Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ett årskort för alla!


Läs mer här: Ett årskort för alla


181209. ÖSK Meddelar.


181107. ÖSK skriver:
I och med att årskortsförsäljningen har dragit igång håller vi kontoret öppet till klockan 17:00 på onsdagar. Varmt välkomna.

Silly Winter 2018/19: Kralj vill ha kontrakt

NA:s Fredrik Karlsson har talat med ÖSKs provspelare Anton Kralj efter den första träningen med Sportklubben. Av allt att döma ser den vänsterfotade ytterbacken som det lag han helst skulle vilja ansluta till.
– Det finns lite intresse från några klubbar i allsvenskan och i Superettan och någon i Norge. Men nu är jag här och ska göra mitt bästa för att få ett kontrakt här, kommenterar han läget.

Avgörandet verkar med andra ord vara ÖSKs.

NA (Betalvägg): Anton Kralj efter första ÖSK-träningen: ”Målet är att få ett kontrakt här”

IK Sirius: Jelecak tar över

IK Sirius meddelar idag, att det blir ÖSKs föredetting Mirza Jelecak tillsammans med Kalmar FF-profilen Henrik Rydström som kommer att ta över tränarskapet efter den till Djurgården flyktade tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.

IK Sirius: Mirza Jelecak och Henrik Rydström nya tränare

Det är faktiskt förvånansvärt gott om före detta ÖSKare som fortsatt som tränare. Och av någon underlig anledning har flera av dem spelat ytterback. Sedan tidigare har vi ju ÖSKs Axel Kjäll, Joel Riddez tränar Djurgården i damallsvenskan och Samuel Wowoah gör det bra med Karlslunds IF. Fredrik Samuelsson har hunnit med en vända som huvudansvarig tränare hos Assyriska FF, men fick som alla andra tränare hos dem sparken rätt omgående. Numera är han huvudtränare för Hammarby-akademins U17-lag och han har även förekommit i pojklagssammanhang som assisterande. Lite längre ner i seriesystemet återfinns Gustaf Lundholm (Växjö Norra IF) och Niklas Klingberg (Alingsås IF).

Hamad tränar med ÖSK

NA skriver, att då ÖSK drog igång sin träningsverksamhet idag, så var Jiloan Hamad en av deltagarna. Hamad, med BK Forward som moderklubb, har just avslutat sitt kontrakt med Hammarby, men vill fortsätta att hålla sig i trim. Då passar Örebro (och därmed ÖSK bra) eftersom hans familj fortfarande bor i stan.

Jag satte inte någon Silly Season rubrik på detta eftersom en fortsättning hos ÖSK är osannolik. Hamad vill utomlands igen och han verkar ha en kontraktsförlängning med Hammarby som ett andrahandsalternativ.

NA: Jiloan Hamad tränar med ÖSK

Silly Winter 2018/19: ÖSK räknar inte med Tranberg men hoppas kanske på Igboananike

NA:s Fredrik Carlsson talade med Magnus Sköldmark igår.

ÖSK räknar inte med Viktor Tranberg.

ÖSKs låneavtal av Viktor Tranberg sträcker sig fram till årsskiftet. Han borde alltså utifrån sin kontraktsmässiga status vara på plats då ÖSK idag påbörjar decemberträningen.
– Vi utgår ifrån att han inte är på plats. Han har haft möjligheten att välja och det är möjligt att han tränar med Nordsjälland i Danmark, säger Magnus Sköldmark till Carlsson. Det låter väl ungefär som att ÖSK sagt till honom att det inte är någon idé för honom att återvända till Örebro, eftersom man ändå inte avser att lösa honom från hans kontrakt. Hade man avsett att göra det hade man tvärtom varit rätt angelägen att ha honom här.

Kennedy Igboananike fortfarande en möjlighet.

Magnus Sköldmark bekräftar, att man söker en välmeriterad anfallare.
– Vi letar efter en spelare som i den positionen ska vara en startspelare och då är det viktigt att han har en historik att ha varit en startspelare, konkretiserar Sköldmark.
Beträffande Kennedy verkar han inte helt ha försvunnit ur ÖSKs planer.
– Vi tittar på alternativ på positionen nummer nio och där är Kennedy Igboananike fortfarande ett alternativ förklarar sportchefen.

En märklig historia med Kennedy, tycker jag. ÖSK verkar ju ha varit så säker på att han skulle gå vidare, att de inte ens lämnade något kontraktsförlängningsförslag till honom. Något som dessutom inte verkade att bekymra spelaren det minsta.

Att han trots allt fortfarande anses som ett alternativ bör väl innebära, att det inte varit så lätt för honom att hitta ett nytt lag att spela för. I så fall kan han komma tillbaka till ÖSK, som verkar vara positiva till en fortsättning. Jag hoppas dock, att ÖSK samtidigt jobbar på alternativa möjligheter. Att göra sig beroende av om Kennedy kan fixa ett nytt lag att spela för eller ej verkar vara alldeles för riskabelt. Vill det sig illa blir det ingen alls.

NA (Betalvägg): Silly Season bloggen.

Vision och verklighet

ÖSKs valberedning gick för någon vecka ut sedan med ett önskemål om förslag till nya styrelsemedlemmar. I utskicket gavs uttryck för ÖSKs nuvarande vision:

ÖSK har som mål att senast 2023 vara bland de sex allsvenska lag som har störst omsättning. Detta för att långsiktigt skapa de ekonomiska förutsättningarna för att nå vår vision ”Att inför en fullsatt arena spela en attraktiv fotboll och löpande ta allsvenska medaljer och kvalificera oss för Europaspel”.

OK, detta är som sagt en vision – något att sträva mot mer än en absolut målsättning. Men ändå, i dagsläget är det svårt att se hur man skall nå dit eller ens komma i närheten. Det behövs mer än förhoppningar för att man skall kunna åstadkomma en så kraftig omsättningsökning.

Årsomsättningen i de allsvenska klubbarna år 2017 var följande:

Man kan fråga sig om det är mot en höjning av årsomsättningen inkl. eller exkl. spelarförsäljningar som ÖSK siktar. Säkrast (och kanske lättast) är det nog att rikta intresset mot omsättningen exkl. spelarförsäljningar. De senare brukar ju att variera rätt kraftigt från år till år och det är dessutom inte något som ÖSK varit speciellt bra på.

För att nå upp till topp-sex omsättningsmässigt exkl. spelarförsäljningar behöver ÖSK nå till en omsättning på 95 – 100 mkr. Att värdera BK Häckens intäkter är lite lurigt eftersom de drar in, men också lägger ut, en väldig massa pengar på Gothia Cup (80-85 mkr). Men 100 mkr. bör nog ÖSK ta in för att säkert tillhöra topp sex. Nivån på TV-intäkterna kommer förvisso att öka, men det gynnar alla allsvenska föreningar och förbättrar inte ÖSKs relativa position gentemot de andra.

Att ta sig till topp-sex verkar bli en väldigt svår uppgift med tanke på den stagnerande intäktsbild som ÖSK visat upp sedan återinträdet i Allsvensken år 2014 och förvisso även innan dess. Omsättningen exkl. spelarförsäljningsintäkter ligger som fastklistrad kring 50 mkr. Vissa år lite mer och andra år lite mindre. För närvarande är de mindre. Men detta är en nivå som bara är hälften av den som representerar ÖSKs vision.

Intäktsutvecklingen under åren 2014 – 2018.

Intäkter 2014 2015 2016 2017 2018 Q2 Prog.
Match 7,6 10,7 11,4 9,4 8,8
Marknad 26,6 28,5 26,3 24,8 22,7
Rättigheter 11,3 10,8 12,4 10,7 13,2
Övrigt 5,0 2,0 1,3 2,0 0,0
Intäkter 50,5 52,0 51,4 46,9 44,7
Spelarförs. 0,1 0,2 12,0 0,2 9,1
Intäkter 50,7 52,3 63,3 47,1 53,8

Stagnationen på intäktssidan framgår tydligt.

  • Matchintäkterna går det väl inte att göra så mycket åt. Publiken minskar och ÖSK försöker ”köpa tillbaka den” genom lägre biljettpriser. Det ger förhoppningsvis bättre publiksiffror, men knappast högre matchintäkter om det inte sker en dramatisk ökning av publiksnittet.
  • På marknadsidan jobbar ÖSK främst mot lokala aktörer. Försöket att samarbeta med Lagardère för att nå längre blev ett misslyckande och innebar snarast ett tempotapp. Det är avslutat nu,men det finns en del att hämta igen. Under tiden har Örebro Hockey byggt upp en stark position på sponsorsidan, vilket rimligen innebär att den marknad som ÖSK kan bearbeta blivit mindre – både antalsmässigt och beloppsmässigt.
  • På rättighetssidan finns det förmodligen inte så mycket som ÖSK kan påverka. På den raden handlar det i första hand om de pengar som SEF drar in och sedan fördelar på de allsvenska klubbarna.

Futsal: Ingen bra dag för Söder

ÖSK Söder hade båda sina seniorlag i aktion på idag. Tyvärr blev det förluster för båda.

Söder Dam.
I Idrotthuset bjöds det på något så ovanligt som ett rent ÖSK-derby. ÖSK Söder mötte ÖSK Futsal. De senare ett lag som förra året hette Scandinavian FC Örebro och ännu tidigare Pars FC Örebro. I år tog ÖSK Futsal över dem efter det att de misslyckats med att värva ihop ett eget lag.

Jag var på plats och såg matchen (för en gångs skull). Det var ju en bra tid och en bra plats. Gamla Idrottshuset är dessutom väldigt åskådarvänligt.

Själva matchen var det väl inte så mycket att orda om. Det var chansfattigt i första halvlek och därför mållöst i halvtid. Scandinavian gjorde ett mål tidigt i andra som länge såg ut att bli matchens enda. Med några minuter kvar utjämnade dock Isabelle Fredriksson sedan hon kommit fri och snyggt flippat bollen över målvakten. Matchen såg ut att gå mot ett oavgjort resultat, när Scandinavian mycket turligt fick ett mål på en inspark från typ halva plan. Söder pressade hårt under den tid som återstod av matchen men utan resultat. Jag hade en känsla av att om den pressen kommit tidigare hade de nog kunnat vinna. Men det gjorde den inte. Ett inte helt rättvist resultat sett till hur det såg ut på planen, men målen är ju det enda som räknas.

ÖSK Söder Dam: Trist förlust mot ÖSK Futsal

Matchfakta.
Det finns ingen fullständig matchrapport än, men Jonas Ask twittrade följande målminuter.
24. 0-1
38. 1-1 Isabelle Fredriksson
40. 1-2

Matchtrupp: Olivia Puhls (mv), Alma Stridh, Emma Pettersson, Alexandra Laini Bovellan, Viktoria Daniloff, Maja Fagerholm, Jolin Rolandson, Isabelle Fredriksson, Anna Meijer (k), Jenny Börjesson och Antonia Jalkinger.

I Scandinavians lag spelade bland annat Matilda Önnegren och Sandra Hallin, båda tidigare ÖSK Söder-spelare.

En match återstår nu på den här sidan årsskiftet.

2018-12-16 15:10 Rynninge IK – Örebro SK Söder Norrbyhallen

Söder herr.
ÖSK Söders herrar har inte haft någon vidare futsalsäsong – resultatmässigt sett i alla fall. Mot topplaget IFK Kumla var laget av allt att döma chanslösa och förlorade med 5-1.

Matchfakta.
06. 1-0 Ludvig Öster
10. 2-0 Simon Danielsson
15. 3-0 Felix Möller
18. 3-1 Marcus Laini Bovellan
27. 4-1 Alexander Gustafsson
35. 5-1 Simon Danielsson
36. Varning Felix Möller

Matchtrupp: Mathias Fermby (mv), Anton Idmar, Marcus Laini Bovellan, Alexander Lienius, Jacob Fredriksson, Bahram Pazhman, Cristian Ignacio Seoane Arata, Zlatko Zindovic (k) och Mohammed Ari Ibrahim Ibrahim

En chans kvar att bättra på tabellplaceringen.

2018-12-15 17:15 Örebro SK Söder – Vivalla SK Tullängsskolan

 

Årskortsförsäljningen

Antalet sålde årskort har nu passerat ett tusen. Fyrahundra fler än vid motsvarande tid föra året.

En bra siffra, eller?

Antalssiffran säger väl egentligen inte säger så värst mycket. Dels har jag en känsla av att biljetterna släpptes tidigare i år än vad som var fallet förra året. Dels behöver ÖSK sälja betydligt fler årskort för att intäktsmässigt matcha fjolårssiffran. Enligt min egen grova gissning behöver man för den kommande säsongen sälja 3.500 årskort eftersom man sålde knappa 2.000 förra året (företagsplatserna oräknade).

Att ha sålt kraftigt rabatterade årskort till redan existerande årskortsinnehavare är inte så mycket att skryta över. Det säger sig själv att dessa säljer bra. Speciellt som ÖSK av försäljningstaktiska skäl inte vill tala om vilka priser som kommer att tillämpas efter årsskiftet. Även möjligheten att betala månadsvis med hjälp av autogiro gör det säkert lättare att sälja biljetter under den betalningstunga månaden december.

Fortsätter man med det rabatterade erbjudandet efter nyår, återgår man till fjolårspriserna eller lägger man sig någonstans mitt emellan? Det kommer nog att styras av försäljningen. Men eftersom det säkert kommer att vara långt till 3.500 även på nyårsafton lutar det väl mot att priserna kommer att fortsätta att vara rätt kraftigt rabatterade på nyåret jämfört med årets priser. Utmaningen för ÖSK är ju att lyckas sälja 1.500 biljetter (min skattning) till personer som inte hade något säsongsabonnemang förra året. Först om man lyckas med det kan man tala om succé. Och då har man ändå inte ökat biljettintäkterna jämfört med 2018.

NA har rätt okritiskt hakat på ÖSK-informationen och beskriver det hela som en supersuccé. Vilket det knappast kan sägas vara innan ÖSK totalt sett sålt betydligt fler årsabonnemang än vad man gjorde förra året. Hur många man sålt vid en given tidpunkt innan årsskiftet är ointressant – speciellt om förutsättningarna inte är desamma. Och det är de ju inte.

Intressanta frågor för NA att ta opp med ÖSK tycker jag hade varit hur många abonnemang man måste sälja innan biljettintäkterna matchar fjolårets. Samt hur många av det tusental abonnemang som sålts hittills som köpts av personer vilka inte hade ett säsongsabonnemang det här året.

NA: ÖSK:s supersuccé – har nästan fördubblat antalet sålda årskort

Silly Winter 2018/19: ÖSK testar vänsterkantsspelare

Anton Kralj (Fotot från Gefle IFs webbplats)

ÖSK skriver idag, att de kommer att ha vänsterkantsspelaren Anton Kralj på träning med klubben under den kommande veckan. Kralj har klubbmässigt tillhört Malmö FF, men så fort han skrivit ett lärlingskontrakt med dem lånades han ut till Gefle IF i Superettan.

Hans kontrakt med MFF går ut vid årsskiftet och den skånska klubben verkar inte ha för avsikt att ta tillbaka honom. Att han i två omgångar lånades ut till Gefle kan väl tas som en indikation på att de inte är så intresserade. Möjligen för att han anses vara för kort. Eftersom Gefle åkte ur Superettan och nästa år spelar i div 1 Norra är en fortsättning hos dem knappast aktuell för Kralj.

Hos ÖSK har det under den här säsongen varit trångt till vänster med tre spelare Rogic, Ring och Granlund (fyra om man räknar med Omoh), som hållit till på vänsterkanten, om än med lite olika uppgifter. Varför en fjärde?

Enligt Magnus Sköldmark, som talat med NA om saken, ser man i dagsläget Sebastian Ring i första hand som en spelare för trebackslinjen. Ring har ännu inte förnyat sitt kontrakt med ÖSK och om ÖSK väljer att ta in Kralj blir det ännu trångare för Ring, som i första hand verkar vilja ha en plats på vilken han känner att han är förstahandsvalet.

Men det kan ju i och för sig vara så, att man hos ÖSK känner att Ring inte kommer att förlänga och att man därför börjat titta närmare på de alternativ som finns. Kralj kommer i och för sig att ha samma problem som Ring har haft den här säsongen – dessutom utan att ha en mittbacksplats som alternativ.

ÖSK: Anton Kralj provtränar med ÖSK
NA (Betalvägg): ÖSK testar landslagsmeriterad back från Malmö FF
Tipselit: Sveriges lille geni: ”Klokaste spelaren vi har”
Fotbollskanalen: MFF-lånets drömträff gav Gefle tre poäng (höjdpunktsvideo)

Anton Kralj: Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Silly Winter 2018/19: Bark och Andersson till A-truppen

ÖSK meddelar idag, att Adam Bark och Helmer Andersson får en plats i A-truppen inför den kommande säsongen. Båda spelarna har (givetvis) tillhört ÖSKs akademi och har dessutom haft vad ÖSK kallar ungdomskontrakt.

Av ÖSKs information framgår inte om platserna i A-truppen samtidigt innebär någon förändring i spelarkontrakten. Som medlemmar i A-truppen borde väl deras lön bli högre (kan tyckas).

Det största frågetecknet gäller dock kontraktens längd. Adam Barks hittillsvarande kontrakt sträcker sig bara fram till slutet av år 2019. Helmer Andersson har ett kontrakt som går ut året därpå. Speciellt Barks kontrakt borde väl rimligtvis förlängas redan nu.

Spelardata (ÖSK).
Fakta Adam Bark
Född: 2000-09-26
Position: Anfallare/ytter
Tidigare klubbar: Rynninge IK, Latorps IF, Karlslunds IF, IK Sturehov
Landslag: U16, U17

Fakta Helmer Andersson
Född: 2001-09-08
Position: Mittback
Längd: 190cm
Moderklubb: Östra Almby FK
Landslag: U15, U16, U17

Notabelt.
Båda spelarna är födda i september. Detta brukar inte vara någon bra avstampspunkt för blivande fotbollsspelare, eftersom fotbollens rekryterings- och därmed utbildningsupplägg i hög grad gynnar spelare som är födda under det första halvåret och speciellt de som kommit till världen under ett förstakvartal.

ÖSK: Adam Bark och Helmer Andersson flyttas upp till A-truppen
ÖSK: Intervju med Helmer Andersson (video)
ÖSK: Intervju med Adam Bark (video)