Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Svenska Cupen 2019: Seedningen säkrad

Med benägen hjälp av Brommapojkarna säkrades ikväll för ÖSKs del en eftertraktad åttondeplats i seedningen till gruppspelet i Svenska Cupen nästa år. BP, som i halvtid låg under med 1-0 på bortaplan mot Elfsborg, vände i den andra halvleken och vann matchen med 2-1. Saken sedd ur deras synvinkel blev inte heller sämre av att ÖSKs föredetting Jonathan Ring på övertid gjorde Djurgårdens segermål mot Dalkurd. BP och Dalkurd kämpar om äran/nesan att få möta AFC Eskilstuna i det allsvenska kvalet, när Allsvenskan och Superettan är färdigspelade.

Men åter till ÖSK och Svenska Cupen. På grund av poängförlusten kan Elfsborg inte längre ta sig förbi ÖSK i den allsvenska sluttabellen. Åttondeplatsen i cupseedningen är därmed säkrad. ÖSKs plats i den bästa seedningsgruppen innebär att de kommer att få två hemmamatcher i gruppspelet. Den sista av dessa blir mot en allsvensk motståndare som kan vara Elfsborg, Sirius eller IFK Göteborg. Vilket av dessa lag det blir avgörs först i den sista omgången på söndag.

Det mesta tyder nu på att ÖSK i år slutar Allsvenskan som nia. (Styrelsens målsättning var en placering på den övre halvan). Det enda lag som kan ta niondeplatsen ifrån dem är Kalmar FF. Men för att detta skall ske måste Kalmar besegra AIK i sin sista match. (Brasklapp: Om Kalmar och AIK spelar oavgjort och ÖSK förlorar mot IFK Göteborg med mer än 3 mål går Kalmar om ÖSK i tabellen.) Ur cupsynpunkt är Kalmars placering däremot ointressant, eftersom de redan är utslagna.

Tillägg.
NA:s Jonas Brännmyr har mycket förtjänstfullt tagit fram en fullständig analys av hur situationen är med avseende på ”lottningen” av Svenska Cupen inför den sista omgången i de två högsta serierna. Han lade sedan ut detta på Twitter, varför jag antar att det är fritt att återge den även här på bloggen.

Det är bara de 16 första lagen som seedas. Övriga lottas in i sina respektive grupper. Av de allsvenska klubbarna misslyckades GIF Sundsvall, Kalmar FF och Trelleborgs FF att kval in till gruppspelet. Deras platser i seedning tas av de tre bäst placerade lagen i Superettan. Men eftersom Helsingborg också torskade i den andra omgången (mot Esklisminne av alla lag) saknas de i cupen. Att seedas in till någon av de sista av de 16 platserna är knappast en fördel för de lag som drabbas av detta. De kommer att på bortaplan få möta ett av de starkaste allsvenska lagen i gruppspelet.

Resemässigt ser väl den här deltagarlistan rätt ok ut för ÖSKs del. Det värsta de kan råka ut för är en resa till Halland eller Skåne. Däremot ingen risk för en långresa till något lag i Norrbotten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.