Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Förlust i U21-allsvenskan

Simon Leonidsson gjorde ÖSKs mål mot Jönköping Södra.

Det blev förlust för ÖSKs U21-lag, då de mötte Jönköping Södra i en streckmatch i U21-allsvenskan. En förlust som kändes lite onödig med tanke på att det var ÖSK som hade det mesta av boll och spel. Omständigheterna kombinerade med en oförmåga att skapa och omsätta målchanser gjorde dock att ÖSKs målskörd stannade på ett mål, medan gästerna gjorde två. JSödra tog ledningen på straff sedan Miralem Malic råkat fälla en av deras spelare i den förbjudna zonen. Otur för Miralem tycker jag. Han är inte en försvarsspelare och det gör det defensiva arbetet svårare – dessutom var det inte ens en målchans för Jsödra. Den efterföljande straffen parerades snyggt av Tomer Chencinski, men det var bara gröntröjor som var framme och högg på returen.

Josef Ibrahim dominerade på vänsterkanten.
ÖSK kvitterade dock relativt omgående. Josef Ibrahim som tidvis hade lekstuga på sin kant kom in i banan och sköt ett hårt skott som målvakten tvingades lämna retur på. Den här gången var det en ÖSKare som var först framme. Simon Leonidsson satte säkert (såg det ut som) satte upp bollen i nättaket. Efter kvitteringen var väl känslan, att ÖSK med tiden skulle kunna mala ner sina motståndare. Speciellt som ÖSK fortfarande hade Emil Berger och Ahmed Yasin på bänken där de satt och väntade på att få bli insläppta när andra halvlek började.

Ingen A-truppspelare glänste.
Nu hjälpte inte deras inträde i spelet. Matchens tredje mål gjordes i stället av Jönköping efter det att ÖSKs mittbackar misslyckats med att rensa bort en boll, som för ovanlighetens skull hade sällskap in i ÖSKs straffområde av två motståndare. Tomer var riktigt upprörd efter det försvarsschabblet. Någon egentlig slutforcering blev det sedan aldrig för ÖSKs del.

Ahmed Yasin, som jag tyckte var riktigt bra senast mot GAIS, syntes knappt till under den halvlek han spelade. Det var endast en nick i ribban på en frispark av Emil Berger under ÖSKs försök till slutforcering, som jag kan dra mig till minnes. Det kanske är så att han passar bättre på kanten, där han kan komma med fart än centralt där han inte riktigt verkade veta vart han skulle ta vägen eller vad han skulle göra.

Inte för att Kushtrim i första halvlek var så mycket bättre, men han bidrar i alla fall med en hel del energi. Kushtrim skapade på egen hand en jättechans när han stal bollen av en försvarare och kom helt ensam mot motståndarmålet. Hans avslut var dock för svagt och kunde styras bort. Emil Berger fördelade en hel del boll på ett förtjänstfullt sätt, men jag hade nog väntat mig mer från hans del mot den här typen av motstånd.

Tomer Chencinski kan inte lastas för något av målen, men han har en märklig förmåga att hamna i situationer som en målvakt normalt inte hamnar i. Den här gången fäste jag mig speciellt vid en situation där han kommit för långt ut i straffområdet och fick lov att dyka bakåt för att kunna boxa en boll till hörna framför en anfallare som redan passerat honom.

Tommy Wirtanen skadad?
I backlinjen var väl det intressantaste att se hur Eidur Sigurbjörnsson skulle klara sig – han borde ju kunna vara en kandidat till att ta platsen bredvid Magnus Wikström mot Åtvidaberg om nu inte Berisha som det verkar kan spela. Tyvärr måste man nog konstatera att Eidur har påtagliga svårigheter i det fysiska närkampsspelet. Däremot visade han upp en imponerande spänst i luftspelet, men det räcker nog inte till för en tillfällig plats i startelvan.  Tommy Wirtanen klarar sitt jobb mycket bra mot motståndare på den här nivån. Han fick dock märkbart besviken lämna planen i förtid, då det  verkar som om han skadade sig (ljumsken står det i tidningen dagen efter). Skadad blev även Miralem Malic (fotstukning gissar jag), men det påverkar inte A-laget.

Alimi blandade och gav.
På mittfältet blandade Armend Alimi fina framspelningar med ett alldeles för osäkert närkampsspel. Armend slog flera passningar som hade kunnat bli matchavgörande om hans anfallande kolleger varit mer på alerten, men han tappade även bollen onödigt vid ett antal tillfällen, då han kom i närkamp med motståndare. Josef Ibrahim spelade första halvlek som vänsterbräddare i den 4-4-2 uppställning som ÖSK använde sig av. Hans insats var väl matchens största behållning. Gång på gång gick han förbi sin försvarare och kunde hota mot JSödras straffområde. Nu vet man ju inte riktigt vilken klass den backen höll, men när Lukman Murad kom in i andra halvlek kom han egentligen ingenstans längs kanten, så Jönköpings ytterback kan inte ha varit alltför svag.

Av de deltagande U21-spelarna var det väl ingen som kändes som het kandidat till uppflyttning till A-truppen. Simon Leonidsson skall dock ha kredit för sitt stora engagemang matchen igenom. Han är väl inte truppens mest bolltekniska spelare, men han jobbade hårt och är med sin snabbhet ofta ett hot.

Ett av problemen i dagsläget för U21-laget är att det saknas naturliga försvarare. Det märktes i startelvan och under andra halvlek, att det finns en hel del luckor som måste täppas till av ovana spelare, när den här typen av lag skall konstrueras. Varken Miralem Malic, Stefan Hannason eller David Johansson är ju egentligen förvarsspelare sett till deras tidigare erfarenheter, men de förekom ändå i backlinjen under hela eller delar av matchen. Slutligen kan väl nämnas att de två 16-åringarna Oskar Ålgars och Martin Springfeldt som byttes in i andra halvlek numera är ÖSKare, efter det att deras övergång från Köping FF registrerats.

Matchfakta: Örebro SK – Jönköping Södra 1-2 (1-1)
16. 0-1 (straffretur)
20. 1-1 Simon Leonidsson (retur på Josef Ibrahims skott)
66. 1-2  Erik Axelgren

Laguppställning första halvlek.
Målvakt: Tomer Chencinski
Försvar: Tommy Wirtanen, Eidur Sigurbjörnsson, Stefan Hannason (k), Miralem Malic
Mittfält: David Johansson, Armend Alimi, Haris Karahmet (46), Josef Ibrahim (46)
Anfall: Simon Leonidsson, Kushtrim Lushtaku (46)

Laguppställning andra halvlek.
Målvakt: Tomer Chencinski
Försvar: Tommy Wirtanen (57), Eidur Sigurbjörnsson, Stefan Hannason (k), Oskar Ålgars (46)
Mittfält: David Johansson, Armend Alimi (61), Emil Berger (46), Miralem Malic (55)
Anfall: Simon Leonidsson, Ahmed Yasin (46)

Ersättare: Jonathan Thuresson (mv), Haris Karahmet (ut 46, in 56), Martin Springfeldt (57), Lukman Murad (61), Carl Ekstrand Hamrén, Philip Holmer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.