Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Träningsmatch: IF Elfsborg – Örebro SK

Plats: Brahevallen, Visingsö
Tid: Torsdagen den 20 juni kl 13:30
Domare: Richard Sundell
På TV: Nej
Web-TV: NA sänder för sina Plus-kunder
Hockeykrock: Nej, gudskelov.
Twitter: @oskfotboll @IFElfsborg1904
Publik: Nja


2011 2012 2014 2015 2016 2017 2018 2018
ÖSK – Elfsborg 0-3 0-2 5-1 4-2 1-0 2-2 1-2
Elfsborg – ÖSK 3-0 1-0 1 -0 2-2 2-1 3-0 1 -0 4-2

NA (Betalvägg): Sporten sänder ÖSK:s match mot Elfsborg: ”Givet att göra allt för att få sända”

Regelförändringar inför omstarten

Det sker en hel del regelförändringar inför den allsvenska omstarten. De flesta av dessa är väl inte så viktiga, men några av dem kommer nog att märkas.

Svensk Elitfotboll (SEF) redogör för samtliga ändringar på sin webbplats: Nya regler i elitfotbollen i Sverige juni/juli 2019

Ett litet axplock bland de regeländringar som väl kommer att märkas mest.

1. En spelare som blir utbytt måste lämna spelplanen vid närmaste punkt på begränsningslinjen, om inte domaren anvisar annat, beroende på säkerhetsaspekter eller skada

8. Om bollen träffar domaren ska nedsläpp göras om bollen blir kvar på planen och något av följande sker: ett lag startar ett lovande anfall, bollen går direkt i mål, eller bollinnehavet skiftar från det ena laget till det andra. I alla andra fall fortsätter spelet. (Regel 9)

10. Handsregeln är nu omformulerad enligt den information som utsändes före seriestarten. I huvudsak innebär det att det inte går att göra mål eller skapa målchans med handen/armen, samt att även vissa ”oavsiktliga” kontakter mellan hand/arm och boll är regelbrott. (Regel 12)

18. När försvarande lag har frispark i sitt eget straffområdet är bollen i spel när den blivit sparkad och tydligt rör sig; bollen behöver inte hamna utanför straffområdet. Motspelarna måste vara utanför straffområdet till dess bollen är i spel. Samma sak gäller för inspark.

19. Vid frispark, när tre eller flera spelare i det försvarande laget bildar en ”mur”, måste motspelarna befinna sig minst 1 m från muren till dess bollen är i spel. Brott mot detta bestraffas med en indirekt frispark till det försvarande laget. (Regel 13)

Skadeläget

Spelarna är tillbaka och har nu tränat igen i ungefär en vecka. Man hade ju hoppats att alla skulle vara frisk, krya och tillgängliga, men så är inte fallet. Enligt NA:s rapportering verkar läget vara ungefär så här.


Simon Amin.
Har fått ett återfall med samma typ av skada som höll honom borta under stora delar av försäsongen. Han deltar inte i den gemensamma träningen utan får nöja sig med att se på när de andra tränar från en testcykel.

NA (Betalvägg): Simon Amin smyger igång efter ledigheten – för att inte upprepa gamla skadan


Daniel Björkman.
Verkar ha någon typ av problem eftersom han inte deltagit fullt ut i de gemensamma träningarna.


Daniel Björnquist.
Har nog 6-8 veckor kvar innan han kan spela match igen.

NA (Betalvägg): Lustiga slumpen gav Daniel Björnquist lyxig rehabhjälp – på Mallorca


Martin Broberg.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Dennis Collander.
Kom tillbaka från landslaget med någon typ av känning. Det lutade först åt att det rörde sig om någon typ av ljumskskada, men därefter har man konstaterat att det rör sig om skada (inflammation?) på symfysen. En skadetyp som väl inte är helt väldefinierad och som kan ta lång tid att rehabilitera fullt ut.

NA (Betalvägg): Ovanlig skada har hållit ÖSK-talangen borta från träning

Det här var den typ av skada som drabbade Patrik Anttonen under hans sista år i ÖSK och som höll honom borta från spel under långa perioder.
NA (2011): Anttonen kan bli borta året ut


Albin Granlund.
Albin Granlund skadade ett knä i Finlands EM-kvalmatch mot Bosnien. Han är fortfarande på semester så ingen vet väl egentligen hur allvarlig skadan är.

Ett problem med Granlund verkar vara, att han lätt drabbas av följdskador. När han kom ny till ÖSK drabbades han till exempel av en lindrigare knäskada då han var med det finska landslaget på deras vinterturné. Återkommen till Örebro råkade han sedan ut för en muskelbristning i låret som härleddes till den tidigare knäskadan.


Agon Mehmeti.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Johan Mårtensson.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Filip Rogic.
Har någon typ av problem. Deltar inte jämt (men ibland) fullt ut i träningen.


Kevin Wright.
Tog det lite lugnare då träningen drog igång. Något problem/känning i högerbenet. Men verkar vara ok nu eftersom NA inte rapporterat att han missar delar av träningen.

ÖSK Söder Herr: Delad poäng i Östernärke

ÖSK och HOIF som i den förra serieomgången gjorde sammanlagt 15 mål nöjde sig i den här omgången med att göra ett vardera. Oavgjort alltså då de två lagen möttes i kvällens match på Odenvallen. I och med det oavgjorda resultatet gick Söders herrar även i topp i den oavgjorda ligan. Fem av tolv matcher har i år slutat oavgjort. Svåra att slå förvisso, men poängskörden blir ju inte så värst vidare.

Men en poäng är hur som helst bättre än ingen och med tanke på att Söder drog på sig två varningar under de sista 10 minuterna var det kanske hemmalaget som pressade mest i jakten på ett vinstmål.

Positivt för Söder var att lagen längre ner i tabellen inte hade någon bra dag. Oavgjort för HOIF (naturligtvis) och för jumbon Laxå medan de övriga lagen förlorade.

Matchfakta.
20. Varning HOIF Oscar Olovsson
32. 1-0 Jakob Karlsson
35. 1-1 Vincenzo Altilia
81. Varning Per Johansson
85. Varning Jacob Fredriksson

Matchtrupp: Per Johansson, Jacob Fredriksson, Alessandro Eni, Nils Ränkeskog, Jakob Erlingsson, Blerton Mehmedi, Alexander Lienius (k), Zlatko Zindovic, Adam Palm (!), Carl Klefbom, Christian Martinsson, Mathias Dimberg, Vincenzo Altilia, Christoffer Skoog och Andreas Lundgren (mv).

En match återstår nu innan det blir dags att ta sommarsemester (eller vad det nu är spelarna planerar att göra). Det är den potentiellt viktiga matchen på bortaplan mot Lillkyrka som spelas om en vecka.

Adam Palm.
Ett nytt namn i matchtruppen var Adam Palms. Ett namn som såg rätt bekant ut. Jodå, det är nog den spelare som spelade några år i ÖSKs och ÖSK Ungdoms akademi innan han försvann någon annanstans. Håller han samma spelstyrka som då bör det vara en klar anfallsmässig förstärkning av truppen.

Nya spelarnamn.
När jag kollar Adam Palm på ÖSK Söder webbsida, så ser jag att det dykt upp ett rätt stort antal nya spelarnamn. Eller kanske jag skall skriva nygamla. För en hel del av de 01:or som inte fick ta steget från ÖSK Ungdom till ÖSK U16 har dykt upp. Det är alltså spelare som då tillhörde samma trupp som Helmer Andersson och Nadir Ayéva. Flera av de här killarna var riktigt duktiga och jag kommer ihåg att jag var förvånad över att de inte tog steget till akademin.

De flesta av spelarna gick väl vidare till Rynninge, men är alltså nu tillbaka i ÖSK-familjen igen. Kul tycker jag, som anser att det borde vara naturligt att fortsätta i ÖSK Söder, för de som inte får någon plats i akademin. Så var det ju tidigare då inte så många spelare tog steget direkt från ÖSK Ungdom till Talangtruppen. En av flera spelare som tog den långa vägen via ÖSK Söder var Marcus Astvald.

ÖSK Söder Herr: Lagsida

ÖSK säljer halvårskort


ÖSK gick idag ut med ett mycket aggressivt prissatt erbjudande avseende de återstående nio allsvenska matcherna. Jämfört med kostnaden för lösbiljetter så är priset för ett halvårskort lägre än vad de skulle bli för fyra matcher. För alla som tror att de kommer att se fler än tre av de återstående matcherna lönar det sig alltså att köpa ett halvårskort.

ÖSK: ÖSK lanserar Halvårskortet

Prisjämförelse mellan lösbiljetter och halvårskortet.

Lösbiljett Lösbiljetter Halvårskort Halvårskort
Gul nio matcher per match
Vuxen 300 2 700 1 098 122
Rabatterad 225 2 025 1 098 122
Barn (4-12) 100 900 1 098 122
 
Röd
Vuxen 250 2 250 1 098 122
Rabatterad 200 1 800 1 098 122
Barn (4-12) 100 900 1 098 122
 
Ståplats
Vuxen 150 1 350 499 55
Rabatterad 100 900 499 55
Barn (4-12) 50 450 499 55

Richardsson får lämna Giffarna

Krisklubben GIF Sundsvall har sagt upp sin målvaktstränare Richard Richardsson från dennes tjänst. Detta för att spara pengar från den ekonomi som gått överstyr.

Normalt inget som berör ÖSK, men värt att notera eftersom Richardsson var andramålvakt hos ÖSK under åren 2007 och 2008. Dessutom har han Latorps IF som moderklubb så den lokala anknytningen finns helt klart.

Richardsson gjorde bara fyra matcher i A-laget för ÖSK under sin tid i klubben. En av dessa har dock förmodligen etsat sig fast i minnet hos klubbens supportrar. Det var mötet med Malmö FF på hemmaplan den 20 maj år 2007. ÖSK låg under med 1-0 och fick en hörna på övertid. Richardsson sprang upp i motståndarnas straffområde och kunde via en perfekt nickskarv placera bollen vid bortre stolpen. Vild glädje givetvis på Vallen. Målvakt för MFF var då en annan ÖSK-bekanting, nämligen Jonas Sandqvist som då fortfarande ansågs lovande.

Youtube: ÖSK – MFF kvittering 1-1

Sundsvalls Tidning (Mittmedias betalvägg): GIF Sundsvalls drag i ekonomiska krisen – bryter med målvaktstränaren och ersätter med förre kaptenen
Sundsvalls Tidning (Mittmedias betalvägg): GIF:s målvaktstränare besviken efter avskedet: ”Det kom som en chock”

Spelarstatistik från fotbolltransfers.com.

U17: Bra helg för Milleskog

Noel Milleskog har haft en bra helg och kan utan tvekan tituleras poängräddare – i alla fall tills på torsdag. Igår var han med U19-laget i Södertälje och besegrade Assyriska med 8-0. Noel stod för två av målen. Det var fyran och sexan, så på intet sätt matchavgörande.

Idag vägde hans insats tyngre. U17-laget var i Göteborg och mötte Örgryte i en uppgörelse i de nedre regionerna av tabellen. I den 25:e minuten fick ÖSK fördelen av att få spela resten av matchen med en man mer. Den efterföljande frisparken (antar jag att det var) slog Noel direkt i mål. Sedan hände det som egentligen inte borde kunna hända. Örgryte kvitterade, tog ledningen och efter en timme spel ökade de dessutom på sin ledning till 3-1. Trots att de alltså spelade med en man mindre.

Lyckligtvis lyckades ÖSK räta upp saker och ting. Herman Ragnarsson reducerade och mittbacken Theo Hessel kvitterade rätt omgående. Matchen såg ut att sluta oavgjord innan Noel Milleskog avslutade mötet med ytterligare ett mål. Ånyo en frispark slagen direkt i mål.

Matchfakta.
26. Utvisning ÖIS Pontus Odh
26. Varning ÖIS Aydarus Abukar
27. 0-1 Noel Milleskog (frispark direkt i mål)
37. 1-1 David Björnsson
46. 2-1 Aydarus Abukar
54. Varning ÖIS Aksel Ayan
54. Varning Noel Milleskog
61. 3-1 Aksel Ayan
65. 3-2 Herman Ragnarsson
71. 3-3 Theodor Hessel
78. Varning Christian Kaya
87. Varning ÖIS Felix Reichenberg
90. 3-4 Noel Milleskog (frispark direkt i mål)

De 11 som startade: Mahmoud Madadi, Christian Kaya, Oscar Windahl, Alfie Göransson, Filip Lundqvist, Noel Milleskog, Herman Ragnarsson (k), Robin Damström, Theodor Hessel, Alexander Bahar och Theo Eriksson (mv).
På bänken satt: Ali Reza Rezaei, Gabriel Rasimovic, Jonathan Johnsson, Benjamin Eriksson Ringström, Adi Fisic och Samet Burgaj (mv)

En match återstår nu innan serien är färdigspelad.

2019-06-20 18:00 P17 Allsvenskan Södra – vår Örebro SK FK – IK Oddevold

 

ÖSK Söder Dam: Tungt tapp mot Hässelby

Jonas Ask verkar ha full koll på Matchens Lirare Anna Meijer.

Lite eller kanske till och med rätt så onödigt missade ÖSK Söders damer möjligheten att lägga ytterligare lite distans mellan sig och nedflyttningsstrecket. I en match mellan två på det hela taget jämbördiga lag på GPP IP var gästerna från Hässelby betydligt vassare då vankades en målchans. Söder å sin sida hade väldigt svårt att få målchanserna att bli mer än just chanser – i bästa fall.

Gästerna tog ledningen redan i den femte minuten efter en klassisk snett-inåt-bakåt passning till Lina Hedkvist, vars skott hittade ena krysset. Var det där hon siktade var det riktigt bra gjort – annars var det väl mest tur.

Nåja, underlägen är till för att utjämnas och det gjorde Söder även genom vårens speciella målgörare Sara Sandberg. Sara kom fri till vänster och hennes skott hittade in vid bortre. Om det var där hon siktade var det skickligt, annars var det väl mest tur. Med tanke på en del missade möjligheter senare i matchen lutar jag åt det senare alternativet.

Därefter stod det väl och vägde tills det var 5 minuter kvar av halvleken. Det hela började med en felaktigt dömd frispark (det var Söder som skulle ha haft den) vid mittlinjen. Så småningom blev det en hörna som Isabell Roll kraftfullt nickade in vid bortre. Det kraftfulla var väl inte så mycket själva nicken utan satsning och inställning. ”Hon nickade visst in den med näsan” var det någon som trodde. Om detta stämde vet jag inte, men visst var det en helhjärtad satsning.

Matchen avgjordes sedan på sätt och vis i inledningen av den andra halvleken. Hässelby använde Sandra Alexandersson som en väldigt ensam ensamanfallare. Alla bollar mot Sandra var väl deras huvudsakliga anfallstaktik. En gång lyckades det hundraprocentigt. Alexandersson fick kontroll på bollen och drog några kvarvarande hemmaförsvarare samt Lisa Davidsson i Söders mål.

Efter 1-3 målet kändes det väl inte som om Söder hade så mycket extra att lägga i vågskålen. Sara Sandberg var på väg att komma fri eller var till och med fri några gånger, men den verkliga killerinstinkten hade lämnat för dagen. Så det blev till slut en rätt sur och rätt onödig poängförlust mot ett lag som inte var nämnvärt bättre men som var betydligt bättre på att ta vara på sina målchanser.

Emma Salomonsson kom till GPP IP som lagkapten. Tyvärr var det i fel lag.

Priset som matchens lirare i de båda lagen gick till Anna Meijer i Söder och till den före detta Söder-spelaren Emma Salomonsson som bar kaptensbindeln hos gästerna.

ÖSK Söder Dam: Förlust hemma på Grönpepparparken

Matchfakta.
05. 0-1 Lina Hedkvist
11. 1-1 Sara Sandberg
40. 1-2 Isabell Roll (nick)
52. 1-3 Sandra Alexandersson
58. Spelarbyte: Agnes Andersson (ut), Olivia Puhls (in)
61. Spelarbyte Hässelby: Okänd spelare (ut), Emelie Edlund (in)
65. Varning Moa Arlebo
77. Spelarbyte: Wilma Franssila (ut) Jenny Börjesson (in)
80. Spelarbyte Hässelby: Ella Sonnelid (ut) Sarah Abelin (in)


Ersättare: Olivia Puhls (58), Jenny Börjesson (77) och Antonia Jalkinger

Tre matcher återstår nu innan det blir fotbollssemester och på två av dem kan man nog sätta epitetet sexpoängare.

2019-06-23 15:00 Div 1 Södra Svealand, damer Täby FK – Örebro SK Söder
2019-06-30 16:00 Div 1 Södra Svealand, damer Enskede IK – Örebro SK Söder
Juli
2019-07-06 13:00 Div 1 Södra Svealand, damer Örebro SK Söder – Södersnäckornas BK

Honken byter klubb

Fredrik Holmquist. (Han ser ju faktiskt rätt städad ut på det här personalkortet. Det är väl kombinationen glasögon, ÖSK-kavaj och vit skjorta som gör det).


När jag tittade in på ÖSKs webbplats dök det upp ett nytt ansikte bland ÖSKs personal. Det tillhör Fredrik Holmquist som nu alltså tagit steget från ÖSK Ungdom på Ekäng till ÖSK Elitfotboll i Västra Läktaren på Behrn Arena.

För dem som följer fotbollen i Örebro är detta givetvis inte ett nytt namn. Fredrik (med det oundvikliga smeknamnet Honken) har förekommit i olika ÖSK-relaterade sammanhang under ett antal år. Senast som fotbollsansvarig för de äldre pojkklasserna hos ÖSK Ungdom.

Hos ÖSK Elitfotboll får han en plats i den sportsliga delen av administrationen med titeln sportadministratör. Något som säkert innebär en välkommen avlastning för Axel Kjäll i dennes allomfattande ansvar som manager.

Ett bra val, tycker Bloggen.


En dag senare.

ÖSK: ÖSK Fotboll förstärker den sportsliga organisationen

Arbetsuppgifterna beskrivs på följande sätt: Som sportadministratör kommer Fredrik att arbeta med ansvar för alla de administrativa arbetsuppgifterna kopplade till den sportsliga verksamheten. Den ena delen är kopplad till A-laget där Fredrik kommer att ta ansvar för administrativa frågor som tidigare legat fördelade mellan tränare och sportchef. Några exempel på områden är administration runt spelarövegångar, avtals- och lönefrågor, reseplanering, rapportering, koordinering av projekt, support till spelare i praktiska ärenden och andra förekommande uppgifter. Den andra delen är riktad mot den högt prioriterade verksamheten i ÖSK:s akademi, där han tillsammans med den sportsligt huvudansvarige Björn Cervin får ett utökat ansvar att hantera de operativa frågorna runt akademin med stöttning från klubbledningen och A-lagets tränarteam.

Den här skrivningen om akademin är svårgenomtränglig. Jag tyder det som att Björn Cervin får ett större ansvar uppbackad av Honken, men att klubbledningen (?) och A-lagstränarna kommer att fortsätta att ha synpunkter på denna del av verksamheten.

U16: Målrikt på Behrn

ÖSK U16 hade (som väntat) inga större problem med att avfärda lördagens gäster från IFK Nyköping. Även om man lite onödigt släppte in några mål till att börja med. Jag såg första halvlek innan det blev dags för att cykla över till Grönpepparparken för Söderdamernas match mot Hässelby.

Hemmalaget dominerade spelet i den första halvleken, men stod högt med sin försvarslinje, vilket öppnade för en del farliga kontringsanfall från gästernas sida. Speciellt tremålsskytten Liam Thunström hade man svårt att få kontroll på.

Det har inte kommit någon officiell domarrapport, men på SvFF:s nya app Min Fotboll har någon från Nyköping rapporterat in hur målen föll utan att identifiera ÖSKs målskyttar. (Att se vem som gör mål för motståndarlaget är svårt – det vet jag av egen erfarenhet).

Matchfakta:
24. 1-0 Adi Fisic
27. 2-0 Charlie Ring
32. 3-0 Robin Hadad
40. 3-1 Liam Thunström
42. 4-1 Aduí Fisic
45. 4-2 Liam Thunström
49. 4-3 Liam Thunström
64. 5-3 Josef Keyrouz
70. 6-3 Gustav Attås
76. 7-3 Robin Hadad
89. 8-3 Adi Fisic
90. 9-3 Benjamin Eriksson Ringström (straff).

ÖSKs Matchtrupp: Kevin Westlind, Emanuel Hannason, Josef Keyrouz, Gustav Attås, Robin Hadad, Amin Gorgol, Charlie Ring, Elias Wäcklén, Benjamin Eriksson Ringström, Jesper Pettersson, Adi Fisic, Adam Burman (k), Edvin Karlsson, Emil Blomberg (mv) och Edvin Engblom(mv)

I 16-årsserien möts lagen i dubbelmöten. Till skillnad mot U17 och U19 delas serien alltså inte upp efter våren. När serien är färdigspelad i höst fortsätter man med ett A-slutspel och ett B-slutspel. Till A-slutspelet går de tre bästa lagen från respektive U16-serie samt de fyra bästa fyrorna (av sex). För ÖSKs del gäller det således att helst placera sig på någon av platserna ett till tre.

Nu återstår bara en match under ”vår”säsongen. Det är ett Örebroderby som spelas på bortaplan mot Karlslund nu på onsdag. Avspark kl. 19:30.