Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Coronasommar: ÖSK får böta

Svensk Elitfotbolls diciplinutskott har nu fattat sitt beslut beträffande ÖSKs underlåtenhet att anmäla att halva laget led av akut matförgiftning inför matchen mot IK Sirius. En anmälan skulle enligt Covid-19 protokollet ha gjorts till ansvarig matchläkare, vilket dock inte skedde.

ÖSK bestraffas nu med 50.000 kronor i böter för sin försummelse.

ÖSK har redan meddelat att man inte avser att överklaga beslutet och vill väl helst att saken glöms så fort som möjligt. Även om ÖSKs VD Simon Åström framhåller att bötesbeloppet är stort för ÖSK, så är det ändå inte mer än 0,1 % av ÖSKs normala årsomsättning som brukar ligga på ca. 50 mkr.

Jag har fortfarande svårt att förstå hur det kunde komma sig att ÖSK inte anmälde den uppkomna situationen till matchläkaren. Det finns ju en del möjligheter.

  • Axel Kjäll och den medicinskt ansvarige insåg inte att de hade en anmälningsplikt. Något jag har svårt att tänka mig med tanke på det omfattande protokoll som tagits fram för att bedöma spelarnas status. Visserligen hade alla redan fyllt i att de kände sig friska, men om detta förhållande ändrades borde man ha insett att detta var något som man borde informera om – även om det verkade uppenbart att den uppkomna situationen inte berodde på COVID-1.

  • Det kan ju ha varit så, att man var rädd för att tävlingsläkaren skulle förbjuda de insjuknade spelarna att vara med i matchen. Det borde han väl rimligen ha gjort- I så fall skulle ÖSK ha fått lov att ersätta nästan hälften av spelarna i startelvan med spelare från den rätt ihåliga ersättarbänken. Helt klart inte något man från ÖSKs håll ville riskera.

  • Om tävlingsläkaren informerats, så hade den informationen säkert även nått fram till motståndarlaget. Något man från ÖSKs sida förmodligen ville undvika.

    För egen del tycker jag att alternativ nr 2 verkar troligast, men vad vet jag om vad matchläkaren kan göra och inte göra i en uppkommen matförgiftningssituation.

    ÖSK: Beslut från disciplinutskottet
    NA: Efter spy-incidenten – ÖSK straffas av Sef
    NA: ÖSK:s vd om misstagen – och straffet från förbundet
    Fotbollskanalen: Örebro SK tvingas betala böter efter sjukdomsfallen mot Sirius

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.