Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020: Mycket att stå i för Kjäll

NA:s Fredrik Carlsson har kollat läget med Axel Kjäll efter den oväntade övergången för Viktor Prodell. En övergång som säkert togs emot positivt av ÖSK, eftersom den ger ett större ekonomiskt handlingsutrymme för ÖSK i det fortsatta försäsongsarbetet.

Viktor Prodell ska ersättas, det är det inget snack om men vi får se vad som händer. Vi har under vintern tittat på hur vi, utifrån de ekonomiska ramar som vi har, får en så slagkraftig trupp som möjligt. Vi jobbar med några olika alternativ på anfallssidan. Jag känner ingen stress och vi har ett par olika alternativ som är intressanta, säger Axel Kjäll till NA-sporten.

Jo, givetvis måste Prodell ersättas. I dagsläget har väl ÖSK egentligen ingenting de kan känna sig säkra på anfallsmässigt inför den kommande säsongen. Mehmeti är ju jämt skadad och han klev tydligen av träningen efter uppvärmningen redan under det allra första träningspasset. Boye sköt visserligen upp Umeå till Superettan och vann den interna skytteligan (7 spelmål och 5 straffmål) men detta verkar inte ha motiverat den klubben, att försöka köpa loss honom.

Enligt NA:s uppskattning behöver ÖSK värva två anfallare, en målvakt, en försvarsspelare samt möjligen även en kantspelare.

ÖSK har tillstått att de är klart intresserad av örebroaren Erik Björndahl, som fått något av ett sent genombrott i Degerfors med seger i Superettans skytteliga. ÖSK skall redan ha lagt ett bud som Degerfors har förkastat. Det har varit en del snack om en utköpsklausul, men eftersom ingen löst ut den så ligger/låg den så högt att den inte ansågs realistisk av de klubbar som kan tänkas vara intresserade. ÖSK har dock inte släppt intresset och tidningen tror sig veta, att arbete på att lösa honom fortsätter. Björndahl är väl något av en favorit för Kjäll som hade honom redan under tiden i BK Forward.

Beträffande målvakterna hade ÖSK tre stycken på provspel efter säsongen. Av dessa har Elfsborgs Daniel Olsson blivit utlånad på nytt. Förra året var det till Oddevold – i år blir det Örgryte som kan dra nytta av honom.

Återstår alltså två. Den klubblöse Jack McGuire spelade med Gefle förra året medan Oscar Jonsson har kontrakt med Karlstad BK. Eftersom inget har hänt än får man väl anta, att ÖSK i första hand skulle vilja ha Jonsson.

I Karlstad har BK och United slagit ihop sina fotbollspåsar under vintern i en satsning för att nå Superettan. Jag antar, att de inte är villiga att släppa iväg en målvakt hur som helst om de ser honom som sin förstamålvakt. Och det måste han väl vara om ÖSK vill ha honom. Samtidigt har jag svårt att se att ÖSK skulle kunna tänka sig att köpa loss en andramålvakt, så det kan nog bli McGuire i slutändan ändå. Om denne finns kvar i Sverige och fortsatt är tillgänglig.

En försvarsspelare till har jag lite svårt att föreställa mig att det behövs. I alla fall inte någon mittback. Om det nu inte är så att man avser att låna ut/göra sig av med någon eller några av de som ingår i truppen idag.

Den eventuelle kantspelaren känns väl även han lite svår att placera. Det kanske handlar om den unga islänningen Bjarki Steinn Bjarkason, som ÖSK redan i december skrev, att man bjudit in att komma för provträning i januari. Bjarkason verkar vara en vänsterkantspelare, så det är kanske honom NA har i tankarna. Tar man hit någon från Island så borde intresset vara rätt stort att knyta honom till sig.

Men inte nog med det. Vill man ta in fyra utespelare måse man väl lämpligen på något sätt minska den aktiva truppen med motsvarande antal spelare. I dagsläget har man 22 utespelare i truppen och det är nog maximalt vad man klarar av ekonomiskt och organisatoriskt. Helst bör man ju ha lite plats över så att man regelbundet kan lyfta upp lovande akademispelare för träning med A-truppen.

Jag skulle kunna tänka mig att man gärna lånar ut Ajdarevic och Boye en vända till. Svårt att se att de på allvar skall kunna motivera en plats i en allsvensk laguppställning. Om de inte har blivit väldigt mycket bättre under sina utlåningsår – men det tror jag inte att de blivit. Daniel Björkman fick av olika anledningar inte till det förra året och har knappast någon given plats så länge som ÖSKs fokus ligger på att vidareutveckla de yngre talangerna i hopp om att kunna sälja dem om något år. Slutligen borde väl någon eller några av de yngsta spelarna lånas ut för att de skall få kontinuerligt med matchtid och inte bara sitta på en bänk och hoppas på att få komma in några minuter mot slutet av en match.

NA: Viktor ska ersättas” – ÖSK-managern Axel Kjäll om oväntade övergången och det senaste om skyttekungarna

Den andra skyttekungen är Kalle Holmberg, men i hans fall verkar Kjäll inse, att det är för tidigt att reda nu hoppas att man skall kunna ta in honom i laget. Kalle vill ju helst göra en vända utomlands först (eller spela för Djurgården).

Av talangerna i Akademin borde det vara dags att under året permanent lyfta upp Noel Millegård. En högerkantsspelare som gärna skär in och har bra avslut på både levande och döda bollar.

Dessutom finns väl en förhoppning om att man på något sätt skall kunna lirka loss Nahir Besara. Denne verkar ju inte helt övertygad om att det blir en fortsättning för hans del på Cypern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.