Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Dyra arenor

NA har idag påbörjat en artikelserie om arenasituationen i Örebro – vilka arenor som finns och hur behovet för olika idrotter ser ut. Mer eller mindre samtidigt publicerar den marknadsliberala tankesmedjan Timbro en artikel om ett antal arenaprojekt som gått snett. Kraftigt överskridna investerings- och driftsbudgetar har drabbat i princip samtliga de granskade arenorna.

I det här sammanhanget framhålls dock Örebro som ett lyckat undantag. I artikeln skriver man om Behrn Arena (fotboll).
Ett alternativ som ofta diskuteras, men alltför ofta avfärdas, är möjligheten att renovera och upprusta en befintlig arena. I många fall har det inte skilt gigantiska summor pengar mellan att renovera eller bygga nytt vid en ursprungsberäkning, men i nästan samtliga fall har resultatet av en ny arena blivit mångdubbelt så dyrt som en renovering skulle ha blivit.

Behrn Arena i Örebro är ett exempel där man renoverat den tidigare Eyravallen i etapper, så att man sett till att säkra finansiering för varje del innan man börjat bygga och också hållit budget. Norra läktaren byggdes 2005, västra 2008 och östra 2010. Även den sista läktardelen är långt gången i planeringsstadiet kring renovering, där man dessutom passar på att bygga in kontorslokaler vilket möjliggör konstanta hyresintäkter från externa parter, men används också som ett sätt att finansiera det nya läktarbygget.[95] Man har dessutom i och med detta lyckats hålla nere driftskostnader till en låg nivå om 2,6 miljoner kronor per år.

Timbro: Arenakrasch: Glädjekalkyler tynger kommunernas ekonomi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.