Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Djurgårdens IF – Örebro SK

Plats: Tele2 Arena
Tid: Söndagen den 2 oktober kl. 17:30
Domare: Bojan Pandzic, Göteborg
På TV: C More Fotboll
Web-TV: C More Stream
Twitter: @oskfotboll @DIF_Fotboll
Publik: Förra året var det 13.809


form-djurgarden-osk

Tidigare resultat.
dif-osk

Diciplin.
ÖSK har Astrit Ajdarevic avstängd på grund av gulkortsförseelser. Kvintetten Michael Almebäck, Martin Broberg, Brendan Hines-Ike, Daniel Nordmark och Maic Sema har alla två varningar och riskerar avstängning i hemmamatchen mot Kalmar FF.

ÖSK har sammanlagt 42 varningar (19 på Gerzic och RÅP) den här säsongen (exkl. sålda spelare). Djurgården har 28 (exkl. sålda spelare).

Matchens domare.
Bojan Pandzic är nog en av Sveriges sämre elitdomare. (Men det kan ju slå åt båda hållen). Han är dock förhållandevis rutinerad. Inför den här säsongen hade han dömt 83 allsvenska matcher och 66 matcher i Superettan. Hittills i år har han dömt allsvenskt vid 18 tillfällen. Hans varningssnitt ligger på 3,7. Utvisat har han gjort vid 3 tillfällen men han har bara dömt 2 straffsparkar.


160929. Djurgårdens IF: Elliot Käck redo för Örebro
160929. ÖSK: Supporterinformation: Djurgården borta

ÖSk Söder Dam/Ungdom: DM-förlust i Hallsberg

Det blev förlust för ÖSK Söders lag, då finalen i DM avgjordes i Hallsberg i kväll. Kombinationslaget från IFK Hallsberg/Vretstorps IF besegrade sina gäster med 3-0. Bra jobbat av hemmalaget.

NA: Förlust i F19-DM
Sydnärkenytt: Tredje gången gillt för Hallsberg

P16/00: Storvinst i EM-kvalet

De svenska pojkarna inledde kvalet till nästa års P17-EM på bästa sätt. Värdnationen Finland besegrades med hela 5-0. Örebros två deltagare Martin Trinh och BK Forwards Elias Durmaz fick dock finna sig i att se hela matchen från bänken.

Sveriges nästa match spelas på fredag och motståndarna kommer då från Bulgarien. Till skillnad mot situationen i träningslandskamperna kommer de här matcherna inte med någon “alla-får-spela-garanti”. Det tajta spelschemat med 3 matcher på fem dagar gör dock att även stora delar av bänken kommer att behöva luftas.

SvFF: Svensk premiärseger i kvalet

Möjligheterna till avancemang från gruppspelet till vad som kallas Elite Round är rätt goda. Dit går nämligen alla gruppers ettor och tvåor samt de fem bästa 3:orna från de 13 grupperna.

ÖSK Söder Dam/Ungdom: JDM-final i kväll

ÖSKs yngre och äldre flickor följer upp den gångna helgens SM-gruppspel med att i kväll möta ett kombinationslag från IFK Hallsberg/Vretstorps IF i en JDM-final. Tråkigt nog är det bara dessa två lag som anmält sig till tävlingen så det blir final direkt.

ÖSK kommer till Hallsberg, där matchen spelas, med följande Matchtrupp: Stina Koskilampi, Hanna Persson, Elin Löfgren, Emma Pettersson d.y., Emma Pettersson d.ä., Klara Thorsén (k), Emy Karlberg Traav, Vanessa Mujic, Ebba Lundkvist, Agnes Andersson, Anna Meijer, Emma Östlund, Linnea Wetterberg, Amanda Nordenby, Sima Bahho och Alicia Norberg.
Laget coachas av Niclas Collgård och Åsa Thörner.

Eftersom det inte finns någon juniorserie och bara två lag var anmälda till DM blir det här den enda matchen det här laget spelar tillsammans. De flesta känner dock varandra från U-serien.

Jämfört med SM-matcherna så har några spelare som är äldre än 16 år tillkommit i truppen och några av de yngsta försvunnit ur truppen.

Utan att veta alltför mycket om motståndet tycker jag att det här är en match som ÖSK borde kunna vinna. Nästan alla spelare i en tilltänkt startelva har redan prövat på div 1-fotboll med ÖSK Söder.

jdm-damer

U21: Målrikt mot Åtvid

Jonathan Lundberg har hittat målformen igen. Tre mål och en målgivande passning blev det på hans konto då ÖSK besegrade Åtvidaberg i U21-serien.

Jonathan Lundberg har hittat målformen igen. Tre mål och en målgivande passning blev det på hans konto då ÖSK besegrade Åtvidaberg i U21-serien.

ÖSK överraskade (mig) genom att komma till match med en oväntad uppställning av startelvan. Man frångick den sedvanliga 4-4-2 uppställningen till förmån för 4-1-4-1 med Brendan Hines-Ike i rollen som balanserande defensiv mittfältare och med Jonathan Lundberg som ensamvarg på topp. För att få plats med (antar jag) provspelaren Ivan Rako från Motala AIF som vänsterbräddare hade Mirza Turan lämnat över sin centrala mittfältsplats till Alfred Ajdarevic och själv tagit plats som högerback.

Redan i den 6:e minuten kunde ÖSK ta ledningen. Brendan Hines-Ike hittade en fri Jonathan Lundberg till vänster i höjd med ÅFF:s backlinje. Jonathan kom fri mot målvakten och kan se sitt skott gå in vid främre. Lite av en målvaktstavla, men bra gjort av Jonis att hitta hålet i målet. Resten av halvleken präglades av rätt tillknäppt spel. Gästerna hade mer boll än vad ÖSK hade, men de kunde egentligen aldrig penetrera ÖSKs försvarslinjer. Axel Kjäll var också nöjd med ÖSKs presspel under den första halvleken. Åtvidabergs bästa chans var ett långskott som tog i stolpen. ÖSK å sin sida hade ett mål som bortdömdes efter en hårfin offside (långboll från Carl Ekstrand Hamrén till Jonis som tog emot bollen på kroppen och vände upp i samma rörelse).

Inför andra halvlek var Ferhad Ayaz utbytt till förmån för Viktor Franssila. Något som gav upphov till en byteskedja. Alfred Ajdarevic var tillbaka på sin plats till vänster på mittfältet, Mirza Turan tog den centrala platsen bredvid Mikael Loön och Viktor tog över som högerback. Ferhad hade redan mitt i halvleken visat tecken på att han ville bli utbytt. Det gick till och med så långt att Rodin Deprem hunnit läsa på i pärmen vad han skulle göra vid fasta situationer. Ferhad valde dock att spela vidare halvleken ut. Det visade sig efter matchen att han haft problem med magen och därför inte kunnat prestera. Synd, tycker jag. I matchinledningen visade han vilken offensiv kraft han förfogar över. Blixtrande snabb (faktiskt) och dessutom med bra bollkontroll.

Efter att ha varit tillknäppt och snålt på målchanser (åt båda hållen) öppnade matchen upp sig rejält efter en knapp timme. Ett snabbt och framför allt långt utkast av Anton Fageström öppnade upp för provspelaren Ivan Rako som sprang ifrån ÅFF:s försvarare och enkelt kunde placera bollen i mål. Två minuter senare kan sedan Rako öka på till 3-0. Viktor Franssila bryter bollen ungefär vid avbytarbänkarna, hans passning når Brendan som i sin tur slår en längre passning ut till Alfred Ajdarevic på vänsterkanten. Alfred avancerar några meter och spelar inbollen centralt mot Jonis, som klackar den vidare till Rako som i princip har ett öppet mål att placera bollen i. Efter ytterligare några minuter leder ÖSK plösligt med 4-0. Viktor Franssila slår en passning från mittlinjen över mittfält och backlinje. Jonis får med sig bollen och har inga problem framför mål.

Efter ÖSKs målkavalkad gör ÅFF sitt första. Det är deras provspelare Måns Herrman som nickar in bollen vid bortre. Jag kommer ihåg Herrman från Elite Hotel Cup ett år, då Helsingborg hade ett riktigt starkt lag med bland andra Jordan Larsson. Herrman var då den bättre av de två. Han lämnade Helsingborg rätt tidigt för att bli ungdomsproffs hos Feyenoord i Holland. Det kontraktet avslutades sedan ett år i förtid och han är nu på jakt efter en ny klubb som han kan representera.

Efter ytterligare några minuter ökar Jonis på till 5-1. Den just inbytte Rodin Deprem slår en rak passning som skär mellan ÅFF:s mittbackar och Jonis kommer fri mot målvakten. De sista 20 minuterna blir sedan rätt röriga med mycket Hawaii-fotboll. Det blir ofta så i U21-matcherna i vilka det inte finns några begränsningar beträffande hur många spelare som får bytas in. Bäst på Hawaii-fotbollen var ÅFF som fick in två bollar till. Det första på straff efter det att Viktor Franssila “råkat” fälla en anfallare ute vid straffområdesgränsen och det andra på nick centralt i straffområdet.

Axel Kjäll var nöjd med lagets spel under de första 70 minuterna. Han tyckte att det var synd att Ferhad Ayaz inte kunde spela mer på grund av sina magproblem. “Han behöver alla minuter han kan få”, ansåg Axel. Beträffande uppställningen med 4-1-4-1 sade Axel att det var något man ville testa och att det passade bra i den här matchen med tanke på det spelarmaterial som stod till förfogande. Han tyckte, att Brendan Hines-Ike gjorde det bra på sin nya position även om det saknades en del offensivt. Men det verkade mest bero på att hans lagkamrater inte ville använda sig av honom i uppspelsfasen. Brendan hade trots allt en målgivande passning och låg bakom anfallet som så småningom resulterade i det tredje målet.

Det är möjligt/troligt, att ÖSK undersöker möjligheten att få in Brendan i en startelva samtidigt som man förstärker defensiven. Eftersom ÖSK inte har så värst mycket mer att spela för längre borde det vara läge att börja kolla detta i skarpt läge.

NA: Provspelaren tvåmålsskytt i ÖSK-segern: “Skön känsla”
Åtvidabergs FF: U21-laget föll mot Örebro

Matchfakta:
06. 1-0 Jonathan Lundberg (Brendan Hines- Ike)
58. 2-0 Ivan Rako (Anton Fagerström)
60. 3-0 Ivan Rako (Jonathan Lundberg)
62. 4-0 Jonathan Lundberg (Viktor Franssila)
64. 4-1 Måns Herrmann (nick)
71. 5-1 Jonathan Lundberg (Rodin Deprem)
81. 5-2 Marijan Cosic (straff)
85. 5-3 Samuel Holm (nick)

Laguppställning (4-1-4-1): Anton Fagerström – Mirza Turan, Arvid Brorsson, Carl Ekstrand Hamrén (k), Oscar Sandberg – Brendan Hines-Ike – Ivan Rako (68), Alfred Ajdarevic, Mikael Loön, Ferhad Ayaz (46) – Jonathan Lundberg
Ersättare: Douglas Bjäresten (mv), Viktor Franssila (46), Rodin Deprem (68.), William Gunnarsson, Oliver Kåhed och Ebrima Jaiteh

Laguppställning (4-1-4-1): Gustav Halvardsson – Gabriel Fromell Norberg – Lucas Holmkvist (77. Edlund) – Lucas Öhrn – Oliver Bohlin Westman – Marijan Cosic – Simon Marklund (71. Touma) – Fredrik Alm (64. Mohammed) – Samuel Holm – Måns Herrman (64. Lugonja)
Ej inbytt: Anton Aletorn (mv)

Återstående matcher för ÖSK.

2016-10-11 17:00 Folksam U21 B-slutspel grp 3 Örebro – Degerfors IF
2016-10-18 17:00 Folksam U21 B-slutspel grp 3 Jönköpings Södra IF – Örebro

 

ÖSK Söder Dam: Klart med DM-finalen

dm-final

ÖSK Söder kommer som bekant att möta KIF Örebro i finalen i Eksjöhuscup (som distriktets DM nu heter av kommersiella skäl). Matchen mellan de två lagen kommer att avgöras den 18 oktober på Grönpepparparkens något ojämna gräsmatta. Det är KIF Örebro som är hemmalag och vad som förmått dem att lämna Behrn Arena för GPP IP är oklart (planhyran måhända?). Kul hur som helst att ÖSK Söder Dam och Grönpepparparken för andra gången i år kommer att gästas av ett damallsvenskt lag.

GPP_IP

P17/99: Brorsson mot England

Arvid Brorsson twittrar glatt:

Jodå, Sveriges 17-åringar har en dubbellandskamp mot England den 7:e och 9:e oktober. Spelplatser är Kungsängens IP resp. Tibblevallen (Täby). Årskullens landslag har just deltagit i en fyrnationsturnering med mindre lyckat resultat (3:a av 4:a deltagande lag).
Härnäst är det två landskamper hemma mot England i oktober och då blir det 18 andra spelare som får chansen”, kommenterade då förbundskapten Tomas Turesson efter turneringen.

En av de 18 blir alltså ÖSKs Arvid Brorsson. Jag undrar om han är tänkt som mittback eller central mittfältare?

Tillägg:
SvFF: P17-trupp till dubbelmöte med England

Lisa Dahlkvist vill se sammanslagning

Med jämna mellanrum, typ vartannat år eller så, dyker tanken upp om en sammanslagning av ÖSK och KIF Örebros verksamheter. Dessa tankar kommer normalt från KIF-håll och har sin bakgrund i att KIF Örebro inte har en ekonomi som är stark nog att motivera ett framgångsrikt lag i den högsta damserien.

De här förslagen brukar inte mötas av någon positiv respons från ÖSK-håll. Även om Sportklubben har inkomster som är 10 gånger större än vad KIF Örebros har, så är de ändå begränsade jämfört med de flesta allsvenska lag som ÖSK vill konkurrera med. Att då avstå inkomster till förmån för ett damallsvenskt lag är inte rationellt.

KIF Örebros problem är att de spelar i en liga i vilken det krävs etablerade utländska spelare för att man skall vara konkurrenskraftig. Samtidigt är publikintresset för KIF Örebro på gränsen till obefintligt. Hittills i år har man sammanlagt på 9 matcher haft 5.193 åskådare mindre än vad ÖSK hade igår mot Gefle (5.512). KIF Örebros publiksiffra lyfts dessutom av att hemmamatchen mot FC Rosengårds stjärnspäckade lag, då det var gratis entré, faktiskt lockade 2.070 personer. Bortsett från denna gratismatch har KIF Örebro på sina 8 hemmamatcher i år haft 3.123 åskådare, vilket ger ett snitt på 390.

Jag tror, att den enda lösningen för KIF Örebro är att bita i det sura äpplet och sanera sin ekonomi genom att spola sina utländska spelare och andra spelare med “höga” löner. Istället bör de bygga ett lag baserat på talangfulla svenska spelare. Om detta innebär att de får ta steget ner till Elitettan får de acceptera det. Det finns ingen anledning att betala pengar man knappt har för spelare som ändå nästan ingen vill se.

Bortsett från allt annat finns det dessutom redan ett damlag i ÖSK-familjen. Om ÖSK Elitfotboll av någon anledning vill satsa något på damfotboll vore givetvis det mest naturliga att de stöttar ÖSK Söders damlag. De har till skillnad mot KIF Örebro kontroll på sin ekonomi.

NA: Landslagsstjärnan: ”Slå ihop Kif och ÖSK”

U21: ÖSK möter Åtvidaberg

I kväll på den för ÖSK lite ovanliga avsparkstiden 17:00 möts ÖSK och Åtvidaberg i en match i U21-serien. ÖSKs hemmamatcher i den här serien brukar normalt starta 18:00, men den här gången kommer man uppenbarligen åt planen en timme tidigare.

När det är hemmamatcher i den här serien brukar ÖSK passa på att låta spelare från A-truppen vara med. Vi får se om Alexander Axén & Co. följer praxis eller om man väljer att behålla sin träningstrupp intakt för att träna försvarsspel (över hela planen) i stället.

Åtvidaberg vann för några veckor sedan sin hemmamatch i serien mot ÖSK, som då ställde upp med ett väldigt juniorbetonat lag.


Tillägg 1: ÖSK har nu lagt ut sin matchtrupp på sin Facebooksida (av alla ställen). Lyckligtvis länkade de upp det via Twitter så att Bloggen (och dess läsare) inte behövde sväva i ovisshet i onödan.

Matchtrupp: Anton Fagerström (mv), Douglas Bjäresten (mv), Brendan Hines-Ike, Carl Ekstrand Hamrén, Ferhad Ayaz, Jonathan Lundberg, Alfred Ajdarevic, Ivan Rako (provspelare från Motala), William Gunnarsson, Oscar Sandberg, Viktor Franssila, Mikael Loön, Arvid Brorsson, Mirza Turan, Ebrima Jaiteh, Rodin Deprem, Oliver Kåhed.

Kommentar: Som som så ofta verkar man ha haft svårt att få till en bra balans i truppen. Det blir ett starkt centralt försvarsblock med Fagerström, Hines-Ike och Ekstrand Hamrén. Truppen innehåller bara en dedikerad ytterback (Sandberg). Jag antar att Gunnarsson tar den andra backplatsen. Han har spelat där i några matcher i U19 och sett riktigt bra ut på positionen.

I anfallet lär vi få se Lundberg och Jaithe. Rynningelånet Deprem brukar spela på kanten, men kan säkert spela högre upp också – det är en smart och bollskicklig spelare. Dessutom med bra målnäsa. Övriga uttagna är med undantag av Franssila att anse som mer eller mindre uttalade mittfältare, så där finns en hel del att välja på.

Ivan Rako är den yngsta av tre Rako-bröder som alla representerar Motala AIF. Han är född 1997 och lär spela yttermittfältare. Inte riktigt vad ÖSK bör söka efter, kan man tycka. Om han inte är väldigt, väldigt bra. Krasst sett är han ett år för gammal för att vara av intresse för ÖSK. Som 20-åring blir möjligheterna till spel mycket begränsade om han inte slår ut någon av ÖSKs nuvarande yttermittfältare och det lär han knappast göra.

Tillägg 2
Anton Aletorn (U19), Gustav Halvardsson (A, 0), Axel Edlund (U19), Lucas Holmqvist (U19), Lucas Öhrn (A, 1), Fredrik Alm (A, 4), Joakim Juhlin (A, 10) , Marjan Cosic (A, 18), Mohammad Amiri U19), Oliver Bohlin Westman (A, 0), Simon Marklund (A, 14), Eldin Lugonja (U19), Lion Toma (U19) och Samuel Holm (A, 11)

De flesta av de A-truppsspelare Åtvidaberg har i sin trupp är yngre spelare med några få inhopp i Superettan på meritlista. Ingen större skillnad på dem och de juniorer från ÖSK som regelbundet tränare med A-truppen utan att formellt tillhöra den.

u21-osk-aff


Örebro SK – Gefle IF 2-2 (2-1)

Plats: Behrn Arena
Tid: Måndagen den 26 september kl. 19:00
Domare: Andreas Ekberg, Lund
På TV: C More Live 3
Web-TV: C More Stream
Twitter: @oskfotboll @GefleIF
Publik: 5.512


form-osk-gefle


Matchfakta:
10. 1-0 Daniel Björnkvist (Nahir Besara)
29. 2-0 Victor Sköld (straff)
34. 2-1 Johan Bertilsson Nickmål (Simon Skrabb)
ht. Spelarbyte Kwame Bonsu (ut), Anders Bååth (in)
ht. Spelarbyte Johan Oremo (ut), Dioh Williams (in)
46. 2-2 Simon Skrabb Nickmål (Johan Bertilsson)
53. Spelarbyte Michael Junior Omoh (ut), Maic Sema (in)
71. Spelarbyte Daniel Björnkvist (ut), Martin Broberg (in)
81. Spelarbyte Sebastian Ring (ut), Martin Lorentzson (in)
90+3. Varning Astrit Ajdarevic

ÖSKs laguppställning: Oscar Jansson – Daniel Björnqvist, Michael Almebäck, Erik Moberg, Sebastian Ring – Nahir Besara, Nordin Gerzic, Daniel Nordmark, Michael Omoh – Astrit Ajdarevic, Victor Sköld
Ersättare: Brendan Hines–Ike, Ferhad Ayaz, Martin Broberg, Alfred Ajdarevic, Martin Lorentzon, Maic Sema och Anton Fagerström.
I ÖSKs trupp saknas: Patrik Haginge (skadad), Logi Valgardsson (skadad), Carl Ekstrand Hamrén (ej uttagen), Jonathan Lundberg (ej uttagen) och Robert Åhman Persson (avstängd).


Gefles laguppställning: Andreas Andersson – Jesper Florén, Anton Lans, Martin Rauschenberg, Jacob Ericsson – Kwame Bonsu, Jonas Lantto, Robin Nilsson – Simon Skrabb, Johan Oremo, Johan Bertilsson
Ersättare: Emil Hedvall (mv), Joshua Nadeau, Dioh Williams, Jacob Hjelte, York Rafael, Anders Bååth och Albin Lohikangas
I Gefles trupp saknades: Jens Portin (knäskada).


Diciplin.
ÖSK var Robert Åhman Persson gulkortsavstängd för tredje gången den här säsongen. I farozonen för avstängning befann sig sextetten Astrit Ajdarevic, Michael Almebäck, Martin Broberg, Brendan Hines-Ike, Daniel Nordmark och Maic Sema. Astrit Ajdarevic varnades i den tredje övertidsminuten och missar därmed bortamatchen mot Djurgården.


Tidigare möten sedan 2011.

2011 2012 2014 2015 2016
ÖSK – Gefle 2-3 1-2 2-2 1-0  2-2
Gefle – ÖSK 0-1 2-1 1-2 2-2 0-4

 statistik-osk-gefle


160927. M.A.V.Foto: Matchbilder
160927. Fotbollskanalen: Höjdpunkter (målen)
160927. NA: Första målet för Sköld blev mot nära vännen: “En liten ljusglimt”
160926. NA: Spelarbetyg
160926. Länsposten: ÖSK utbuat av hemmapubliken
160926. TT (SvFF): Superettan nära för Gefle
160926. Radiosporten: Intervjuer med Alexander Axén och Simon Skrabb.
160926. Jonas Brännmyr (NA): Huvudlös offensiv igen – nu måste ÖSK tillbaka till ritbordet
160926. NA: Första målet i 100:e ÖSK-matchen: “Hade hellre tagit tre poäng”
160926. ÖSK: Intervju med Daniel Björnqvist (video)
160926. ÖSK: Presskonferensen efter matchen (video)
160926. Gefle Dagblad: Uppryckning, två snygga mål – men GIF behöver vinna matcher
160926. NA: Almebäck om haveriet: “Folk får peka hur mycket de vill”
160926. NA: Sköld bröt måltorkan – men ÖSK tappade mot Gefle
160926. Gefle IF: 2-2 på Behrn Arena
160926. ÖSK: Debutmål av Björnquist och Sköld räckte inte mot Gefle


NA: Direktrapportering


160926. NA: Nordin: ”Har aldrig haft en bättre trupp”
160926. Gefle Dagblad: Uträknade – men GIF har inte gett upp hoppet
160925. NA: Axéns svar: “På elitnivå vet man att det inte finns friplatser”
160925. Gefle IF: Inför: Örebro SK – Gefle IF
160925. ÖSK: Axel Kjäll inför Gefle (video)