Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

HHH Special: Östersund?

Det ryktas idag (=påstås i en tidning) via ÖstersundsPosten, att Östersund (fotbollslaget alltså, inte kommunen) är väldigt nära att tvingas i konkurs. Den 14 oktober (nästa måndag) måste man betala 1,4 mkr till kronofogden avseende förfallna skatteskulder, som egentligen skulle ha betalats i september. Av allt att döma finns inte ett belopp av den storleken tillgängligt än. Klubben (eller i det här fallet snarare aktiebolaget) kan alltså tvingas att begära sig själv i konkurs.

Vad händer då? Ja, det är det väl ingen som vet. Den här saken kan säkert komma att utvecklas på flera olika sätt. Men låt oss anta, att Östersund inte kan fullfölja seriespelet. De utesluts ur allsvenskan och ställningen i i serien måste räknas om.

Vad innebär detta för den allsvenska serietabellen? Jo, det beror ju på hur de olika lagen presterat mot Östersund. Det är faktiskt bara två lag som tagit alla poäng mot Östersund. De kommer att drabbas hårdast eftersom de blir av med 6 poäng. De två lagen är Djurgården och Örebro SK. För toppstriden i Allsvenskan skulle en uteslutning få rätt dramatiska effekter. Malmö skulle rycka åt sig en tvåpoängsledning och det skulle bli ännu tajare mellan tre lag i striden om europaplatserna.

Vilken inverkan det kommer att få för bottenstriden beror på hur SvFF ser på Östersund. Kommer de anses vara ett av de nedflyttade lagen. I så fall återstår bara en direktnedflyttningsplats och en kvalplats. Om de däremot utesluts och inte avräknas mot direktnedflyttningarna så kommer i så fall ytterligare två lag att direktnedflyttas och ett tredje får kvala.

För Helige Hagge innebär detta.

Alternativ 1. Östersund blir ett av de direktnedflyttade lagen. Kvalplatsen hålls i så fall precis som nu av Falkenberg. De har 16 poäng och kan få maximala 25 poäng om de vinner sina tre återstående matcher. ÖSK är med sina anpassningsreducerade 26 poäng säkra och riskerar ingenting.

Alternativ 2. Östersund tas inte med i beräkningen, då nedflyttnings- och kvalplatserna bestäms. I så fall är det GIF Sundsvall som ligger på kvalplatsen. De har 20 poäng och kan alltså nå upp till 29 poäng. Även om de förlorar en av dessa kan de nå ikapp ÖSK poängmässigt. Eller om de tar allt och ÖSK bara besegrar Elfsborg. GIF Sundsvalls målskillnad är visserligen 8 mål sämre än ÖSKs, men den skillnaden kan snabbt ätas upp om ÖSK förlorar stort mot både Djurgården och Malmö FF.

På den övre direktnedflyttningsplatsen ligger Falkenberg med sina 16 poäng och de kan som sagt inte gå förbi ÖSK, även om de vinner sina tre resterande matcher och ÖSK förlorar sina. ÖSK riskerar i alla fall inte en direktnedflyttning ens vid detta dystra scenario.

Nuvarande Poäng vunna Omräknad Antal återstående
tabell mot Östersund tabell matcher
Malmö 59 4 55 3
Djurgården 59 6 53 3
Hammarby 56 3 53 2
AIK 56 4 52 3
Norrköping 50 3 47 3
Häcken 46 2 44 3
Göteborg 45 1 44 2
Elfsborg 36 4 32 3
ÖSK 32 6 26 3
Helsingborg 27 3 24 3
Sirius 25 1 24 2
Kalmar 23 4 19 3
GIF Sundsvall 20 2 18 3
Falkenberg 19 3 16 3
AFC 16 3 13 3
Östersund ?

Djurgårdens och till en viss del även Örebros supportrar bör alltså hålla tummarna för att Östersund i alla fall kan spela klart serien.

ÖSK och den allsvenska bottenstriden.

ÖSK FFF Giffarna AFC ÖFK
Omgång 28 Elfsborg AIK AFC Giffarna Sirius
Omgång 29 Djurgården Kalmar Helsingborg Sirius Hammarby
Omgång 30 Malmö FF AFC AIK Falkenberg Göteborg
Fet stil = hemmamatch

Tillägg.
Jag vill lägga till att den utmärkta VSK-bloggen ANNO 1904 har analyserat Östersunds ekonomiska läge. Av denna analys framgår att ÖFK nog inte kommer att tvingas att sluta spela fotboll förrän serien är färdigspelad. Även om deras skuld går till kronofogden skall den utredas etc. och sådant tar tid. Innan kronofogden är klar med sitt värv kommer Allsvenskan att vara färdigspelad.

I så fall blir det nog inga poängavdrag men ÖFK kommer förmodligen att tvångsnedflyttas. På samma sätt som skedde med ÖSK efter säsongen år 2004. ÖSKs placerade sig då i mitten av tabellen. Men efter tvångsnedflyttninmgen gick deras plats till till det förlorande laget i det allsvenska kvalet som var Assyriska FF från Södertälje. AIK och Trelleborg som åkte ur serien på grund av att de kom näst sist och sist spelade båda tillsammans med ÖSK i Superettan året därpå.

ANNo 2004: ÖFK – kan klubben överleva: Vi går igenom läget

2 kommentarer – kommentera

Jonas Roos

Har du några källor på att ÖFK uteslutas så flyttas två lag ner och ett kvalar? För de innebär ju att de kommer saknas ett lag i allsvenskan nästa år?!

Ficedula hypoleuca

Ingen vet väl egentligen vad som kommer att hända. Jag tror att SvFF kan anpassa påföljderna efter vad de själva tycker är lämpligt.
MEN
När ÖSK tvångsnedflyttades efter säsongen 2004 gjorde man på det viset. AIK och Trelleborg blev nedflyttade på grund av placering (näst sist och sist). 
Örgryte (trea från slutet i allsvenskan) och Assyriska (tre i Superettan) kvalade om en allsvensk plats. Örgryte vann det kvalet och fick vara kvar i Allsvenskan.
När det sedan blev klart att ÖSK skulle flyttas ner blev det Assyriska som fick ta över den platsen. Lag 13 och 14 i fjortonmannaserien flyttades alltså ner trots att ÖSK också blev nedflyttade.
Något liknande skulle alltså kunna ske om Östersund lyckas undvika platserna 13-16 men sedan flyttas ner på grund av sin misskötta ekonomi. Om man gör på samma sätt som år 2004 skulle det alltså bli förloraren i kvalet som får ta den allsvenska platsen (som blivit över).
Men vi vet som sagt inte hur SvFF resonerar i dagsläget. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.