Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2019/20: ÖSK värvar Book från Varberg

Robin Book – ÖSKs första nyförvärv för 2020.

ÖSK går dagen efter det att sommarfönstret stängts ut med att de kommit överens med Varbergs mittfältare Robin Book om ett tvåårskontrakt. Övergången från Varberg till ÖSK kommer att ske vid årsskiftet, då Books kontrakt med Varberg löpt ut. Utan att veta något närmare om saken ser det väl ut som om ÖSK kom överens med Book om en övergång och sedan försökte köpa loss honom från Varberg.

Varberg, som leder Superettan och jagar en plats i Allsvenskan nästa år, har dock inte varit villiga att låta en viktig spelare gå mitt i säsongen. Varför det inte blir någon övergång förrän efter säsongen.

Book, som verkar ha en profil som ligger någonstans mellan Besara och Rogic, var nog tänkt som en ersättare efter Rogic om denne skulle lämna nu i sommar. Det kan han i och för sig göra ännu, men påfyllning i spelartruppen blir det i så fall ändå inte förrän efter säsongen. Med Yaser Kasim i truppen minskade väl trycket att till varje pris ha en ersättare klar som försäkring om Rogic trots allt lämnar redan nu i sommar.

Book verkar vara en spelare som tagit den långa vägen till Allsvenskan. En journeyman hade man väl sagt om honom om det hade varit i England. Efter juniortiden i Helsingborg, där han inte lyckades ta en plats i A-truppen hamnade han efter en lång och krokig väg via ett antal klubbar Superettan i div 1 och i Superettan till slut i Varberg. Det verkliga genombrotten kom förra året i div 1-klubben Utsiktens BK. Därifrån värvades han på ett ettårskontrakt till Varbergs BOIS, som nu säkert förbannar sig själva för att de inte skrev ett längre kontrakt med honom.


Det finns en del juniorlandslagsspel långt tillbaka i Books karriär-CV. Jag hittade till exempel denna matchtrupp hos SvFF. En del av de här spelarna blev/är stora stjärnor/utlandsproffs. Andra försvann ut i fotbollens tomma intet. Och nu kan alltså Book, 28 år gammal, äntligen få en möjlighet att sälla sig till de som ”blev något”. Kul.

P18/92: Trupp till dubbellandskamperna mot Polen:
Christoffer Matwiejew Djurgården, August Strömberg IFK Göteborg, Joel Allansson IFK Göteborg, Niklas Andersen IFK Göteborg, Joseph Baffo Helsingborgs IF, Robin Book Helsingborgs IF, Nicklas Bärkroth IFK Göteborg, Viktor Claesson IFK Värnamo, John Guidetti Manchester City FC, Anton Henningsson Östers IF, Oscar Hiljemark IF Elfsborg, Abdul Rahman Khalili Helsingborgs IF, Oscar Lewicki FC Bayern München, Elliot Lindberg IF Brommapojkarna, Sandeep Mankoo GAIS, Serge-Junior Ngouali IF Brommapojkarna, Dardan Rexhepi Malmö FF och Simon Thern Helsingborgs IF.


180925. Ettanfotboll: Månadens spelare: Robin Book Bra bakgrundsartikel med hans väg från HIF till Utsikten.
181204. Varbergs BOIS: Varbergs BOIS värvar Robin Book från Utsiktens BK
190909. Kvällsposten (Expressen): Varbergs tränare Joakim Persson: ”Han är hetast på marknaden”
190814. Varbergs BOIS: Robin Book klar för Örebro – spelar kvar säsongen ut
190814. NA: ÖSK värvar in ”late-bloomer” från superettan
190814. ÖSK: Robin Book skriver på för ÖSK Fotboll

Klubbar i karriären: Helsingborgs IF (Akademin), Ramlösa Södra (utlånad av HIF), Eskilsminne IF (div 1), Syrianska FC (S1), GAIS (S1), Utsiktens BK (div 1) och Varbergs BoIS (S1).

Statistik från Elitefootball.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.