Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Supporterlaget 2011

111007. Lundell till årets Supporterlag.
Det blev Kristoffer Lundell som fick flest röster i årets omröstning till det så kallade Supporterlaget. Om det berodde på att fler personer röstade på honom eller om det var så att de som stödde honom röstade fler gånger framgår inte av det pressmeddelande som lades ut på ÖSK hemsida för några dagar sedan. Även om själva omröstningen har klart kalkonaktiga drag så är det utan tvekan en förtjänt vinnare som ÖSK sänder till årets fotbollsgala.

Totalt samlade tävlingen som omfattade alla de 16 allsvenska klubbarna ca 35.000 röster – alltså lite drygt 2.000 röster per klubb. Vilket väl visar att omröstningen har svårt att engagera klubbarnas supportrar.

110919.
Supporterlaget 2011 är ett projekt som drivs av Svenska Spel i samarbete med Fotbollförbundet och de allsvenska klubbarna. Det ultimata syftet med projektet är att öka Svenska Spels intäkter.

Det hela handlar i första hand att försöka skapa Goodwill för Spelbolaget – något de behöver massvis av, hårt ansatta av alternativa spelbolag som de är. (Om man nödvändigtvis skall spela är givetvis Svenska Spel det bästa alternativet för idrottsintresserade svenskar. Även om vinstmöjligheterna väl är något sämre så går i alla fall vinsterna tillbaka till den svenska nationens fromma via statsbudgeten. Ja, en del av pengarna hittar till och med direkt vägen ut till klubbarna).

”Tävlingen” går ut på att de röstande kan välja vilken av två kandidater som skall få ingå i årets Supporterlag . ÖSK har under tidigare år nominerat personer som väl mer har karaktären av klubbfuntionärer än supportrar, vilket gjort att tävlingen känts rätt avslagen. Även om givetvis de nominerade har varit mycket engagerade i klubbens verksamhet och värda all positiv uppmärksamhet. I år verkar man ha tagit ett steg bort från funktionärerna mot de mer renodlade supportrarna. Rätt så.

Kristoffer Lundell är en av årets kandidater. Han är ordförande hos Örebro Tifo om jag fattat saken rätt. Den andra kandidaten är Peter Madsen. Riktigt på vilket sätt Madsen anses ha förtjänat sin kandidatur framgår inte mer än att han själv beskriver sig som en hängiven ÖSK-supporter.

Tyvärr eller kanske snarare typiskt nog eftersom SvFF är inblandad har tävlingen i mitt tycke fått något av en kalkonstämpel på sig. Detta på grund av att man kan/får/uppmanas att lägga en röst på sin favoritkandidat varje dag. Tävlingen handlar alltså inte om vilken av de två personerna som är populärast eller i alla fall gjort sig förtjänt av en plats i den svenska Supporterlaget år 2011 utan om vem av dem som har de uthålligaste supportrarna. Jag frågar mig vad en röst från min sida har för betydelse i sammanhanget om någon annan röstat på den andra kandidaten varje dag i flera månader.

Mer information om tävlingen samt röstningen kan göras på webplatsen Supporterlaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.