Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Ung trupp reser till Gefle

Det blir en ovanligt ung trupp som på tidig kvällstid får ta sig an Gefle IF i U21-allsvenskan. Bänkspelarna i A-truppen har fått ledigt så när som på mittbacksparet Brendan Hines-Ike och Carl Ekstrand Hamrén. ÖSK skriver på sin hemsida att kvällens trupp har följande sammansättning:

Från A-truppen: Brendan Hines-Ike, Carl Ekstrand Hamrén
Från U19: Douglas Bjäresten (mv), Simon Bladh (mv), Lukas Hjort, Oscar Sandberg, Albin Ödberg, Oliver Kåhed, Simon Danielsson, Ebrima Jaiteh, Viktor Walldén, Axel Påhlsson
Från U17: Arvid Brorsson, John Kakraba, Samuel Brunnberg, Sebastian Ternevid
Från U16: Manne Ljunghaga
Med oklar status: Hampus Lindh

Jag skulle kunna tänka mig att man behövt pussla en hel del innan man fått ihop kvällens trupp. Även om de allsvenska spelarna mer eller mindre är semesterklara är övriga trupper inne i en intensiv matchningsperiod. Allra intensivast är det för U19 som får lov att kryssa fram mellan speldagar och studentarrangemang. De spelade mot Brommapojkarna i lördags, möter Hammarby borta på onsdag samt AIK hemma på lördag. U17-truppen hade match på lördagen och spelar även de på onsdag (Elfsborg borta).

Så sammanfattningsvis får man väl säga, att den här matchen gärna hade kunnat spelas vid något annat tillfälle.

Beträffande Hampus Lindh är jag inte helt säkert på hans nuvarande status. Han representerade ÖSK under förra våren men bytte sedan till Laxå (igen). Han kanske är tillbaka för att spela med ÖSK under resten av det här året (född -97) eller så har man lånat honom från Laxå för den här matchen. Ytterligare ett alternativ är att det rör sig om en felskrivning och att det i själva verket är Hampus Lundgren från U19 som avses.

Matchen spelas på Gavlevallen med start kl. 17:00.

U19: Förlust på Grimsta IP

Det blev förlust på Grimsta IP igår då ÖSK U19 fick se sig besegrade av Brommapojkarna. Inte så mycket att säga om det egentligen förutom att siffrorna ser lite stora ut och att ÖSK fick lämna Stockholm mållösa.

Brommapojkarna har skrivit en matchrapport och av den framgår det att matchen nog var betydligt jämnare än vad man kan tro av slutresultatet.

BP: Bra tävlat på Grimsta.

Matchfakta (SvFF):
06. 1-0 Ronny Nilsson
26. 2-0 Emre Erdogdu
28. Varning Viktor Franssila
70. 3-0 Emre Erdogdu

De 11 som startade: Alex Hahne, Felix Möller (k), William Gunnarsson, Gabriel Fernsten, Kevin Johansson, Axel Påhlsson, Mirza Turan, Mikael Loön, Gustaf Franck (mv), Simon Danielsson och Viktor Franssila.
På bänken satt: Oscar Sandberg, Ebrima Jaiteh, Lukas Hjort, Oliver Kåhed och Douglas Bjäresten (mv)

ÖSK Söder Dam: Förlust mot Sätra

ÖSK Söder Dam kom till gårdagens hemmamatch med ett försvagat lag – Silvia Erkisi och Josephine Zandén var båda avstängda på grund av för många gula kort i förra veckans match. Inte blev det bättre av att Lisa Lindahl tvingades till byte redan efter 8 minuter. En spark i huvudet gjorde att fotbollsmatchen fick avslutas på USÖ:s akutmottagning.

Inte de bästa förutsättningarna alltså för Söder som för andra matchen i rad hamnade i underläge, kom ikapp och sedan fick lov att kapitulera efter ett sent mål. Den här gången dock lyckligtvis (eftersom det känns så extra surt) på övertid. Men normalsurt ändå.

Jag hade tyvärr inte möjlighet att se matchen eftersom jag tyckte att det var U17-killarnas tur den här helgen så jag får nöja mig med att tala om vad andra skrivit och rapporterat om matchen. Jag tycker själv nog, att det var bra jobbat av ett lag som saknade fyra av sina tongivande spelare. Utöver Silvia, Josephine och Lisa var inte heller Joline Jakobsson tillgänglig för spel.

ÖSK Söder Dam: Lördagen var inte Söders
Sätra SK: En lagseger som stavas tillsammans…
NA: Karatespark och drömmål när ÖSK Söder föll

Matchfakta:
09. Spelarbyte Lisa Lindahl (ut), Sophie Pettersson (in)
29. 0-1 Lilja Björk
71. 1-1 Elin Börjesson frispark (direkt i mål)
80. 1-2 Lilja Björk
84. Spelarbyte Olivia Puhls (ut), Sara Hjelm (in)

Laguppställning: Ida Lindell – Caroline Zandén, Hannah Uhlan, Lisa Lindahl (k), Elin Börjesson – Emma Östlund, Klara Thorsén, Jenny Börjesson – Sara Sandberg, Olivia Puhls, Emma Tivemo
Ersättare: Stina Koskilampi (mv), Sophie Pettersson (9), Sara Hjelm (84), Anna Meijer, Amanda Nordenby, Hanna Persson och Linnéa Wetterberg

U17: Seger mot Malmö

Snabba mål innan motståndarna riktigt vaknat till liv blir det ofta då ÖSK U17 spelar på Behrn Arena. Ingen direkt överraskning alltså när ÖSK redan i den fjärde minuten i den pojkallsvenska matchen mot Malmö FF kunde ta ledningen. En nickskarv av Arvid Brorsson på Adam Leijons långa inkast hamnade hos en spelare som väldigt ofta hittar en ledig plats i motståndarnas straffområde. Alltså hos Adam Bark. Inte planens längsta spelare direkt, men han vet hur han skall placera sina nickar. 1-0 alltså.

ÖSKs ledning stod sig dock inte särskilt länge. Ett väldigt samspelt motståndarlag hittade en passningsväg genom ÖSK-försvaret och duktige Filston Mawana kunde kvittera. Bara för att några minuter få se sig på efterkälken igen. Adam Barks hörna styrdes in av Isac Eklöf från en position framför första stolpen. Några minuter senare får MFF en ypperlig möjlighet att kvittera. De tilldöms en straff efter det att Martin Trinh tryckt en spelare i ryggen snett bakifrån i ÖSKs straffområde. Straffen slogs dock utanför och ÖSK kunde försvara sin ledning halvleken ut. För det blev faktiskt mest av allt en fråga om försvar. Malmö kom med ett mycket samspelt och bollskickligt lag som hela tiden ställde nya frågor till hemmalaget. ÖSK-ledningen stod sig dock halvleken ut.

Prognosen inför andra var inte speciellt gynnsam. En fortsatt MFF-press borde rimligen innebära att de skulle komma ikapp. Det gjorde de också redan innan 10 minuter av den andra halvleken spelats. På nytt var det Filston Mawana som var målskytt. Den här gången stod han dock både för förarbete och avslutning på egen hand. En lång löpning med boll längs ÖSKs högerkant, en inskärning i ÖSKs straffområde och en boll placerad vid bortre. En riktigt bra prestation av MFFs anfallare.

MFF fortsatte att dominera spelmässigt, men inte mer att ÖSK ibland kunde komma upp i motanfall. Ett sådant resulterade i en hörna. Adam Bark hörnläggare igen. Den här gången slogs den långt mot Arvid Brorsson, som nickade tillbaka den centralt. Och vem fanns där för att skarva in den om inte Isac Eklöf. Med 20 minuter kvar att spela tog ÖSK ledningen för tredje gången.

Matchen avslutades med en om möjligt ännu kraftigare MFF-press. ÖSKarna fick verkligen inrikta sig på försvarsspel mot MFF som företrädesvis anföll centralt. Där var det emellertid stopp mot ett väl samlat försvar som mot slutet av matchen fick tillgripa primitiva rensningar för att freda sitt försvarsområde.

En riktig kämpaseger med en hel del tur för ett lag som tidigare i år haft oturen på sin sida. Bra insatser givetvis från alla deltagande, men ett extra plus till målgörarna och till Åhman Persson kopian Arvid Brorsson (fast med bättre fötter) samt givetvis till Harald Detlofsson som höll sitt lag kvar i matchen genom några svettiga räddningar.

Tack vare segern går ÖSK tillfälligt upp på den ena slutspelsplatsen. En ny tuff uppgift väntar redan på onsdag då laget möter Elfsborg på bortaplan.

Matchfakta:
04. 1-0 Adam Bark (Arvid Brorsson)
13. 1-1 Filston Mawana
17. 2-1 Isac Eklöf (Adam Bark)
19. Varning Martin Trinh
19. Straffmiss Malmö FF
52. 2-2 Filston Mawana
72. 3-2 Isac Eklöf (Arvid Brorsson)

Laguppställning: Harald Detlofsson – Martin Trinh (ut 26, in 83), Joseph Spångberg, Edwin Lundkvist, Gustav Pauly (ut 70, in 93) – Sebastian Ternevid (34), Arvid Brorsson, Jonathan Aronsson (k), Isac Eklöf – Adam Bark (83), Adam Leijon (89)
Avbytare: Simon Bladh (mv), Lucas Parkedal Stenfelt (U16, 26), Henrik Westher (34), Samuel Brunnberg (in 70, ut 93), Manne Ljunghaga (U16, 89), John Kakraba, Abbubakar Abduwalli (U16)

Semester och träningsmatcher

Med den sista allsvenska vårmatchen avklarad återstår nu av vårprogrammet för ÖSKs A-trupp bara en U21-match på bortaplan mot Gefle IF. Tränar gör man sedan till och med torsdag innan spelarna kan ta en 10-dagars minisemester.

När truppen är tillbaka igen i mitten av juni finns det två träningsmatcher (och en DM-match) inbokade. ÖSK kommer att möta GIF Sundsvall på neutral mark i Gefle och sedan Elfsborg på gräs. Både ÖSK och Elfsborg startar upp allsvenskan med bortamatcher på gräs (mot Malmö resp. Helsingborg), vilket förklarar underlagsvalet.

ÖSK återtar sin allsvenska kampanj den 11 juli då man möter Malmö FF på bortaplan.

Ifall det kommer att ske några spelarövergångar kan det vara bra att veta att det svenska sommarfönstret är öppet under perioden 15 juli – 11 augusti. Det är alltså den period under vilken spelarregistreringar kan ske i Sverige. Själva avtalet med spelare och klubb kan givetvis ske när som helst.

AIK – Örebro SK 0-0

AIK - ÖSK


Plats: Nationalarenan, Friends Arena
Tid: Lördagen den 28 maj kl. 16:00
Domare: Andreas Ekberg, Lund
På TV: C More Fotboll, C More Live 4
Web-TV: C More Sport Stream
Twitter: @oskfotboll @aikfotboll
Publik: 18.882


Matchfakta:
20. Spelarbyte: Logi Valgardsson (ut), Sebastian Ring (in)
57. Spelarbyte: Karl Holmberg (ut), Martin Broberg (in)
59. Varning Nordin Gerzic
74. Spelarbyte: Daniel Gustafsson (ut), Alhassan A Kamara (in)

ÖSKs startelva: Jacob Rinne – Daniel Björnquist, Michael Almebäck, Erik Moberg, Logi Valgardsson – Maic Sema, Nordin Gerzic, Robert Åhman Persson, Daniel Gustavsson – Astrit Ajdarevic, Kalle Holmberg
Ersättare: Oscar Jansson, Patrik Haginge, Brendan Hines-Ike, Martin Broberg, Alhassan Kamara, Daniel Nordmark och Sebastian Ring,

I farozonen befann sig Robert Åhman Persson med fem varningar och Daniel Nordmark som hade två. Båda klarade sig ovarnade genom matchen. Det gjorde däremot inte Nordic Gerzic som lite hårt fick sin fjärde för säsongen.


Statistik AIK - ÖSK


Form AIK - ÖSK


160530. ÖSK: Presskonferensen
160529. NA: Björnquist: ”Jag har spelat med bruten tå sen april”
160529. Mathias Lühr (Expressen): Det här var AIK:s bästa insats
160529. Magnus Österberg (Fotbolldirekt): Nu syns Norlings ideér allt tydligare
160529. NA: Logis mardröm – utbytt efter 20 minuter: ”Jättejobbigt”
160528. Fotbollskanalen: Höjdpunkter
160528. AIK: Mållöst i toppmötet
160528. NA: Intervjuer med Erik Moberg och Jacob Rinne (video)
160528. ÖSK: Intervju med Sebastian Ring (video)
160528. Sportpodden: Matchrapport AIK – ÖSK (video)
160528. NA: Spelarbetyg
160528. Aftonbladet: Snabbanalys – fem punkter efter AIK-Örebro
160528. TT (SvFF): Skadornas match: ”Jag är ingen mes”
160528. Radiosporten: Intervjuer med Alhassan Kamara och Oskar Linnér
160528, NA: Intervju med Ahmed Yasin (video)
160528. ÖSK: Daniel Björnquist efter poängen på Friends Arena (video)
160528. ÖSK: ÖSK höll nollan på Friends Arena
160528. Göran Lindhé (Länsposten): Rinne räddade ÖSK
160528. Fotbolldirekt: ANALYS AIK–ÖSK: ”Märkligt att det slutar mållöst”
160528. NA: Femte raka – ÖSK kan inte förlora


NA: Direktrapportering


160528. ÖSK: Motståndarkollen AIK: ”Ny tränare och ny energi” Intervju med Ahmed Yasin..
1605278. Sportpodden: Inför Allsvenska mötet mellan AIK – ÖSK (video)
160527. Fotbolldirekt: Strandberg avstängd – men här är sköna AIK-beskedet
160527. Fotbolldirekt: AIK:s Norling-effekt – femte raka inför storpublik: ”Jäkligt viktigt”
160527. Svenska Fans (AIK): Toppmöte inför storpublik
160527. Vi i Solna: Storpublik väntar i det allsvenska toppmötet
160527. ÖSK: Pulsen inför AIK–ÖSK (video)
160527. NA: ÖSK:s glädjebesked: Samtliga tillgängliga


160526. Fogis: Beslut i SvFF:s Disciplinnämnd 26 maj 2016
160526. SvFF: Carlos Strandberg avstängd
AIKs sportchef Björn Wesström klagar över att det går att i efterhand videogranska en händelse som domaren inte sett och undrar om det är en ny bestämmelse.
Aftonbladet: AIK:s kritik – efter förbundets besked
Knappast något nytt för Bloggen i alla fall som fortfarande kommer ihåg Charlie Davies armbåge i ansiktet på Michael Almebäck med blodvite som följd. Den armbågen innebar i efterhand en fem matcher lång avstängning för Hammarbys anfallare.
Fotbollskanalen: Charlie Davies stängs av fem matcher: ”Hårt straff”


160526. Sportal: AIK mot Örebro SK: Trean möter fyran i hett toppmöte
160526. ÖSK: Supporterinformation: AIK–ÖSK

Silly summer 2016: Det kan bli förändringar i spelartruppen

Sveriges Radios Örebroredaktion har talat med Robert Åhman Persson och Simon Åström med anledning av att laget nu spelar sin sista match innan det blir ett EM-uppehåll.

På frågan: Innebär det att man kan förvänta sig att ÖSK är aktiva på spelarmarknaden i sommar?

svarar Simon Åström: Ja, det kommer säkert hända saker i spelartruppen. Inte så mycket på grund av publiksiffran utan det är en löpande process som vi jobbar med hela tiden. Det finns en risk att vi har spelare som kan lämna i sommar och vi kollar givetvis på hur vi kan stärka truppen.

SR P4 Örebro: ÖSK öppnar upp för nyförvärv under sommaren

Inget konstigt med det, tycker jag. ÖSK har lyckats väldigt bra med sina sommarförvärv under de två senaste åren. Efter en halv säsong vet man vilka luckorna är som man behöver täta i spelartruppen, samt även ungefär hur mycket pengar man har att röra sig med.

”Tillgången” på spelare som av olika anledningar är tillgängliga för lån eller kontrakt är dessutom bättre under sommaren än vad den är under vinterfönstret.

Skillnaden jämfört med de två senaste åren är att det i år inte gäller att säkra fortsatt allsvenskt spel utan att försvara en plats närmare serietoppen.

Svåra matcher för U-lagen

Både ÖSK U17 och U19 spelar match idag och det är inga lätta motståndare de har fått på sin lott. Det äldre laget möter serietvåan Brommapojkarna på bortaplan och de yngre får besök av Malmö FF på Behrn Arena.

U19.
ÖSKs juniorallsvenskar blandar och ger i ovanligt hög grad den här säsongen. Förlust med 6-0 i den förrförra matchen på bortaplan mot Täby FK följdes av en säker 4-0 vinst mot Älvsjö i den senaste omgången. För att rå på Brommapojkarna krävs det dock att laget höjer sin prestation minst ett snäpp.

Lagets prestationer hämmas väl en del av att en del spelare även matchas flitigt i U21-serien. Men det är säkert så även för de flesta av motståndarlagen. Nästa U21-match är Gefle borta på måndag och överväganden inför den matchen kommer säkert att kasta en skugga över dagens laguttagning.

Preliminär matchtrupp (SvFF): Alex Hahne, Oscar Sandberg, Ebrima Jaiteh, Felix Möller, William Gunnarsson, Gabriel Fernsten, Kevin Johansson, Lukas Hjort, Hampus Lundgren, Axel Påhlsson, Oliver Kåhed, Viktor Walldén, Mirza Turan, Mikael Loön, Gustaf Franck (mv), Simon Danielsson, Douglas Bjäresten och Viktor Franssila.

Roligt att se att Gustaf Franck är med igen efter den smäll mot huvudet han råkade ut för mot Älvsjö. Saknas gör däremot David Holm efter en befarad knäskada i U21-matchen mot IK Sirius.

Dagens match spelas på Grimsta IP och börjar kl. 12:00.


U17.
ÖSKs pojkallsvenska lag har så sakteliga börjat blanda sig i toppstriden. Truppen har haft problem med många spelare som saknats på grund av skador och sjukdomar och jag undrar om de ens någon gång den här säsongen kunnat ställa upp med sitt bästa lag. Skadeläget har dock förbättrats, vilket gjort att laget presterat bättre.

Dagens motståndare Malmö FF kan säkert ställa upp med Sveriges bästa lag med spelare födda 1999. Det kan man om inte annat se när åldersgruppens landslag tas ut. Men det lär inte bli de spelarna som ÖSK ställs emot idag. Den U17-trupp MFF använder sig av i pojkallsvenskan består nämligen så gott som fullständigt av spelare som är ett år yngre.

Matchen på Behrn Arena börjar kl. 13:30 och det är erfarne Salko Basic som styr händelseförloppet.

Ljung sluter cirkeln

Per_Ola_Ljung_160527
Per-Ola Ljung är tillbaka i Helsingborg. Tillbaka hos den klubb som gav honom sparken sommaren 2012. Han återupptar dock inte sin tidigare tjänst som assisterande tränare utan kommer att arbeta som talangutvecklare i Helsingborgs IFK Akademi, en fristående men till Helsingborgs IF anknuten klubb som spelar i div 2. Under HIF Akademis paraply återfinns även organisationens övriga ungdomslag från U17 och nedåt.

Jag kan väl inte låta bli att tycka, att det är en väldigt kvalificerad kraft som Helsingborg tar in som talangutvecklare i sin talangverksamhet. För Ljungs del gäller väl i första hand att han ser det som ett sätt att återuppta kontakten med HIF och att finnas till hands den dag Henrik Larsson slutligen tröttnar.

Helsingborgs IF: Per-Ola Ljung förstärker HIF
Helsingborgs Dagblad: Förre guldtränaren klar för HIF – ”Det känns som att komma hem”

Så sent som i slutet av mars i år tog Per-Ola Ljung jobbet som U17-tränare hos krisande Ängelholms FF. Men det blev alltså inte något långvarigt uppdrag. Det var säkert svårt att tacka nej när HIF knackade på.

Helsingborgs Dagblad: Alla ÄFF-spelare fria att lämna klubben

ÖSK Söder Dam: Sätra nästa

Söder - Sätra

Hemmamatch igen för ÖSK Söders damer efter den borttappade poängen i Boo.

Det är inte mycket som skiljer Söder från Sätra SK som står för lördagsmotståndet. Två mål till förmån för Sätra för att vara exakt. Sätra, nykomlingar i div 1 förra året, gjorde ett bra premiärår och slutade en placering och en poäng efter ÖSK Söder. Inte så mycket som skiljer de två lagen, verkar det som. Fast det var Söder som vann båda matcherna förra året – stort på bortaplan och tack vare Sara Sandbergs sjuminutersmål i den sista matchen för säsongen.

Det här är en viktig match för båda lagen om de inte vill bli frånåkta av lagen högre upp i tabellen. Söder måste klara sig utan Silvia Erkisi (två gula) och Josefine Zandén (tre gula) som båda är avstängda på grund av historiska förseelser.

ÖSK Söder har kallat följande Matchtrupp: Ida Lindell (mv), Hanna Persson, Lisa Lindahl (k), Hannah Uhlan, Jenny Börjesson, Klara Thorsén, Elin Börjesson, Sara Hjelm, Emma Östlund, Sara Sandberg, Anna Meijer, Amanda Nordenby, Olivia Puhls, Sophie Pettersson, Linnea Wetterberg, Caroline Zandén och Emma Tivemo.

Jämfört med matchen mot Boo saknas förutom Silvia Erkisi och Josefine Zandén även Agnes Andersson. Nya i truppen är Sara Hjelm (åter efter en lång skadefrånvaro), Anna Meier och Linnea Wetterberg.

ÖSK Söder Dam: Match mot Sätra SK

Matchen som börjar kl. 14:00 döms av Öyvind Tholvsen från Örebro.