Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Allsvenskan 2020: Frågetecken för den allsvenska våren

Regeringen fattade idag ett beslut om att förbjuda sammankomster för mer än 500 personer. Beslutet gäller från och med midnatt och tills vidare. Syftet med förbudet är att begränsa spridningen av den epidemi som orsakas av coronaviruset SARS-CoV-2. Hur länge detta förbud kommer att gälla är i dagsläget oklart. Förmodligen tills dess att man bedömer att covid-19 epidemin är nedkämpad. Detta innebär med största sannolikhet att allsvenskan inte som planerat kan starta i början av april. Dit är det bara 3 veckor och så snabbt kommer man knappast att komma till rätta med smittspridningen.

Svenska Fotbollförbundet och elitlagens organisationer Svensk Elitfotboll resp. Elitfotboll Dam funderar nu som bäst på hur man skall förhålla sig till det nya läget. Frågan är väl i första hand om man skall spela de inledande matcherna utan publik eller om man skall avvakta och börja allsvenskan senare än planerat. Inget av de här två alternativen är speciellt bra. Med tanke på många klubbars ekonomi vore det säkert förödande att under en längre tid spela utan några publikintäkter. Att pressa in ett allsvenskt spelår under en kortare tidsperiod som normalt står till buds kommer att visa sig var mycket svårt.

ÖSK: Information om allsvenska premiären och Coronaviruset
NA: ÖSK pausar biljettförsäljningen till premiären – men klarar spel utan publik
SvFF: Coronautbrottet –cupmatcher spelas utan publik

Jag skulle tro att tanken att spela för tomma läktare kommer att förkastas. Utöver de ekonomiska konsekvenserna måste man fråga sig hur man skall hantera en situation ifall någon i spelartruppen eller i dess närhet drabbas av viruset. Då måste ju i princip hela laget gå i en två veckors karantän.

Det bästa vore förmodligen att inte spela alls under våren och att därefter lägga om allsvenskan till spel höst – vår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.