Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Årets första trepoängare

Anton Ingves som ”fixade” straffen och de tre målgörarna i matchen mot Täby FK.


Täby FK med siktet inställt mot seriens andraplats vid händelse av seger, besökte Örebro och en soldränkt Behrn Arena på söndagseftermiddagen. ÖSK, som haft det betydligt kärvare i säsongsinledningen, hade väl siktet eller i alla fall förhoppningarna inställda på en första trepoängare. Täby, med fysiskt spel och mycket energi, brukar vara svåra (och nyttiga) motståndare som inte passar ÖSK så bra .

ÖSK kom till spel med ett lag över vilket tisdagens U21-match nog kastade en viss skugga. Ingen av de tre A-truppsspelarna Helmer Andersson, Adam Bark och Dennis Collander var med, Nadir Ayéva och Martin Trinh började på bänken.

Matchen började lite avvaktande, där det väl var hemmalaget som skapade mest, men gästerna var inte ofarliga. Matchens första mål blev Täbys efter en dryg kvart. En av ÖSKs mittfältare hade gått ned för att hämta boll hos Simon Gustafsson, men tappade den till en aggressiv anfallare som manövrerade sig till skottläge och målskott. Inte så roligt med tanke på att ÖSK ändå startat rätt bra.

Kvitterat på straff.
En knapp kvart senare var det dock utjämnat. Anton Ingves får på något sätt loss bollen från en försvarare som skall täcka ut den till inspark. Han avancerade mot mål men hade egentligen ingen skottvinkel att tala om. Han blev dock fälld innan han hann slå snett-inåt-bakåt passningen och domaren blåser straff. Han halkade ju omkull, tyckte några partiska Täby-supportrar på läktarraden bakom mig. Hur de kunde se detta på det avståndet får väl betraktas som en triumf för Sveriges optiker – eller något åt det hållet.

Straffen togs av Malcolm Stolt som satte den hårt och välplacerat vid ena stolproten. Målvakten gick åt rätt håll, men var inte i närheten av en räddning.

Resten av halvleken var rätt jämn, men på nytt var det ÖSK som skapade de flesta (om än inte de bästa) chanserna.

Händelserikt i andra.
Om det var lite trögt i första halvlek de två målen till trots blev den andra dess motsats. Scenförändringen inleddes efter en timmes spel i samband med att EM-resenären Niclas Bergmark tvingades av efter kramp. Nadir Ayéva byttes in, vilket i sin tur innebar att Anton Ingves flyttade tillbaka till centrala mittfältet och Oscar Lennerskog tog den vakanta platsen i backlinjen.

Att Nadde var på plan märktes direkt och trycket mot Täbys backlinje ökade påtagligt. En minut efter det att han blivit inbytt slår han en passning parallellt med mållinjen till en helt fri Odilon Sangva vid bortre. Odilon behövde bara sätta foten till för att ge ÖSK ledningen.

Ledningen höll dock bara i någon minut. Täby kvitterade till 2-2 på ett inspel som nickades i mål medan ÖSK-försvararna stod som fastfrusna i straffområdet. Alldeles för mycket bolltittande, tyckte Rickard Torstensson efter matchen.

En minut senare var ÖSK i ledningen igen. William Björnsson tog en monsterlöpning efter sin vänsterkant. Försvararna väntade nog på en passning mot Nadir som löpte upp centralt. Men Wille bara fortsatte och fortsatte, fick ett bra skottläge och placerade sitt skott vid den bortre stolproten. En fantastisk prestation, faktiskt. Och målet kom onekligen mycket lägligt.

Utvisning.
Men det var ännu inte slut på dramatiken. I den 72:a minuten blev ÖSKs tilltänkte frälsare Nadir Ayéva utvisad efter två snabba gula kort. I den 81:a minuten måste Oscar Lennerskog gå av efter en smäll mot knät. Martin Trinh byts in – ingen dålig ersättare, men inte någon mittback. Detta hindrade dock inte Malcolm Stolt att i den 83 minuten öka på ÖSKs ledning till 4-2. I samarbete med Odilon Sangwa får han loss bollen någon meter från den högra hörnflaggan. Han går mot mål och sätter bollen ur rätt snäv vinkel vid bortre. 4-2 och sju plus övertid kvar att spela. Det började trots allt se lite mer positivt ut.

Täby fick väl aldrig till någon riktig slutforcering trots att de var en man mer och ÖSK saknade två av sina mittbackar. På övertid i den 94:e minuten fick de visserligen en anslutningsmöjlighet på grund av en felaktigt dömd straff. De gjorde ett tredje mål, men ÖSK behövde i princip inte göra mer än avsparken innan matchen var slut och segern säkrad.

Stark laginsats.
Rickard Torstensson lyfte i första hand fram laginsatsen efter slutsignalen. Ett extra plus gav han dock till Anton Ingves och William Björnsson. Jag ger gärna mitt plus till Aklam Mutebi för hans intensiva presspel. Simon Gustafsson, åter i mål efter en efterhängsen fotskada, hade även han fått ett plus om det inte vore för några riktigt slarviga utsparkar som gick rakt till Täbyanfallare.

Matchfakta.
16. 0-1 (Oscar Möller)
28. 1-1 Malcolm Stolt (straff).
45. Varning Lucas Juhler
61. Spelarbyte Niclas Bergmark ut, Nadir Ayéva in
63. 2-1 Odilon Sangwa (Nadir Ayéva)
64. 2-2 Jack Dolk
65. Varning Nadir Ayéva
66. 3-2 William Björnsson (monsterlöpning).
65. Varning Nadir Ayéva
72. Utvisning Nadir Ayéva
81. Spelarbyte Oscar Lennerskog av, Martin Trinh in
84. 4-2 Malcolm Stolt (Odilon Sangwa)
87. Spelarbyte Aklam Mutebi ut, Alexius Westlund Bergquist in
87. Varning Anton Ingves (3:e)
94. Varning Olle Brorsson
95. 4-3 Alexander Rosenberg (straff)

Laguppställning.
Simon Gustafsson
Lucas Parkedal Stenfelt, Niclas Bergmark, Olle Brorsson, William Björnsson
Aklam Mutebi, Lukas Julher, Oscar Lennerskog, Malcolm Stolt
Anton Ingves, Odilon Sangwa
Ersättare: Gustav Leijon (mv), Nadir Ayeva, Martin Trinh, Alexius Westlund Bergquist och Adam Lindström

Säsongen fortsätter nu närmast med:

2019-05-05 13:00 P19 Allsvenskan Norra – vår IF Brommapojkarna – Örebro SK FK
2019-05-10 19:00 P19 Allsvenskan Norra – vår Örebro SK FK – AIK
2019-05-18 13:00 P19 Allsvenskan Norra – vår IK Sirius FK – Örebro SK FK
2019-05-22 17:00 P19 Allsvenskan Norra – vår Örebro SK FK – GIF Sundsvall

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.