Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Coronasommar: Publiklättnader

Regeringen meddelade idag, att den planerade övergången till fas 2-begränsningar från och med den 1 juli kommer att kunna genomföras. Detta tack vare att smittspridning och belastning på sjukvården utvecklats positivt under juni månad. De kriterier som har gällt för övergång till fas 2 har uppnåtts.

Detta innebär att från och med den 1 juli kommer publiken vid fotbollsmatcher (och även vid andra utomhusarrangemang) att begränsas till 600 personer (stående) och/eller (?) 3.000 personer(sittande publik). FHMs rekommendationer avseende avstånd och andra smittskyddsåtgärder kommer även fortsättningsvis att gälla.

En förbättring jämfört med tidigare aviserade åtgärder och begränsningar är att man kommer att kunna anlägga ett sektionsperspektiv på den tillåtna publikstorleken. De begränsningar som gäller kan alltså tillämpas på varje sektion. För en arena som Behrn Arena kan således varje läktare betraktas som en separat sektion, vilket innebär att den totalt tillåtna publiken blir mer än 3.000 åskådare. Speciellt viktigt blir detta givetvis för de klubbar som har stora arenor, men även ÖSK borde kunna dra nytta av detta.

För ÖSKs del innebär beskedet att man ännu inte vet exakt hur stor publik som kommer att kunna tillåtas. Oklart för mig är om man kan kombinera sittplats (3.000 per sektion) med ståplats (600 per sektion) vid samma arrangemang. Viktigt bland annat för tillresta supportrar.

ÖSK: Välkommen tillbaka!
NA: Lättade restriktioner på idrottsarenorna


Tillägg 210629.
Svensk Elitfotboll har nu kommenterat lättnaderna. Av deras artikel framgår att det kommer att vara möjligt att ta in både sittande och stående publik under förutsättning att detta sker på olika sektioner. Bortasupportrar kommer dock inte att tas in under de första två omgångarna enligt en överenskommelse mellan klubbarna.

Svensk Elitfotboll: Publiken återvänder till arenorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.