Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Haggometern 2019 – omgång 22


Helige Hagges Helgdag infaller den dag då ÖSK säkrat fortsatt allsvenskt spel.


Förra året kunde vi uppleva frälsningen genom Helige Hagges försorg redan efter omgång 26. Frågan är hur det kommer att gå i år.

Med risk för att jinxa allt och lite därtill har jag dammat av Bloggens Haggometer för att hålla koll på hur ÖSK står sig i den allsvenska överlevnadsstriden.


Omgång 22.

Den Helige Hagges akolyter har kunnat glädja sig över ytterligare en perfekt helg och serieomgång.

 • Tidens tand gjorde sitt och gnagde bort ytterligare tre poäng från Haggometerns avläsningsskala.
 • ÖSK gjord sitt och gav samtidigt AFC Eskilstuna en lektion i hur fotboll egentligen skall spelas.
 • Bottenlagen gjorde sitt, dvs. nästan ingenting alls och förlorade alla sina matcher.
 • Helt enkelt – En Perfekt Helg.

  Falkenberg har försvarat sin kvalplats mot de impotenta hoten underifrån. Om deras 16 poäng skulle utökas med samtliga de 24 som fortfarande står på spel kommer de att avsluta säsongen på 40 poäng. ÖSK som numera har 28 poäng behöver i så fall ytterligare 13 poäng för att vara matematisk säkra på fortsatt allsvenskt spel. Haggometern står alltså i nuläget på 13.

  Eller för att uttrycka det på ett annat sätt. Falkenberg behöver vinna fem matcher mer än ÖSK av de åtta som återstår. Fem och inte fyra på grund av den stora skillnaden i målskillnad. ÖSKs är minus 1 medan Falkenbergs dras med ett målmässigt underskott på 27.

  Bottenstriden efter Omgång 22.

  Intressanta matcher nästa omgång.

  2019-09-13 19:00 IK Sirius FK – Falkenbergs FF Studenternas IP 1
  2019-09-14 13:30 Örebro – GIF Sundsvall Behrn Arena
  2019-09-14 16:00 Östersund – Kalmar FF Jämtkraft Arena
  2019-09-16 19:00 Athletic Eskilstuna – IF Elfsborg Tunavallen

  Omgång 21.

  Det har väl inte hänt så värst mycket med Haggometern sedan den senaste avläsningen. Tidens tand knaprar förstås successivt på bottenlagets marginaler, men ÖSKs resultat har inte varit bra nog att påverkar avläsningarna speciellt mycket utöver det.

  Men i den senaste omgången blev det i alla fall lite extra rörelse. ÖSK vann sin match i Uppsala, medan alla bottenlagen förlorade sina matcher. Och vips försvann sex stycken haggometrar.

  Kvalplatsen hålls för tillfället av Falkenberg med 16 poäng. Det återstår 9 omgångar att spela, vilket vid seger i alla dessa matcher ger ytterligare 27 poäng. Falkenberg skulle alltså kunna nå upp till 43 poäng om de vinner resten.

  För att ÖSK med sina 25 poäng skall vara säkra på att komma före Falkenberg behöver man således ytterligare 19 poäng. Haggometern står alltså i nuläget på 19 haggometrar.

  ÖSK har en väldigt tuff avslutning på säsongen så det gäller i högsta grad att redan nu trycka ner Haggametern så mycket det bara går.


  Omgång 10.

  190520.
  Tack vare den lite överraskande vinsten i Östersund tog ÖSK steget upp till 11:e plats. Avståndet ner till platsen under kvalstrecket där GIF Sundsvall återfinns är dock bara 3 poäng. Om Sundsvall vinner allt i de återstående 20 omgångarna kommer de att avsluta årets Allsvenska med 68 poäng.

  69 poäng är alltså noteringen som ÖSK måste klara av för att vara säkra på att hålla sig kvar i Allsvensken inför skördeåret 2020. För att nå dit behöver ÖSK (som står på 11 poäng) hämta in ytterligare minst 58 poäng. Det ”räcker” alltså i nuläget med ytterligare 19 vinster samt en oavgjord match för att nå det målet.

  Bottenstriden efter omgång 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.