Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Örebro SK – Helsingborgs IF

Plats: Behrn Arena
Tid: Söndagen den 23 september kl. 15:00
Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna
På TV: C More Sport
Web-TV: C More Stream
Twitter: @oskfotboll @HelsingborgsIF
Publik: Förra året kom det 6.102


form-osk-hborg


NA tror på följande startelva efter att ha kollat ÖSKs fredagsträning: Oscar Jansson – Martin Broberg, Brendan Hines-Ike, Michael Almebäck, Sebastian Ring – Nahir Besara, Robert Åhman-Persson, Nordin Gerzic, Ferhad Ayaz – Astrit Ajdarevic, Victor Sköld.

Helsingborgs matchtrupp (19 spelare): Matt Pyzdrowski (mv), Tomer Chencinski (mv), Frederik Helstrup, Johan Mårtensson, Andreas Landgren, Martin Christensen, Matthew Rusike, Anton Wede, Adam Eriksson, Alexander Achinioti-Jönsson, Bradley ”Surprise” Ralani, Mikael Dahlberg, Jordan Larsson, Monday Samuel, Jesper Lange, Peter Larsson, Lalawélé Atakora, Jesper Björkman och Jonatan Olsson


Enkronasmatch.
Nedanstående företag skänker 1 krona per åskådare. Hälften av dessa intäkter går till insamlingen Världens Barn.
enkronasmatch


Diciplin.
ÖSK har Maic Sema avstängd efter tre varningar. Kvartetten Brendan Hines-Ike, Daniel Nordmark, Michael Almebäck och Martin Broberg kommer att missa bortamatchen mot J-Södra om de varnas. ÖSKs spelare har varnats vid sammanlagt 48 tillfällen den här säsongen. Robert Åhman Persson och Nordin Gerzic delar för tillfället på utmärkelsen Årets Mest Varnade Spelare (10 stycken). Helsingborg har dragit på sig 36 varningar. Lagets mes varnade spelare är Anton Wede (7).

Domare: Jonas Eriksson är Sveriges mest rutinerade domare. Inför den här säsongen hade han dömt 298 matcher i Allsvenskan, 47 matcher i Superettan samt internationella matcher vid 130 tillfällen. I år har han bara dömt 12 allsvenska matcher (av vilka 3 var hemmamatcher för ÖSK). Eriksson har ett mycket lågt varningssnitt (1,9 per match), men han gillar å andra sidan verkligen att döma straffspark (7 stycken). Utvisat har han bara gjort vid 1 tillfälle.


osk-hif-tidigare


161022. Helsingborgs Dagblad: ”Bli kvar i allsvenskan är det enda målet nu”
161022. Helsingborgs Dagblad: ”Ett ypperligt tillfälle att tvätta bort det” (Har onte vunnit i Örebro sedan år 2000!).
161022. Helsingborgs IF: Inför Örebro SK – HIF
161021. Helsingborgs Dagblad: Nyckelspelare klev av HIF-träning
161021. Helsingborgs Dagblad: HIF-mittfältaren missnöjd: ”Tråkigt”
161021. NA: Björnqvist får stå över, mm.
161020. Helsingborgs IF: Motståndarkollen: Örebro SK
161019. ÖSK: Supporterupprop från Kubanerna: ”Fyll Västra Stå”
161018. ÖSK: Billigt för alla på Behrn Arena

Björnqvist om skada och framtid

Henrik Brändh har varit på ÖSKs dagen-före-dagen-före-matchdags-träningen. Det är då man brukar kunna få se hur tränarnas tankar går inför nästa match. Brändh täcker upp det mesta i sin artikel: Dajjes fotskada och framtidsfunderingar och hur laget kommer att utformas på söndag mot Helsingborg. Plus en del annat.

NA: Skadad Björnquist om framtiden: ”Kan absolut tänka mig att spela vidare i ÖSK”

För att ta fotskadan först. Det rör sig om en så kallad genomtrampning, som han ådrog sig i matchen mot Djurgården. Från ÖSKs sida verkar man inte ha varit helt på det klara med hur lång tid läkningen skulle ta. Han var ju faktiskt med i den preliminära truppen inför Kalmar-matchen, men ströks så småningom. Nu tränar han inte ens med truppen utan för sig själv. Risken är väl att det är färdigspelat för i år. Dajje kommer ihåg att han hade en liknande skada när han spelade med Talangtruppen/ÖSK Ungdom. Det kommer jag också. Då tog det lång tid för honom att bli bra igen.

Med ett kontrakt som går ut efter säsongen är givetvis frågan var han kommer att spela nästa år. Tidigare har det från hans sida låtit som om det troligaste är att han lämnar. Nu verkar det som om det troligaste är att han blir kvar. Att gå skadad under säsongsavslutningen gör inte att ett eventuellt klubbyte blir lättare.

U17/00: Ligacupens gruppindelning klar

Nu har ÖLFF lagt ut gruppindelningen för (de blivande) 17-åringarnas ligacup. 62 lag är anmälda och uppdelade på 16 grupper. I potten ligger en plats i vårvinterns A-gruppspel. Till denna kvalificerar sig höstens gruppsegrare samt de 8 bästa grupptvåorna.

ÖSKs lag hittar vi i grupp 9 tillsammans med DM-finalmotståndarna från BK Forward samt Carlstad United och Degerfors IF.

Degerfors har ett starkt lag i den här åldersgruppen. De blev tvåa både i den nationella grundserien och i A-slutspelet. Carlstad United deltog i en regional P16-serie med lag från Mellansverige. De verkar ha ett riktigt bra lag och de vann serien de i stor stil efter 20 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust. Karlslunds IF som gick bra i SEF:s nationella 16-årsserie verkar inte ha något lag med i ligacupen.

ÖSK börjar med en bortamatch mot Degerfors och har sedan hemmamatcher mot Carlstad United och BK Forward.

U16/01: Ligacupens gruppindelning klar

ÖLFF, som för Föreningen Svensk Elitfotbolls räkning administrerar Ligacupen, har nu börjat lägga ut gruppindelningen för de olika åldersklasserna. Än så länge är det bara den yngsta åldersklassen som är komplett. Denna innefattar 15 grupper med vardera 4 lag.

Det här gruppspelet har som huvudsaklig uppgift att sortera fram vilka lag som kommer att delta i A- resp. B-gruppspel i början av nästa år. Om upplägget är detsamma som förra året så innebär detta, att de 15 gruppsegrarna samt de 9 bästa tvåorna går vidare till A-gruppspelet.

ÖSK U16/01 återfinns i grupp 8 och kommer att få möta Degerfors IF, Motala AIF samt Karlstads BK. Degerfors och Motala är i det här sammanhanget kända storheter. De har mött ÖSK i år i den regionala 15-årsserien. Karlstads BK däremot ger upphov till ett frågetecken. De hade inget lag i 15-årsserien. Däremot deltog de i den regionala 16-årsserien utan några påtagliga framgångar. Men det är klart, var det 15-åringar i det laget kanske de är bättre än vad resultaten indikerar.

Matcherna i gruppspelet är preliminärt inplanerade från mitten av november till första veckan i december. ÖSK börjar med en hemma match mot Karlstads BK och spelar sedan bortamatcher mot Degerfors och Motala.

BK Forward och Karlslunds IF finns även de med med lag i Ligacupen. De tillhör grupp 5 och kommer förutom varandra även att få möta Hammarby IF och Huddinge IF.

ÖSK Söder Dam: KIF Örebro var bättre på straffar

dm-final-2016
Det blev som det brukar bli då årets DM för damseniorer skulle avgöras. KIF Örebro vann DM-tecknen för 20 året i rad. Den här gången fick de dock jobba rätt hårt för plaketter och pokal.

Söder fick en bra start med två inslagna bonusstraffar (Emelie Lundkvist och Emma Östlund). KIFs Melissa Tancredi gjorde sedan ett snabbt mål, vilket dock kvitterades av Josefine Zandén. Resultatet 3-1 stod sig sedan halvleken ut. Det var faktiskt inte så mycket som skilde lagen åt. Kanske till och med att Söder var det något bättre laget under större delen av halvleken.

KIF spelade sina två utländska stjärnor Melissa Tancredi och Veronica Perez matchen igenom. Sarah Michael och Linda Hallin, som båda varit skadade under stora delar av säsongen, gjorde inhopp i första halvlek. Andra bekanta spelare var Mimmi Paulsson-Febo och Sejde Abrahamsson vilka både representerat ÖSK Söder tidigare (Sejde på lån en halv säsong). I övrigt bestod deras lag av juniorer från F19-laget.

I andra halvlek tog KIF Örebro över mer av spelet, men även Söder skapade en del chanser som kunde ha resulterat. Kanske var det till och med så, att det var Söders optimistiska anfallsspel som till slut släckte förhoppningarna om en DM-pokal som prydnad i klubbhuset. Båda KIFs mål i andra halvlek kom nämligen på snabba omställningar där Söder inte hann med tillbaka för ett uppställt försvarsspel. (Så är det ju ofta i fotboll).

Det oavgjorda resultatet vid full tid innebar att matchen fick avgöras på straffar. I den grenen var dock Söder spelare inte alls lika bra som de var i inledningen av matchen. Mimmi räddade två av straffarna och den tredje slogs utanför. KIF satte däremot sina tre straffar och var därmed DM-mästare.

Även om man väl måste erkänna att det var rätt lag som till slut vann så hade det inte behövts så värst mycket för att Söder skulle kunna ta hem den här matchen.

Joline Jakobsson fick priset som matchens bästa spelare i Söder och Emma Lindén motsvarande pris hos segrarna. I övrigt plussar jag gärna för ungdomarna Stina Koskilampi, Emma Östlund och Agnes Andersson som inte alls såg besvärade ut trots att flera av motståndarna tillhör KIF Örebros A-lagstrupp.

NA: Trots tvekan – Sarah Michael tillbaka när Kif tog 20:e raka DM-titeln: ”Nu är jag glad igen”
KIF Örebro: Seger i Eksjöhuscup
NA: Niklas Christensson om matchen
ÖSK Söder Dam: Silver i DM efter straffar

Matchfakta:
00. 0-1 Emelie Lundqvist (bonusstraff)
00. 0-2 Emma Östlund (bonusstraff)
06. 1-2 Melissa Tancredi
14. 1-3 Josefine Zandén
66. 2-3 Melissa Tancredi
67. Varning Stina Koskilampi
79. 3-3 Emma Lindén

Emelie Lundkvist, Wilma Franssila och Joline Jakobsson misslyckades alla tre att slå in sina straffar. Det var väl på sätt och vis bra att det blev tre som fick dela på bördan.

Laguppställning (ungefärlig): Stina Koskilampi – Wilma Franssila, Emma Östlund, Lisa Sundell, Elin Börjesson – Emelie Lundqvist, Klara Thorsén (k), Joline Jakobsson – Josefine Zandén, Agnes Andersson (ut 46, in 59), Olivia Puhls (ut 70, in 83)
Avbytare: Emma Tivemo (in 46, ut 59) Ebba Lundkvist (in 70, ut 83), Hanna Persson, Rachaelle Swami, Caroline Zandén, Linnéa Wetterberg, Vanessa Mujic

U21: Rako målskytt då ÖSK förlorade

Kvällens U21-match mot Jönköpings Södra slutade med vinst för hemmalaget med 1-0. Målet gjordes redan efter en kvart. Målskytt var testspelaren Ivan Rako från Motala AIF. Om någon känner igen namnet beror det på att han för några veckor sedan gjorde 2 mål för ÖSK mot Åtvidaberg, då han provspelade för ÖSK.

ÖSK ställde upp med ett rent juniorlag och det verkar även J-Södra mer eller mindre ha gjort. De senare hade dock fyra stycken provspelare med i sitt lag. Av dessa provspelade Bbakka Alexis David från Tenhult faktiskt med ÖSK i fjolårets sista U21-match.

U21-matcher brukar kunna generera en hel del mål, men i den här matchen verkar det ha varit tillknäppt. Utöver Rako var det ingen annan spelare som träffade rätt.

Jönköpings-Posten: J–Södra testade spelare

Matchfakta:
15. 1-0 Ivan Rako
36. Varning Viktor Franssila
74. Varning Rodin Deprem
82. Varning Adam Lindström Leister
82. Varning Mirza Turan
86. Varning Mirza Turan
86. Utvisning Mirza Turan

De 11 som startade: Douglas Bjäresten (mv), Viktor Franssila, Ebrima Jaiteh, Oscar Sandberg, Mikael Loön (k), Mirza Turan, Axel Påhlsson, Rodin Deprem, Albin Ödberg, Kevin Johansson och Arvid Brorsson (-99).
På bänken satt: Isac Eklöf (-99), Lukas Hjort, Jonathan Aronsson (-99), Oliver Kåhed, Simon Gustafsson (mv, -00)

ÖSK sänker priset

Publiksiffran för söndagsmatchen mot Kalmar kom nog som något av en chock för ÖSK. Så få åskådare som 4.872 har ÖSK inte haft i allsvenskan sedan år 2012, då laget åkte ur. Nu är ju inte söndagar någon bra publikdag för ÖSK fotboll. Laget hade dessutom inte presterat bra resultat på under hösten som kunde tänkas locka marginalåskådare. Kalmar brukar inte dra så många åskådare och deras bortafölje är begränsat osv., men ändå.

För att få mer publik till de två sista matcherna i år (eller för att testa priselasticiteten) går ÖSK därför ut med ett rabatterat biljettpris för årets sista två hemmamatcher. För 150 kronor kan man få sitta var man vill (förutom centralt på C-sektionen). Givetvis ett bra pris – speciellt för platser på sektionerna B och D för vilka man normalt betalar uppemot 400 kronor.

Kommer prissänkningen att få någon effekt? Jag är tveksam till det. 150 kronor för en sittplats är ju i princip samma pris som de 140 kronor man normalt betalar för en ståplatsbiljett. De som verkligen vill se ÖSK spela, men tycker att sittplatsbiljetterna är för dyra har ju ändå haft möjlighet att se matcherna från Västra Stå.

ÖSK: Billigt för alla på Behrn Arena

Silly Winter 2016/17: ÖSK vill han (minst) tre nya

FotbollDirekt har talat med Magnus Sköldmark om hur klubben avser att formera sin A-trupp inför nästa år. Sköldmark vill ogärna ge sig in på namns nämnande, men säger i alla fall så pass mycket som att man jobbar på förstärkningar för både backlinje, mittfält och anfall. Det blir alltså minst tre spelare som skall tas in.

Eftersom dagens trupp, minus Martin Broberg som vi vet kommer att lämna, består av 22 spelare betyder detta, att ÖSK inte räknar med att förlänga alla utgående kontrakt. ”Normal”storleken på ÖSK-truppen har ju tidigare angivits till 21. Utgående kontrakt har följande 7 spelare: Daniel Björnquist, Erik Moberg, Robert Åhman-Persson, Daniel Nordmark, Sebastian Ring, Astrit Ajdarevic och Carl Ekstrand Hamrén.

Om vi räknar med att ÖSK kommer att försöka förlänga kontrakten med Ajdarevic och Åhman-Persson blir det inte så många platser kvar för de övriga. Om inte ÖSK tack vare förbättra ekonomi anser sig kunna öka antalet spelare i A-truppen. Och även om Ajdarevic och/eller Åhman Persson inte väljer att fortsätta i ÖSK finns det väl egentligen ingen anledning att förlänga med spelare man ändå tänkt ”sortera bort”.

Vi får nog räkna med att det kommer att hända en hel del även under vinterfönstret.

FotbollDirekt: Hårt drabbat ÖSK – vill nu förstärka med trio: ”Vi ska kartlägga”

U21: Sista matchen för året

ÖSK Fotboll avslutar i eftermiddag (eller tidig kväll om man så vill) U21-säsongen med en bortamatch mot Jönköpings Södra. Sportklubben reser till matchen med en ren juniortrupp. A-truppspelarna får vara kvar hemma för att på bästa möjliga sätt kunna förbereda sig för söndagsmatchen mot Helsingborg.

ÖSKs matchtrupp: Gustaf Franck (mv), Simon Gustafsson (mv, -00), Oskar Sandberg, Viktor Franssila, Axel Påhlsson, Albin Ödberg, Lukas Hjort, Kevin Johansson, Arvid Brorsson (-99), Mikael Loön, Mirza Turan, Ebrima Jaiteh, Rodin Deprem, Isac Eklöf (-99), Oliver Kåhed och Gabriel Fernsten.

Truppen domineras av spelare födda 1998 (18-åringar alltså). För 97:orna Axel Påhlsson, Albin Ödberg, Mikael Loön och Mirza Turan kan det vara den sista matchen i ÖSKs svartvita matchställ. De blir 20 nästa år och steget till A-truppen är det väldigt få som får ta. Loön och Turan har dock tränat regelbundet med A-truppen under hösten och det är tänkbart att ÖSK erbjuder dem en möjlighet att fortsätta. Det beror väl lite på hur arbetet med truppen i övrigt utvecklar sig.

Det är bara 16 spelare i ÖSKs trupp och det är väl möjligt att det dyker upp någon provspelare. Enligt tidigare uppgifter var tanken att Yannis Mbombo skulle vara med i den här matchen också. Varför han inte är med i den trupp ÖSK angivet är oklart. Kanske tycker man att man redan bildat sig en uppfattning om honom och att det inte är någon större idé att han åker till match med en juniortrupp.

Jag har inte sett något hos J-Södra beträffande deras matchtrupp. Eftersom de har hemmamatch och inte spelar allsvenskt förrän nästa måndag är det möjligt att de låter några spelare från A-truppen vara med. Även om det bara skulle bli juniorer så får ÖSK räkna med att det blir en tuff uppgift. ÖSKs facit mot J-Södras juniorer i år är inte speciellt bra med två förluster och en oavgjord match i ligacup och juniorallsvenska.

Matchen har tidigare placerats på J-Södras hemmaplan Stadsparksvallen. Nu verkar det dock som om den kommer att spelas på Rosenlunds IPs konstgräs. Börjar gör den kl. 17:00.

ÖSK Söder Dam: DM-final på GPP IP

dm-final


Seriespelet avslutades för lite drygt två veckor sedan och i kväll är säsongen definitivt över för ÖSK Söders damlag. På programmet står en DM-final där hemmalaget får möte damallsvenskorna från KIF Örebro. Det här med hemmalag och bortalag är lite komplicerat i den här matchen. För hemmalag enligt spelprogrammet är faktiskt KIF Örebro, men eftersom matchen spelas på ÖSK Söders hemmaplan kommer Söder nog ändå att känna sig mer som hemma.

Till kvällens final har ÖSK Söder kallat följande Matchtrupp: Stina Koskilampi (mv), Hanna Persson, Rachaelle Swami, Caroline Zandén, Lisa Sundell, Klara Thorsén (k), Elin Börjesson, Joline Jakobsson, Ebba Lundkvist, Agnes Andersson, Linnea Wetterberg, Emma Östlund, Olivia Puhls, Vanessa Mujic, Josefine Zandén, Wilma Franssila, Emma Tivemo och Emelie Lundqvist.

En intressant spelartrupp med en bra blandning av rutin och ungdomlig entusiasm.

Hur KIF Örebro kommer att formera sitt lag vet vi inte något om. Förmodligen kommer det att bli ett rätt ungdomligt lag eftersom flera av de mer seniora spelarna är utflyktade på diverse landslagsuppdrag. En spelare jag gärna hade sett, men som inte kommer att finnas med i KIFs startelva är ÖSK Söders före detta talang Freja Olofsson. Hon finns nämligen med i startelvan i det svenska F19-landslag som idag EM-kvalar i Bosnien mot Georgien.

SvFF: Freja målgörare då Sverige vann med 4-0

Förutsättningar finns alltså att det kommer att bli en något jämnare tillställning än senast då de här två lagen möttes i en DM-final. År 2013 vann KIF nämligen med 9-1.

ÖSK Söder Dam: Äntligen dags…
NA: Nominerad till ”årets fan” – men Jonas Ask tar det lugnt om ÖSK Söder vinner finalderbyt: ”Unnar mig att tvätta”


dm-final-kif-soder


GPP_IP