Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

KIF Örebro: Utsatt läge

Svenska Fotbollförbundet har idag publicerat sin sammanställning över de damallsvenska klubbarnas ekonomi. Av denna sammanställning framgår det att KIF Örebro befinner sig i ett minst sagt utsatt ekonomiskt läge.

År 2016 redovisade klubben ett negativt resultat på 1,7 mkr. Detta ledde i sin tur till att klubben vid årsskiftet hade ett negativt eget kapital på nästan 1 mkr. Klubben  har därför lämnat in en handlingsplan till SvFF som anger vad man avser att göra för att till kommande årsskifte komma tillbaka till ett positivt kapital igen. Denna handlingsplan har godkänts av SvFF, vilket innebär att klubben även under nästa år kan spela i Damallsvenskan (om de inte åker ur på sportsliga grunder).

Att återställa det egna kapitalet blir en verklig utmaning för klubben. År 2016 uppgick intäkterna till 5,8 mkr. och kostnaderna till 7,5 mkr. Vid en oförändrad intäktsnivå skulle kostnaderna behöva sänkas till 4,8 mkr (med drygt en tredjedel). Vid ett oförändrat kostnadsläge behöver intäkterna upp till 8,5 mkr (en ökning med nästan 50 %). Nu försöker man väl göra båda delarna, alltså både att sänka kostnaderna och öka intäkterna, men något lätt uppgift blir det under alla omständigheter inte.

Den rimligaste vägen borde nog vara att kapa ungefär halva underskottet under innevarande år. I så fall kommer de – eftersom kapitalet då fortfarande är negativt – att få ett föreläggande att i ett delårsbokslut per den 31 augusti 2018 visa att kapitalet återställts samt att det finns likviditet att driva verksamheten vidare. Det är i den situationen som Kristianstad befinner sig – den andra klubben som inte har ett positivt eget kapital.

SvFF: Analys av Damallsvenska klubbarnas ekonomi 2016

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.