Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Nya regler för utbildningsbidrag

Om man lyckas manövrera sig fram genom den labyrint som kallas SvFF:s hemsida på internet kan man med lite tur finna en sammanställning över vad som är nytt i tävlingsbestämmelserna. (Här är en direktlänk för de som vill undvika labyrinten). Där kan man hitta en del intressanta saker, bland annat nya bestämmelser angående den så kallade utbildningsersättningen.

Från och med den 1 april kommer samma regler som gäller vid internationella övergångar även att gälla i Sverige. Dvs. om en spelare inte erbjudits minst likartade villkor till en kontraktsförlängning, så förlorar hans klubb sin rätt till utbildningsersättningen.

För att ta ett närliggande exempel, så skulle Degerfors inte behöva betala något utbildningsbidrag för Erik Nilsson eftersom han inte fick någon kontraktsförlängning av ÖSK. Nu gäller den nya bestämmelsen först efter det att det kommande vinter-transferfönstret stängts, så i det nu aktuella fallet med Eriks övergång till Degerfors kan den nya regeln hur som helst inte tillämpas.

På sikt kommer dock de nya reglerna att innebära ett lyft för de spelare som fostrats i elitklubbarnas talangutvecklingsprogram, men aldrig lyckas ta steget in i respektive A-trupper. Deras möjligheter att ta sig vidare via en klubb på en något lägre nivå har hittills begränsats av att deras tidigare klubb har haft rätt att kräva utbildningsersättning. Något som klubbarna i Superettan och div 1/2 oftast inte haft vare sig resurser eller möjlighet att betala. Speciellt inte för spelare som till att börja med bara kommer att bli truppspelare hos dem. I fortsättningen kommer de med stöd av den nya regeln att kunna ta in yngre spelare i sina trupper utan att behöva ersätta den klubb, som inte längre vill ha dem kvar.

I Örebro är det väl i första hand BK Forward, Rynninge och Karlslund som skulle kunna få ett lyft tack vare den nya regeln. De får ju bara använda sig av icke-amatörer och jag har en känsla att detta har hämmat möjligheterna för spelare i ÖSKs talangtrupp att ta steget över till dem, när de av en eller annan anledning inte längre är aktuella för talangtruppen.

För ÖSKs organisation är den nya regeln dock en nackdel eftersom den minskar möjligheterna att få betalt för det utvecklingsarbete man bedriver.

111216.
Fotbolltransfers.com skriver om den nya bestämmelsen. Av deras artikel framgår bland annat, att  fortsättningserbjudandet måste lämnas senast två månader innan kontraktet går ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.