det ordet nog rätt bra. Hon debuterade som 16-åring i Rynninges A-lag och spelade då femton av tjugo matcher varav tolv från start. Förra året då hon fyllt 17 spelade hon alla tjugo matcherna och var med i startelvan i nitton av dem.

En av hennes kvaliteter är att hon är målfarlig. Förra året gjorde hon 11 och delade då förstaplatsen i Rynninges interna skytteliga med Elin Lindström. Jag hade för mig att hon spelade på mittfältet, men med så många gjorda mål lutar det väl mot att hon snarare är anfallare.

Att hon inte skulle bli kvar i Rynninge efter det att laget flyttas ner till div 2 kommer väl inte som någon större överraskning. För att hon skall kunna fortsätta att utvecklas krävs tuffare motstånd. Jag hade nog trott att det istället skulle bli KIF Örebro som blir nästa klubbadress.

Men hon är smart nog att inse, att det är betydligt bättre för hennes utveckling att spela tuff div 1-fotboll med ÖSK Söder. I KIF Örebros hade det blivit F19-laget, där de flesta matcherna väl närmast har karaktären av träningsmatcher med en blandning av junior- och bänkspelare. När hon tids nog känner sig mogen att på allvar utmana om en plats i KIF Örebros A-lag kan hon ta steget till Örebros allsvenska damlag. Det steget har ju redan tidigare flera av ÖSK Söders talanger tagit.

Jonas Ask, ÖSK Söders damlagsansvarige, konstaterar nöjd, att det faktiskt var Arlebo som kontaktade klubben för att höra om det fanns intresse. Flera av årets nyförvärv har gjort så. Det känns bra för föreningen att spelare söker sig till oss, tycker Ask.

Söderdamernas nyförvärv inför 2019 (med en viss reservation för att jag kan ha missat något): Stina Koskilampi (mv, åter från KIF Örebro F19), Kajsa Andersson (mv, från IFK Kumla?), Hannah Uhlan (åter efter skador), Viktoria Daniloff (från KIF Örebro F19), Jolin Rolandsson (från Nora BK), Agnes Andersson (åter från KIF Örebro F19), Wilma Moberg (från USA/KIF Örebro F19) och Moa Arlebo (från Rynninge IK)

ÖSK Söder Dam: Välkommen Moa Arlebo

U21: IFK Norrköping – ÖSK 3-1

Det blev som väntat förlust i årets första U21-match. På bortaplan i Norrköping segrade hemmalaget med 3-1. Ett resultat som man nästan kan vara nöjd över med tanke på den stora skillnaden i ålder och erfarenhet mellan de två matchtrupperna.

ÖSK: Förlust i säsongens första U21-match
IFK Norrköping: IFK Norrköping vann säsongspremiären


NA (betalvägg) rapporterar om matchen. Rodin Deprem gjorde ett klassmål, Dennis Collander imponerade och Michael Omoh blev utvisad när ÖSK förlorade U21-premiären mot IFK Norrköping på Östgötaporten.


Matchfakta (från ÖSK).
37. 1-0 Pontus Almqvist (Kristoffer Khazeni)
42. 1-1 Rodin Deprem (Isaac Boye)
49. 2-1 Pontus Almqvist (Simon Skrabb)
50. 3-1 Kristoffer Khazeni
76. Varning Michael Omoh (snack)
78. Varning Micahel Omoh (stämpling)
78. Utvisning Michael Omoh

Laguppställning ÖSK (3-5-2):
Mathias Karlsson
Martin Trinh, Helmer Andersson, Niclas Bergmark
Adam Bark, Michael Omoh, Dennis Collander, Anton Ingves, Nadir Ayéva
Rodin Deprem, Isaac Boye
Avbytare: Simon Gustafsson (mv), Olle Brorsson, Malcolm Stolt, Ryad Iskhadzhiev, Aklam Mutebi, Lukas Julher


Laguppställning IFK Norrköping (3-5-2).
David Mitov Nilsson
Rasmus Lauritsen, Sebastian Detterman (Sylvia), Henrik Castegren
Erik Lindell, Manasse Kusu, Andreas Blomqvist, Kristoffer Khazeni (Sylvia), Alfons Sampsted
Simon Skrabb, Pontus Almqvist


U21-allsvenskan fortsätter nu för ÖSKs del med tre hemmamatcher på raken under mars månad.

2019-03-12 18:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra Örebro – Degerfors IF
2019-03-19 18:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra Örebro – Athletic FC Eskilstuna
2019-03-26 14:30 Folksam U21 Allsvenskan Norra Örebro – IF Brommapojkarna

U17: Onödig förlust

ÖSK-akademins U17-lag förlorade söndagsmatchen med 1-0. Gästerna från Jönköping gjorde matchens enda mål tidigt i den andra halvleken och ÖSK var egentligen aldrig nära att komma ikapp. Närmast var väl Jash Narshi med ett skruvat skott från straffområdesgränsen som dock inte skruvade sig tillräckligt mycket för att hitta in vid bortre stolproten.

Annars hade det väl ändå sett rätt bra ut under den första halvleken. Trots att ÖSKs tränare av någon anledning valt att starta med vad som inte såg ut som det starkaste laget dominerade ÖSK spelbilden under halvleken. Dock utan att komma till några riktigt heta avslutslägen.

Med knappt en halvtimme kvar byttes så äntligen Herman Ragnarsson och Oscar Windahl, två av de ordinarie startspelarna, in. Utanför matchtruppen och därför inte tillgängliga var Rasmus Gustavsson Engdahl, Sebastian Forsberg och Joel Andersson Segerlind. De hade nog behövts de också.

Med några minuter kvar av matchen försvann ÖSKs möjligheter till en sista slutforcering. Samet Burgaj, ÖSKs målvakt, visades ut efter att ha fällt en anfallande smålänning. Samet, som tycker om att spela utanför straffområdet då hans lag har initiativet, var på väg att bli rundad efter en snabb motattack och hakade i sin motståndare. Det såg väl inte helt avsiktligt ut, men utvisningen var oomtvistelig. Hade spelaren lyckats runda ÖSKs målvakt hade hemmamålet varit helt övergivet.

Bäst för dagen i ett rätt blekt hemmalag var Noel Milleskog och Theo Hessel.

Med ett ordinarie lag hade säkert slutresultatet blivit mer positivt för ÖSK. J-Södra var inte tillräckligt  bra. Samtidigt kan det ju på längre sikt vara bra, att så många som möjligt i truppen prövas och får chansen från start i tävlingsmatcher.

Matchfakta.
33. Varning Sem Estifanos
48. 0-1 Jonathan Lazar
64. Varning Mahmoud Madadi
66. Spelarbyte ut Vincy Emmanueli Eta-Hugues, in Herman Ragnarsson
66. Spelarbyte ut Martin Meehan, in Oscar Windahl
79. Spelarbyte ut Jash Narshi, in Jesper Nyström
85. Spelarbyte ut Theo Hessel, in Filip Lundström
70. Varning Theodor Hessel
88. Utvisning Samet Burgaj (målchansutvisning)
88. Spelarbyte. ut Robin Damström, in Emil Blomberg

Laguppställning.
Samet Burgaj
Alexander Bahar, Martin Meehan, Theodor Hessel, Mahmoud Madadi
Noel Milleskog, Alfie Göransson, Jonathan Johnsson (k), Jash Narshi
Robin Damström, Vincy Emmanueli Eta-Hugues
Avbytare: Emil Blomberg (mv, 88), Oscar Windahl (66), Herman Ragnarsson (66), Jesper Nyström (79), Filip Lundqvist (85) och William Kuyumcu.

Återstående matcher i Ligacupen.

2019-02-24 13:00 Ligacupen U17 A2 Degerfors IF (U17) – Örebro SK FK (U17)
Mars
2019-03-01 18:00 Ligacupen U17 A2 Örebro SK FK (U17) – IF Brommapojkarna (U17)
2019-03-10 14:30 Ligacupen U17 A2 IFK Norrköping FK (U17) – Örebro SK FK (U17)

U21: Dags för årets första förlust?

ÖSK U21 inleder årets U21-spel med en svår bortamatch. IFK Norrköping har inte bara en stark och antalsmässigt stor A-lagstrupp. Det här är dessutom en serie som de på allvar försöker vinna. Något som gör att de nästan alltid kommer med starka lag till matcher i U21-serien. Så även denna gång verkar som.

ÖSK har kallat följande Matchtrupp.
Från A-truppen: Mathias Karlsson (mv), Rodin Deprem, Isaac Boye, Michael Omoh, Helmer Andersson, Dennis Collander och Adam Bark
Från Akademin: Simon Gustafsson (mv), Olle Brorsson, Martin Trinh, Malcolm Stolt, Ryad Iskhadzhiev, Aklam Mutebi, Lukas Julher, Nadir Ayéva, Anton Ingves och Niclas Bergmark

Av de uttagna spelarna från A-truppen har väl trion Andersson, Collander och Bark än så länge mer gemensamt ålders- och erfarenhetsmässigt med Akademispelarna än vad de har med sina kolleger från A-lagstruppen.

Jag hade hoppats och trott att det här skulle vara en lämplig match för duon Daniel Björkman och Simon Amin att spela. Björkman har varit sjuk och är tydligen inte i spelbart skick än.

Amin verkade i slutet av förra veckan av allt att döma vara återställd från sina skadeproblem. Han ingick i 19-mannatruppen inför cupmötet mot GAIS, men ströks från den slutliga matchtruppen. När han nu inte är med idag heller finns det väl anledning tro att han inte kommit så långt i sin rehabilitering som man då hoppades.

Matchen spelas på Östgötaporten med avspark kl. 14:30

IFK Norrköping matchar ett lag som består av A-truppsspelare samt några lån från Sylvia, en klubb IFK Norrköping har ett nära samarbete med.

Startelva (3-5-2):David Mitov Nilsson (mv), Rasmus Lauritsen (A), Sebastian Detterman (Sylvia), Henrik Castegren (A), Erik Lindell (A), Manasse Kusu (A), Andreas Blomqvist (A), Kristoffer Khazeni (Sylvia), Alfons Sampsted (A), Simon Skrabb (A) och Pontus Almqvist (A)
Avbytare: Jesper Roye (mv, U19), Niklas Söderberg (Sylvia), Hadar Sundberg (Sylvia), Kourosh Kadijani – U17, Dino Salihovic – U17.