PAL: Seger mot Karlslund

Oskar Ålgars spelade fram till tre av ÖSKs mål mot Karlslund – inget dåligt facit för någon och allra minst för en ytterback.

ÖSK besegrade Karlslund i torsdagens match i pojkallsvenskan med siffrorna 5-2. Siffrorna verkar antyda att det var en behaglig resa till trepoängaren, men de återspeglar inte den faktiska matchutvecklingen. När den inte helt övertygande matchdomaren blåste av för halvtid stod det i själva verket 1-0 till gästerna, medan ÖSK enbart fått tre av sina fyra mittfältare varnade som resultat av ansträngningarna under den första halvleken. Sett till spelfördelningen var halvtidsresultatet omotiverat – ÖSK skapade trots allt en del chanser i halvleken, men utan att få bollen över gästernas mållinje. Karlslund å sin sida skapade nästan ingenting, men fick ändå ett skott på och i ett mål i en ströattack när ÖSK tappade boll på mittplan. Snyggt även om skottet inte såg helt otagbart ut för en så pass duktig målvakt som Filip Rinne.

Karlslund hade valt att låta de flesta av de 96-or som normalt utgör grundstommen i deras pojkallsvenska lag spela med KIF 2 i div 5-matchen mot Latorp. I deras ställe hade man tagit in ett knippe 97-or i laget, så det var en rätt ordentlig åldersskillnad till ÖSKarnas fördel den här gången. Kanske var det detta som invaggade hemmalagets spelare i den felaktiga uppfattningen att resultatet skulle fixa sig oberoende av hur man spelade. Efter en lovande inledning tappade ÖSKarna fokus efter de första 20 minuterna. De unga KIFarna täppte till bra i mitten, där ÖSK mestadels försökte ta sig fram samtidigt som de visade upp ett vårdat passningsspel. ÖSKarna hade i allmänhet inga problem att neutralisera anfallsförsöken, men skapade själva heller inte så värst mycket. Det var främst i samband med några hörnor som det hettade till framför Karlslunds mål.

Inför andra halvlek stuvade man om en del i ÖSKs laguppställning. Filip Albertsson tog plats centralt i anfallet, Max Lindborg flyttade från kanten in centralt på mittfältet och Lukman Murad hamnade som vänsterbräddare. Bloggen är dock inte helt säker på vad som var Lukmans egentliga  position. Han följde inte med ner speciellt ofta i det defensiva arbetet, så han kanske hade fått uppgiften som renodlad anfallare.

I andra halvlek fick sedan ÖSK precis det matchförlopp som man väntat på förgäves under hela första halvlek. Redan efter två minuter hade Filip Albertsson nickat in kvitteringen (inlägg Philip Holmer). Tio meter senare gjorde Filip sedan 2-1, när han avlossade stora kanonen några meter framför mål (inspel Oskar Ålgars). Där kändes matchen nästan avgjord – en känsla som förstärktes när Martin Springfeldt rakade in bollen efter hörna (assist Oskar Ålgars) några minuter senare . Karlslunds ungdomar kände dock inte för att ge slaget förlorat utan fortsatte att försöka få hål på ÖSK-försvaret. Deras ansträngningar såg rätt ofarliga ut och ÖSKs backlinje kunde relativt enkelt ta hand om deras anfallsförsök. Dessutom kväste defensivspecialisten Marcus Moore en hel del av deras ansträngningar redan på mittfältet.

Anslutning fick de dock till sist med sju officiella minuter kvar på Ekängs virtuella matchur. En av deras spelare slår en hörna direkt i mål och plötsligt är det match igen.Försvarande lag blir ju lätt lite nervösa vid den här typen av händelseförlopp. Nervositeten tilltog dessutom när Filip Albertsson två minuter senare visades av plan efter att ha fått ett gult kort för mycket. Det första fick han redan i första halvlek efter tjafs med domaren och det straffade sig nu efter det att han skjutit bollen efter en offsideavblåsning. Det kan man i och för sig ha synpunkter på, eftersom det inte gick många tiondelar mellan signal och skott. Å andra sidan borde han kanske ha fått sitt andra gula kort redan i den första halvleken efter det att han lite väl övertydligt demonstrerat sitt missnöje med ett inkast, som han tyckte gick till fel lag.

Med en man mer på plan och lite häng försökte KIFarna utnyttja sitt antalsmässiga övertag för att komma i kapp. Inte för att det lyckades. Med så få minuter kvar höll ÖSKarna ställningarna riktigt bra. Dessutom lyckades man genom ett snabbt anfall på högerkanten avgöra matchen till sin fördel. Det var faktiskt tre inbytta spelare som kom att fälla avgörandet. Ahmed Said Hassan driver upp bollen längs högerkanten, hoppar över ett utsträckt ben och får fritt fram. Hans inspel når Felix Möller, som har ett rätt bra läge, men Felix är kall nog att se att Edwin Ahlnäs kommit in från kanten och har ett ännu bättre läge. Edwin får bollen i princip ren framför mål, hans skott går in via målvakten, men är så hårt att denne inte kan hålla det. Där gick luften ur KIF, men innan matchen var över kunde Felix Möller omringad av typ fyra försvarare göra 5-2. Felix vände och vred på sedvanligt vis tills dess att han fick en lucka för sitt skott som han satte hur snyggt som helst. Assisten gick för tredje gången i matchen till högerbacken Oskar Ålgars.

Laguppställning: Filip Rinne (mv) – Oskar Ålgars, Sebastian Heimeryd, Carl Ekstrand-Hamrén, Andreas Nydahl (k) – Philip Holmer (61), Filip Albertsson, Marcus Moore, Max Lindborg – Lukman Murad (75), Martin Sprinfeldt (68)
Ersättare: Jonatan Herbst Ashagre (mv), Felix Möller (68), Edwin Ahlnäs (75), Tarik Benca, Henning Nordvall, Ahmed Said Hassan (61), Oscar Fardelin

Lagets hemsida: Seger på kvällsmatchen