Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Händelsefattig säsongsinledning

Mohammed Saeid svarade för en riktigt bra insats i träningsmatchen mot Karlstad BK.

I stället för det infrusna länsderbyt fick ÖSKs A-trupp idag känna på ett annat värmländskt motstånd. Det var div 1-laget från värmlänningarnas residensstad som var på besök. De hade bokat upp en första uppmjuknings- och träningsmatch mot ÖSKs U21-lag, men fick i stället finna sig i att själva bli uppmjukningsobjekt för ÖSKs matchsvultna A-trupp.

På det hela taget blev det tyvärr som det så ofta blir i den här typen av matcher – rätt torftigt. De bättre spelarna tar inte riktigt i ordentligt, eftersom det ändå inte behövs och spelarna från det sämre laget är klart motiverade och jobbar hårt för att få med sig ett bra resultat mot den nominella övermakten, men förmår det ändå inte.

Fyrtifemminutersmatch.
ÖSKs avsikt var av allt att döma, att ge sina A-truppsspelare 45 minuter i måttligt matchtempo som kompensation för den uteblivna degerforsmatchen. A-truppen är nu inne i en hård träningsperiod med nio pass i veckan och Sixten & Co. vill väl inte slita så hårt på materialet att träningen blir lidande. Eller så var det så, att man inte tyckte att man kunde ta hela matchen från U21-truppen, som för tillfället bara har tre träningsmatcher inbokade innan U21-allsvenskan börjar. (Fast det blir nog fler).

Vart tog alla yttrarna vägen?
ÖSK startade med ett lag som helt och hållet var hämtat från A-truppen sånär som på den provtränande Mohammed Saeid från BK Forward. Lite överraskande fick Samuel Wowoah återgå till sina gamla jaktmarker och spela vänsterytter. Hans numera inmutade vänsterbacksplats fick i stället degerforsförvärvet Christoffer Wiktorsson ta hand om. Anledningen var uppenbarligen att det för tillfället råder en akut ytterbrist i truppen. Det var bara Marcus Astvald som hörsammat matchkallelsen. Ahmed Yasin är väl på väg till träning samt förhoppningsvis match med det irakiska OS-laget, men ändå saknades de två tyska kosovoalbanerna samt Josef Ibrahim. Saknades gjorde även truppens finske kosovoalban. Det här borde ha varit en perfekt match för Denis Abdulahi kan man tycka, men han var inte på plats.

Första halvlek.
Målvakt: Jonas Sandqvist
Backlinje: Patrik Haginge, Eidur Sigurbjörnsson, Boris Lumbana, Christoffer Wiktorsson
Mittfält: Kalle Holmberg, Emil Berger, Mohammed Saeid
Anfall: Marcus Astvald, William Atashkadeh, Samuel Wowoah (k)

Haginge avgjorde på en gång.
Det hände väl inte så mycket i matchen och det kan ha varit Patrik Haginges fel. Han gjorde 1-0 efter en och en halv minuts spel som i huvudsak bestod av två hörnor från ÖSK. På den andra av dessa hamnade bollen efter lite flipperspel i Karlstads straffområde hos Patrik, som utan pardon gjorde sitt, årets och matchens första mål.

Efter ledningsmålet hände det inte så mycket mer. ÖSKarna pressade tillbaka KBKarna till deras egen planhalva, men kom själva väldigt sällan till några bra avslutslägen. Den bästa chansen hade nog Samuel Wowoah som kom fri centralt efter en försvarsuppsplittande passning från Marcus Astvald. Sammy kom fri med Karlstads målvakt och rullade behärskat bollen förbi denne. Tyvärr rullade den även förbi den bortre målstolpen.

Sandqvist sysslolös.
Om Jonas Sandqvists insats går det inte att säga så mycket eftersom han i princip aldrig behövde ingripa i handlingen. Backlinjen hade en mycket lugn dag på jobbet. Ytterbackarna kom fram några gånger med Haginge som den aktivare. Wiktorsson stötte fram några gånger, men det var aldrig någon som verkade vilja spela bollen till honom.

Mohammed Saeid imponerade.
Mittfältet var den lagdel som skötte sig bäst med plusbetyg till alla tre. Men det blir väl lätt så i en sådan här match att det blir mittfältet som får avväpna motståndarna. Mest imponerade Mohammed Saeid, som visade att han är en väldigt duktig passningsspelare med bra fötter och en fin blick för spelet. Dessutom tog han sig elegant ur besvärliga situationer vid några tillfällen. Det har ju redan tidigare låtit positivt kring dennes insatser på träningen, så det mesta lutar väl åt att det blir ett allsvenskt kontrakt för Saeid.

Astvald bäst framåt.
Av anfallarna är det väl egentligen bara Marcus Astvald som kan känna sig nöjd över sin insats. Han visade upp en del av den repertoir, som gjorde honom till en startspelare för två år sedan, men man skall ha i åtanke att motståndet var i klenaste laget. Att det var länge sedan Samuel Wowoah spelade vänsterytter syntes. Det var givetvis inte någon lätt uppgift för honom att komma in på en numera ovan position, men jag hade nog ändå väntat mig mer av honom. William Atashkadeh såg inte ut att trivas speciellt med sina uppgifter. Han fungerade inget vidare som targetspelare och när han försökte springa med bollen tog det i allmänhet stopp. Han känns inte som speciellt lämpad som central anfallare i ÖSKs nuvarande spelsystem.

Andra halvlek.
Inför andra halvlek bytte tränarna ut nio elftedelar av laget och lämnade över coachningen till Albert Bunjaki och Peder Ståhl. Det var bara mittbacksparet, som fick förnyat förtroende. Möjligen för att det egentligen inte finns någon dedikerad mittback i U21-truppen med undantag för Gustav Källberg som kan spelas där med, men han behövdes nog den här dagen på mittfältet. I andra halvlek ställdes laget upp på följande sätt:

Målvakt: Tomer Chencinski
Backlinje: Tommy Wirtanen, Eidur Sigurbjörnsson, Boris Lumbana, David Johansson
Mittfält: Mattias Bulun, Haris Karahmet, Gustav Källberg
Anfall: Miralem Malic, Peter Samuelsson, Simon Leonidsson (k)

Efte 20 minuter byttes David Johansson ut mot Albin Ek och Haris Karahmet mot Stefan Hannason. Inte för att de utbytta varit dåliga på något sätt utan för att alla skulle få spela (antar jag). Kvar på bänken hela matchen blev bara målvakten Jonathan Thuresson.

Jämnt och chansfattigt.
ÖSK kom ut med ett betydligt svagare mittfält i andra halvlek och det märktes. Gästerna fick möjlighet att låna bollen betydligt oftare och matchbilden blev väl på det hela taget rätt utjämnad. De bästa chanserna i andra halvlek hade dessutom KBK, men Tomer avstyrde två av dessa dessa med vältimade utrusningar utanför straffområdet. Han verkar väldigt alert kanadensaren, står långt ut och gillar att spela med fötterna. Utöver utrusningschanserna hade KBK ett långskott i ribbans överkant. ÖSK å sin sida hade väl ingenting alls i målchansväg i andra halvlek.

Bulun glänste inte.
Mattias Bulun, den andra provspelaren, hade inte alls samma framgång på mittfältet som Saeid i första, men man skall kanske ha i åtanke att han spelade i en svagare omgivning. Någon direkt vill-ha känsla infann sig inte, utan han såg ut som en rätt ordinär div 1-spelare – precis som motståndarna på andra sidan.

Peter Samuelsson i den centrala anfallsrollen fick inte mycket uträttat, men det berodde nog i första hand på att han egentligen inte fick något understöd alls. Ingen av andra halvleks två yttrar hade Marcus Astvalds förmåga att utmana på ut- eller insidan eller att skicka in något användbart i riktning mot målområdet, där Peter föredrar att operera.

Saeid stärkte sina chanser.
Det enda positiva från matchen som man kan ta med sig in i framtiden var väl Mohammed Saeids fina insats. Frågan är om ÖSK gör upp med honom redan nu i veckan eller om man avvaktar och låter honom spela mot Gefle kommande lördag också. Rent antalsmässigt lär han hur som helst behövas för den matchen – mittfältsbesättningen ser fortsatt väldigt tunn ut, speciellt om Abdulahi av någon anledning inte är tillgänglig.

Vad andra tyckte.
ÖSKHagges vänsterdojja fixade seger
Svartvitt: ÖSK A/U21: Seger mot Karlstad – Provspelare imponerade
SvartvittBildspecial: ÖSK-Karlstad 1-0
NA: Nu hoppas Saeid på kontrakt
Karlstad BK: Förlust mot allsvenska Örebro SK
Värmlands Folkblad: KBK stod upp emot ÖSK:s A-lag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.