Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Sixten om truppen

Enligt en artikel i dagens NA vill Sixten Boström se förstärkningar i ÖSKs trupp inför höstens avslutande omgångar. Riktigt om det var så han sa eller om det var vad Anders Uddling (eller någon annan på NA:s sportredaktion) tyckte skulle bli en bra rubrik är dock en smula oklart. Nu när det bara är dryga två dagar kvar av värvningsfönstret så är det väl tveksamt om det hinner bli några fler nyförvärv utöver Eidur Sigurbjörnsson oavsett vad Sixten tycker och tänker. Så Sixtens ”utspel” kanske mer handlade om att i förväg hedga sig för en eventuellt misslyckad höstkampanj.

Med tanke på vad som hänt (och inte hänt) på värvningsfronten den senaste tiden kan det ju verka en smula underligt, att den spelare som tycks vara närmast en ÖSK-höst är en mittfältare (Riku Riski), medan det är centrala anfallare och försvarare som är den största bristvaran. Lennart Sjögren har ju också vid några tillfällen indikerat att det kan vara spelare för dessa positioner på väg in  truppen. Men det gäller för ÖSK att även kunna vara opportunistiska om något intressant skulle dyka upp – därav förmodligen intresset för Riski.

På sätt och vis tror jag dagens situation återspeglar de ekonomiska förutsättningar, som ÖSK har att arbeta med. Det finns inga stora belopp tillgängliga för vilka man kan köpa loss etablerade spelare från sina nuvarande klubbar, I stället är man hänvisade till gratisspelare (bosman och/eller oönskade) eller yngre spelare utan något större marknadsvärde. Att få tag på sådana nu när allsvenskan går mot in i sin slutspurt är nog inte det lättaste. Efter säsongen kommer i alla fall tillgången på bosmanspelare att öka. Att ta in yngre relativt oprövade spelare från lägre divisioner innebär alltid en chansning och det är knappast troligt, att de kommer att kunna prestera på en allsvensk nivå redan under hösten.

Det troligaste är väl att man tar in en anfallare på ett korttidskontrakt för att ha tillgänglig utifall att. Ungefär som man gjorde med Anto Flood resp.  Adriano Munoz.

Riku Riski lånas nog in för resten av året – inte för att man egentligen behöver en mittfältare just nu utan mer för att testa honom inför nästa år, då jag skulle tro att Kihlberg (ålder), Nordback (civil karriär), Nilsson (utgående kontrakt) och kanske även Abdulahi (utsorterad) försvinner från mittfältet. Kvar som allsvenskt kvalificerade mittfältare finns i så fall bara Nordin Gerzic, Paulinho och Emil Berger plus eventuellt allt-i-allon Per Johansson. Emil har ju vist sig fungera mycket bra i Kihlbergsrollen och har säkert redan spelat till sig en startplats på den positionen.

För försvarssidan tror jag att man i första hand försöker att klara sig igenom hösten med de resurser som redan finns tillgängliga. Eidur visade igår att han klarar uppgiften som ytterback om det skulle knipa, bolltrygg som han är. Dessutom bör väl Tommy Wirtanen vara tillbaka så småningom.

Bra vore det dessutom om man kunde komma överens med Degerfors beträffande Christoffer Wiktorsson. Eftersom denne är 22 år i år kan ÖSK rkrytera honom för att sedan låna ut honom utan övergångsanmälan. På så han kan vara fortsatt tillgänglig för Degen, men även så att säga avropbar för ÖSK, om en  backkris skulle uppstå. Degerfors möjligheter att nå en allsvensk kvalplats verkar mer eller mindre ha försvunnit nu, så de borde vara mer förhandlingsvilliga än tidigare. (Om nu några förhandlingar skett).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.