Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Storförlust i Östersund

Boris Lumbana var den enda som kunde resa hem från Östersund med godkänt betyg, enligt Axel Kjäll

Ett ungt och orutinerat lag från ÖSK förlorade årets andra match i U21-allsvenskan med hela 8-0. Bortamatchen mot Östersunds FK såg inte ens på förhand ut som någon enkel uppgift, men då tänkte jag mest på hur researrangemangen skulle ordnas. Nu blev det nästan en hel dag på tåget innan det var dags för match på Jämtkraft arena. Väl på plats dröjde det bara tre minuter innan den första bollen hade letat sig in i ÖSKs mål. Självmål står det i SvFF:s matchrapport, vilket knappast lär ha gjort baklängesmålet lättare att ta. Efter en kvart hade ÖFK hunnit med att göra ytterligare två mål av vilka ytterligare ett verkar ha haft en ÖSKare som avsändare. Så var väl den dagen förstörd, antar jag. Innan halvleken var över ökade ÖFK sedan på till 4-0. Den andra halvleken verkar ha börjat ungefär som den första med undantaget att det var en hemmaspelare som stod för målet redan efter tre minuters spel. Innan matchen var slut tvingades ÖSKarna att släppa in ytterligare tre mål.

En tung förlust som säkert var väldigt jobbig för alla inblandade. Sett till det lag som ÖSK tagit ut för matchen tror jag faktiskt, att man redan från början räknade med att det skulle bli stryk om än inte med så väldigt stora siffror. U21-serien har ju den egenheten att det inte finns så mycket att spela om. Ettan i årets serie får en plats i U21-slutspelet för de bästa allsvenska lagen. Övriga lag spelar slutspel mot geografiskt lämpliga lag från Superettan samt de två sämsta lagen från de allsvenska grupperna. För slutspelet gäller följande:


A-slutspel:
De tre högst placerade lagen i Nya Folksam U-21 Allsvenskan norra respektive södra samt segrarna i Nya Folksam U-21 Superettans norra respektive södra grupp. Dessa åtta klubbar delas in i två fyrlagsgrupper med spel hemma-borta. Segrarna i de två grupperna möts i en final
Totalt 20 garanterade (14 i gruppspelet och 6 i slutspelet) matcher samt en finalmatch för gruppsegrarna.
Gruppsammansättning A-slutspelet:
1. segraren i norra gruppen, tvåan och trean i södra samt segraren i Superettan norra
2. segraren i södra gruppen, tvåan och trean i norra samt segraren i Superettan södra

B-slutspel:
10 klubbar från Allsvenskan och 14 klubbar från Superettan
Dessa 24 lag delas in i sex fyrlagsgrupper med spel hemma-borta, så att alla klubbar garanteras minst 20 matcher (14 i gruppspelet och 6 i slutspelet).
Gruppsammansättning i B-slutspeletet:
De åtta högst rankade på den allsvenska nivån möts i två geografiska fyrlagsgrupper. Övriga 16 (de två lägst placerade i Allsvenskan samt de 14 återstående i Superettan) delas in geografiskt lämpliga fyrlagsgrupper


Upp- resp. nedflyttning regleras inte genom placeringen i årets seriespel utan beror på om A-laget spelar i Allsvenskan eller i Superettan nästa år.

Från ÖSKs sida ser man nog spelet i U21-serien i första hand som ett antal träningsmatcher, där man är garanterade ett visst motstånd. För några år sedan valde ÖSK under en tvåårsperiod att inte vara med i U21-serien utan räknade med att kunna ordna träningsmatcherna på egen hand. Det gick givetvis inte eftersom det inte fanns några lag på lämplig nivå att spela mot. Det blev visst någon match under sommaruppehållet men inte mer. Vilket ledde till att de spelare som inte var med i A-lagsmatcherna inte fick någon speltid alls. Förra året gick man med i U21-spelet igen, men även då var det varierande kvalitet på de lag ÖSK ställde upp med.

Från ÖSKs sida har man förmodligen insett, att eftersom klubben i år saknar riktiga U21-spelare (20 och 21 år gamla), så kommer man aldrig att ha ett lag som kan vara med om seriesegern och därigenom lite vassare slutspel – om det nu ens är något att stå efter. Till matchen i Östersund hade ÖSK kunnat sända ett betydligt slagkraftigare lag med spelare ur den allsvenska Alags-truppen som av olika anledningar inte spelade 90 minuter mot BK Häcken. Det gjorde man nu inte varför jag antar, att man från ÖSKs sida ansåg att det var bättre att ha kvar dessa spelare i Örebro så att de kunde vara med i förberedelsearbetet inför Superettan – årets allt överskuggande huvuduppgift.

Bloggen noterar för övrigt, att Josef Ibrahim, en av de två A-truppsspelare som skulle ha varit med på Jämtlandsresan, uppenbarligen saknades. Om detta berodde på att han är på väg att hitta en ny klubbadress eller om det berodde på att han plötslig blivit förkyld eller fått ont någonstans vill jag låta vara osagt. Det verkar dock inte ha varit första gången som Josef av någon anledning saknades i den här typen av B-matcher.

Axel Kjäll verkar av naturliga skäl inte ha varit speciellt nöjd över lagets insats i Jämtland. Han tyckte att spelarna vek ner sig och i papperstidningen kunde man läsa att det bara var Boris Lumbana som han ville ge ett godkänt betyg.

Örebro SK: U21: Förlust mot Östersund
Östersunds FK: Vinst med 8-0 mot Örebro!
Länstidningen: ÖFK U21 vann stort mot Örebro
SvFF: Matchinformation: Östersunds FK – Örebro

5 kommentarer – kommentera

Mattias

Mycket informativ läsning

micke

Fortfarande många skadade?

Ficedula hypoleuca

Nej, det tror jag inte. Man hade definitivt kunnat åka dit med ett starkare lag. Det hade gått tre dagar sedan matchen mot Häcken och nästa match är inte förrän fredag nästa vecka.

Men en sådan resa ansåg man nog skulle innebära alltför mycket störningar i träningsprogrammet. Utan att ge speciellt mycket.

Det blir nog ett betydligt starkare lag mot Hammarby nästa vecka. Då bör ju helst alla som inte skall spela från start mot Inter få matchträning.

Karl pedal

Har jag missat något? Spelar ÖSK fortfarande kvar i Allsvenskan?! ;)

Ficedula hypoleuca

Nej, det är jag som rent mentalt inte ställt om hundraprocentigt än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.