Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2016: Berglund inte aktuell

NA har börjat undersöka, vilken målvakt som skulle kunna vara aktuell för ÖSKs A-trupp nu när antalet tillgängliga målvakter reducerats till en. Först i telefonluren var uppenbarligen Oscar Berglund, örebroare med Adolfsberg som moderklubb. Inga kontakter med ÖSK blev Berglunds svar och vi får väl hoppas att det så förblir.

NA: Örebromålvakten nobbade ÖSK – nu mitt i kaos

ÖSK har i och för sig vare nära Berglund vid ett tidigare tillfälle. År 2014 behövde ÖSK en andremålvakt och Berglund var en av kandidaterna. Berglund hade då förlorat sin plats som förstemålvakt i GIF Sundsvall till Tommy Naurin och trots att han hade ett år kvar på sitt kontrakt ville han lämna klubben – något som Giffarna uppenbarligen inte hade något emot. I slutändan vald Berglund Öster som förstemålvakt i stället för bänken hos ÖSK.

Efter att ha varit med och fört Öster ur Superettan bröts han kontrakt på nytt och han hamnade hos Ängelholms FF. Där var han ordinarie förra året medan han i år som en av en handfull lönerevoltörer inte fått någon speltid alls. (ÄFF försökte mer eller mindre tvinga fram lönesänkningar för spelartruppen på grund av sin dåliga ekonomi. De som inte gick med på detta har inte fått spela).

Berglund är i grund och botten en duktig målvakt, men benägen att göra stora misstag. Lite Jonas Sandqvist-vibbar över hans spel. Så det är nog bäst för hans del att han stannar kvar i Ängelholms frysbox om det inte finns någon klubb i Superettan som är desperat nog att ta in honom (Eller J-Södra).

Hos ÖSK finns det ett knippe unga duktiga målvakter i åldrarna 17-19 år som kanske skulle kunna ta över. Jag har dock en känsla av att man ännu anser dem lite för oerfarna. Dessutom är de väldigt skadebenägna. Något som demonstrerades av att i den gångna veckans två matcher så var det Simon Bladh – andremålvakt i U17 – som satt på avbytarbänken. (Fast det kan ju delvis ha berott på semestrar också).

Vill ÖSK ha in en yngre målvakt skulle jag kunna tänka mig Oscar Klasson, som i år är andremålvakt i Degerfors. Marcus Elmersson i BK Forward är också duktig. Dessutom finns det en målvakt i Nyköping som ÖSK tittade en del på o vintras och som kanske skulle kunna vara aktuell. Robert Axelsson känner honom sedan den tid de båda var i IFK Norrköping.


Beträffande Robert Axelsson finns det för övrigt möjligen ett frågetecken. Den nye förbundskaptenen Janne Andersson har låtit fotbollslandslagets mångårige målvaktstränare Lasse Eriksson gå och tar i stället med sig Maths Elfvendal från IFK Norrköping för den uppgiften. Robert som tidigare varit målvaktstränare i Norrköping och som fortfarande bor i staden borde väl rimligen vara intresserad av detta jobb om han får en förfrågan. Det blir ju om inte annat betydligt kortare resor till och ifrån arbetet.

Under tiden i Degerfors…

Tidigare i år efter Boris Lumbanas framgångar i Melodifestivalen kom han och Degerfors överens om att hans kulle avsluta sitt kontrakt ett halvt år i förtid. Hans engagemang som artist gjorde det svårt att dessutom vara fotbollsspelare på heltid. Nu verkar han dock att ha ändra uppfattning. Till Nya Wermlandstidningen säger han: ”Vi ska sätta oss ner och prata till veckan så får vi se vad som händer. Det är en god ton mellan oss och vi är positiva mot varandra, allt känns bra”.

Även från Degerfors sida är man förhoppningsfull.
Vi får se vad som händer. Klart man gärna vill hitta en lösning så han kan vara kvar under hösten också. Det är den ingångspunkten som vi har, säger Degerfors tränare Patrik Werner.

Vad är då problemet om båda parter tycker ungefär likadant om en fortsättning? Förmodligen ekonomin. Degerfors vill väl inte betala full lön till en spelare som de sedan inte vet om de kommer att kunna utnyttja fullt ut. Speciellt inte om de har någon annan spelare på gång som skulle kunna ta över om Boris lämnar.


Frågan om Pär ”Pärlan” Ericsson togs också upp i artikeln. Werner ha ännu inte haft någon kontakt med anfallaren visar det sig. Jag skulle tro att man hos Degerfors är medvetna om att spel med Degerfors inte är Pärlans första (eller andra eller tredje) alternativ så länge möjligheten att gå till en allsvensk (eller utländsk) klubb finns kvar. Detta av ekonomiska skäl. Eftersom Pärlans agent uppenbarligen inte haft någon kontakt Degerfors heller så tyder väl mycket på att Pärlan i första hand söker andra lösningar.

NWT: Boris: ”Vill stanna kvar”

Ny klubbchef i ÖSK Ungdom

Efter det att befattningen som klubbchef efter Peter Johansson varit obesatt under en tid har ÖSK Ungdoms styrelse nu utsett en ny klubbchef. Markus Karlsson har en idrottslig bakgrund som elitfotbollsspelare i Degerfors och AIK och arbetar för närvarande som rektor på Plusgymnasiet i Örebro.

På föreningens webbplats redogör den nya klubbchefen för sina tankar kring hur han vill utveckla föreningens verksamheter.

ÖSK Ungdom: Ny klubbchef rekryterad – börjar i september

Silly Summer 2016: Jacob Rinne klar för KAA Gent

Allt klart med Gent!

Allt klart med Gent!


NA: Axén: ”Kul att få ut spelare i Europa”
David Hellsing (NA): Kaxigheten har gett Rinne möjligheten
NA: Rinne: ”Kommer med tron att de värvat mig som förstamvålakt”
KAA Gent: Intervju med Jacob Rinne (video)
NA: Sköldmark: ”Väldigt nöjda med nivån”
ÖSK: Jacob Rinne klar för belgiska KAA Gent
NA: Rinne klar för Gent – bekräftar själv
KAA Gent: KAA Gent trekt doelman Jacob Rinne aanU13: ÖSK avslutade med tre vinster i Lomma

ÖSKs U13-lag gjorde det bästa av situationen i placeringsmatcherna om platserna 13-16 i GIF Nikes elitturnering för 13-åringar. Igår kväll besegrades hemmalaget med 3-0 och idag på förmiddagen slog man GAIS för andra gången i turneringen. Den här gången med 1-0. Även om det väl inte riktigt gått som man hoppades så kunde laget i alla fall avsluta med tre raka segrar, vilket säkert kändes rätt bra.

RÅP bröt (under)armen

Robert Åhman Persson bröt underarmen i U21-matchen mot Hammarby. Ingenting som han märkte så mycket av under matchen utan symptomen uppenbarade sig först då han vaknade dagen därpå. ÖSKs lagkapten går nu med armen i gips och hoppas att någon vet hur man skall göra för att han ändå skall kunna spela.

Problemet med den uppkomna situationen är att det inte finns någon annan spelare i ÖSKs trupp med liknande egenskaper som man kan kasta in i hans ställe. Första mittfältsreserv är ju Daniel Nordmark som saknar RÅPs fysisk och huvudspel. Så vi får väl hoppas, att det går att få till en specialskydd för skadan.

Kanske tur i oturen då, att sommarfönstret snart öppnas så att ÖSK kan ta in en ersättare utifrån om det skulle behövas. Det svenska sommarfönstret öppnas den 15 juli och är sedan öppet till den 11 augusti. Det är under den perioden som nya spelare kan registreras för spel. Själva ”affären” kan i och för sig göras när som helst.

NA: ÖSK-kaptenen bröt underarmen: ”Är segt”

Tur i oturen 2. Om Åhman Persson var på väg att lämna klubben i en sommarövergång så har nog risken för detta minskat betydligt – mer eller utan specialskydd.

Silly Summer 2016: Rinne-klart i morgon

Jacob Rinnes agent Miro Jaganjac säger, att allt kring Jacob Rinnes övergång kommer att vara klart i morgon (fredag). Rinne är nu i Belgien för sin läkarundersökning.

Fotbollskanalen: Rinne presenteras under fredagen: ”All möjlighet att ta förstaplatsen i landslaget”

Jag är lite förvånad över att Jaganjacs namn kommer upp i det här sammanhanget. Enligt Fotballtransfers.com är det inte han som är Rinnes agent utan Wasserman Media Group. Men Rinne kan ju ha bytt agent eller så är det ÖSK Elitfotboll som Jaganjac representerar.


NA räknar pengar.
Nerikes Allehanda räknar uppenbarligen med att allt redan är klart och konstaterar att försäljningen av Jacob Rinne blir ÖSKs dyraste någonsin. Tidningen anger att priset blir ca. 7,9 mkr, vilket slår det pris IFK Göteborg fick betala för Nordin Gerzic med en knapp halvmiljon.

NA: Dyraste ÖSK-försäljningen någonsin

Nu kommer nog inte hela det beloppet att hamna hos ÖSK. Först och främst skall en solidaritetsersättning till Rinnes tidigare klubbar (BK Forward och Laxå IF) betalas ut. Denna uppgår till 5 % av försäljningsbeloppet av vilka dock en del kronor dock stannar kvar hos ÖSK, eftersom beräkningen grundar sig på vilka klubbar han tillhörde fram till det år han fyller 23 (vilket han gjorde förrst för några dagar sedan).

Dessutom får man väl anta, att det finns någon slags vidareförsäljningsklausul med BK Forward. Rinne var inte kontraktsfri vid övergången utan ÖSK köpte loss honom. I sådana fall brukar ofta ett avtal om ersättning vid en vidareförsäljning krävas av den säljande föreningen.

U13: Första vinsten kom mot GAIS

Efter två oavgjorda matcher i gruppspelet och en storförlust i den avslutande matchen mot IFK Göteborg hamnade ÖSK U13 i B-slutspelet. Där började det inte mycket bättre – ja inte alls bättre om man skall vara sanningsenlig. Förluster mot FK Karlskrona (0-2) och Djurgårdens IF (1-3) var nog inte vad man hoppats på. I den avslutande slutspelsmatchen mot GAIS blev det till slut en vinst när göteborgarna besegrades med 2-1.

Resultatet innebär att ÖSK när nu placeringsmatcherna om platserna 13-16 börjar kommer att få möta hemmalaget GIF Nike. Den matchen spelas i kväll. Turneringen avslutas sedan i morgon med ytterligare en placeringsmatch. Vem som blir motståndare då avgörs av resultatet av kvällens matcher.

ÖSK Söder Herr: I serieledning över sommaren

ÖSK Söders herrar gjorde vad som behövdes, men inte så mycket mer när GSBK besegrades på bortaplan med 2-1. Tack vare segern behåller laget sin tre poäng stora serieledning och kan dessutom se fram emot det kräftkalas som sektionens ledning ställt i utsikt vid en serieledning över sommaren.

Det finns ingen slutlig matchrapport hos ÖLFF än, så det enda Bloggen kan notera är den preliminära Matchtruppen: Danny Leonardsson (mv), Peter Lars Jarrah, Jacob Fredriksson, Bengin Turan, Karzan Ali Pour, Petter Brunzell, Michael Remnefors, Pontus Brunzell, Zlatko Zindovic (k), Kawar Haji, Fredrik Jonsson, Simon Torstensson (mv), Mathias Dimberg, Ibrahima Diagne, Zammi Strömblad, Andreas Lissmats och Patrik Sucurovic Hedström.

Höstsäsongen inleds den 10 augusti med en tidig seriefinal. Tvåan IFK Lindesberg kommer då till GPP IP för en riktig sexpoängsmatch.