Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Bara 4 månader för Sköld

Victor Sköld


När Victor Sköld lämnade ÖSK efter den förra säsongen tog det inte många dagar innan han hade ett nytt kontrakt påskrivet och klart. Det var med Örgryte som väl hoppades att han skulle kunna återuppstå som skyttekung igen. Helt övertygade att så skulle bli fallet var man dock inte i göteborgsklubben. Kontraktet var bara på ett år om än med ett vidhängande optionsår.

Till att börja med såg allt väldigt bra ut. På de första 6 matcherna gjorde han 3 mål och svarade dessutom för två assist. Den sjunde matchen stod han över och i den åttonde var den verkliga olyckan framme. I slutet av första halvlek i matchen mot Varbergs BoIS gick ett av hans knän sönder – avslitet korsband och fotbollskonvalecens under resten av året.

Den skadan inträffade i mitten av maj och sedan dess har ÖSKs föredetting jobbat på sin rehabilitering. Denna är inte klar än, men Örgryte har i alla fall varit hyggliga nog att ge honom ytterligare fyra månader att komma i form. Gör han inte det lär det vara färdigspelat i Örgryte för hans del.

Örgryte IS: Victor Sköld förlänger sitt kontrakt med fyra månader
Eller kanske snarare: ”Örgryte förlänger Victor Skölds kontrakt, men bara med fyra månader.
NA: Ex-ÖSK:aren förlänger efter allvarliga skadan

Glädje för Besara – tufft för Sköld

Medan Nahir Besara hade en riktigt bra dag i Saudiarabien var det betydligt tuffare för Victor Sköld. Besara bidrog i hög grad till att hans klubb Feiha i den allra sista serieomgången tog steget från kvalplats till den sista säkra platsen i ligan. De bytte plats med Kennedy Igboananikes Al-Hazm som nu får lov att kvala för att hålla sig kvar.

Besara svarade för ett riktigt vacker solomål redan i matchens första minut och gav sitt lag en bra grund att bygga vidare på. Dessutom gjorde han sitt lags femte mål till 5-1 då det återstod en minut av den första halvleken. Matchen slutade så småningom 5-2.

NA (Betalvägg): Nahir Besara räddade kvar Al Feiha


Tungt var det däremot för Victor Sköld. Han blev utbytt i slutet av den första halvleken i bortamatchen mot serieledarna Varberg och nu har man konstaterat att ett korsband är av. Färdigspelat för det här året för Sköld som fått en riktigt bra start i sin nya klubb (3+3).

Fotbollskanalen: Tungt besked för ÖIS – anfallarens säsong över.

Silly Winter 2018/19: Hur gick det sedan

Fredric Karlsson på NA har gjort en genomgång av hur det hittills gått för de ÖSKare som lämnade klubben efter fjolårssäsongen. Detta var väl tänkt att bli NA:s huvudnummer för dagen i tidningens ÖSK-satsning, men sedan briserade som bekant en lånebomb.

Åtta spelare har lämnat klubben. Ja, Brendan Hines-Ike gjorde det redan förra sommaren, men ändå. Brendan är väl också den spelare som det gått bäst för. Han är mer eller mindre ordinarie i sitt lag, har utöver sitt försvarsarbete stått för tre målvgivande passningar och gjorde i den senaste omgången ett riktigt snyggt mål.

Hyfsat har det väl också gått för Kennedy Igboananike som i alla fall gjort tre mål på nio matcher för sitt bottenlag i den saudiarabiska ligan. Hyfsat får väl även omdömet blir för Sebastian Ring som gjort vänsterbacksplatsen till sin i engelska Grimsby. Frågan är bara hur man skall värdera spel på den engelska fjärdenivån.

För trion Victor Sköld, Isaac Boye och Alfred Ajdarevic är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Örgryte har spelat en match och Sköld gjorde deras mål i en 1-1 match, men det krävs fler mål innan det går att komma med något slutgiltigt omdöme. För de två pojkarna börjar deras seriespel först den här helgen så för deras del får vi avvakta innan det blir dags att tycka något.

Mindre bra har det gått för Nahir Besara som bara fått spela knappt 300 minuter och ännu inte gjort något mål. Kanske inte så förvånande. Besara verkar till skillnad mot den mer robuste Igboananike vara rätt känslig och beroende av en harmonisk miljö. Det fick han inte i Turkiet och det har han inte fått i Saudiarabien. I Örebro däremot trivdes han och presterade.

Sämst har det tyvärr gått för danske Viktor Tranberg. Han har inte kommit närmare spel än en gång på bänken.

NA (Betalvägg): Åtta spelare lämnade ÖSK – Två stjärnor hamnade i Saudiarabien, succédebuten och oväntade klubbvalet

Silly Winter 2018/19: Sköld till Örgryte

Victor Sköld: Ny klubbdress – nya förhoppningar.


Det tog inte lång tid för Victor Sköld att skaffa sig en ny arbetsgivare. Idag meddelar Örgryte IS, att de skrivit kontrakt med ÖSKs numera före detta anfallare. Därmed bekräftas det rykte som kom upp redan förra veckan. En viss försiktighet kan dock skönjas i ÖIS upplägg. Kontraktet är bara ettårigt kombinerat med ett andra optionsår.

Om man frågar sig hur det kommer sig att Örgryte väljer att chansa på Sköld som väl inte haft några större framgångar sedan han lämnade Falkenberg efter säsongen 2013, så kan man nog finna förklaringen där och då. Hans tränare under de två åren i Falkenberg var nämligen Thomas Askenbrand, som numera har Örgryte som sin tränaruppgift.

Askenbrand hoppas uppenbarligen på att kunna logga fram de målgöraregenskaper som gjorde hans speltid i Falkenberg så framgångsrik. Hans möjligheter att lyckas? Nja, i allsvenskan räckte Sköld inte till, även om det aldrig fanns någon anledning att klaga över inställning och arbetsinsats. Jag tyckte dock att han även i U21-sammanhang o.dyl. hade påtagliga problem med att få bollen i mål trots att motståndet inte höll allsvensk klass.

NA. (Betalvägg): Anfallaren lämnade ÖSK – nu klar för Superettanklubb
Örgryte IS: Välkommen till ÖIS, Victor Sköld!


Statistik för Victor Sköld från Fotbolltransfers.com.

Silly Winter 2018/19: Sköld till Örgryte?

Expressens göteborgsupplaga (som kallar sig GT (Göteborgs-Tidningen)) skriver idag, att Victor Sköld är överens med Örgryte om ett avtal. Enligt tidningen rör det sig om ett ettårskontrakt med en option på ytterligare ett år.

Varken Sköld eller Örgryte vill uttala sig om saken. Inget är som bekant klart innan allt är klart.
– Jag har inga kommentarer om framtiden utan vill först spela färdigt säsongen med Örebro. Sedan får vi se vad som händer, säger Sköld till tidningen.
– Inga kommentarer, säger Örgrytes Kent Carlzon på en direkt fråga om man gjort klart med Sköld.

Så det här låter väl som om man i alla fall är rätt nära en överenskommelse.

Att Sköld kommer att lämna ÖSK har har känts rätt klart under en längre tid. Frågan har väl snarast varit till vem. Nu är kanske den frågan på väg att få ett svar.

GT: Skyttekungen lämnar – är klar för Örgryte
NA (Betalvägg): Anfallaren lämnar ÖSK – uppges klar för superettanklubb

Anm. Lite märkligt är det väl att NA lägger sin artikel bakom betalväggen, trots att artikeln i princip bara är en upprepning av vad GT skriver i en artikel, vilken är tillgänglig för alla.

Silly Winter 2018/19: Sköld får vänta

NA:s Fredrik Carlsson har hört sig för hos ÖSKs sportsliga ledning om hur det står till med Victor Skölds kontraktssituation. ÖSK har ju tidigare deklarerat, att Sköld inte finns med bland de spelare man avser att diskutera en kontraktsförlängning med. Och på den punkten har ingenting förändrats trots att Sköld ”fått fart på målskyttet” i Allsvenskan. Två mål – även om de varit viktiga – räcker inte till för att initiera en förhandling om kontraktsförhandling.

– Det som med alla, att det är kopplat till våra mål, strategier och med ekonomi. Så det är många parametrar som ska gå in. Beroende på hur man spelar så finns det plats för olika många. Nu har vi spelat med en spets och två tior, kan man uttrycka sig, resonerar Magnus Sköldmark.

Axel Kjäll är väl på sätt och vis lite mer rak på sak.
– Vi får inte svänga för mycket från match till match, säger ÖSK-tränaren.

Det är nog klokt. Fler än två allsvenska mål på en säsong krävs nog för att en anfallare skall anses vara intressant. Nu kommer väl tyvärr – sett ur Skölds synvinkel -möjligheterna att bättra på målskörden att vara begränsade under resten av säsongen. Om och när Kennedy Igboananike är i speldugligt skick lär han förpassa Sköld till avbytarbänken. Och där gör man som bekant inte några mål.

Beträffande nigerianens status så hoppas man från ÖSKs sida, att anfallaren skall vara tillgänglig till nästa match som är mot GIF Sundsvall på hemmaplan nästa lördag. Det är väl i och för sig möjligt att man då låter Sköld starta för att senare under matchen ta in Igboananike. Men det kan bli hans sista chans att göra ett ordentligt avtryck i målprotokollet. Gör han mål igen lär det å andra sidan vara svårt att låta honom sitta av matcherna.

NA. (Betalvägg): Victor Sköld inte närmare nytt ÖSK-kontrakt – trots målsuccén

FD: Två ÖSKare i veckans lag

FotbollDirekt har utsett omgångens spelare när nu den 20:e omgången är färdigspelad. Två ÖSKare finns med i urvalet utan att någon av dem heter Nordin Gerzic eller Nahir Besara.

De uttagna är i stället Viktor Tranberg och Victor Sköld. Den sistnämnde delar utmärkelsen med GIF Sundsvalls Linus Hallenius. Inget ont om Sköld, som gjorde ett viktigt mål och som vanligt slet som ett djur. Men inte kan han väl ha varit den för tillfället bästa anfallaren i Allsvenskan?

FD-elvan: De bästa spelarna i omgång 20

Silly Summer 2018: ÖSK vill förlänga med fyra

NA:s Henrik Brändh är tillbaka från sin semester och vips börjar det komma in nyheter om läget i ÖSKs trupp.

NA (Betalvägg): Här är ÖSK-kvartetten som erbjuds nya kontrakt

Sex spelare har utgående kontrakt och ÖSK erbjuder fyra av dessa en kontraktsförlängning.

Nahir Besara.
Nahir Besara har det spekulerats en hel del om. Främst har det väl handlat om att han skulle erbjudas en plats i Hammarbys trupp om/när Jiloan Hamad lämnar klubben. Nu har dock Jiloan besätmt sig att fortsätta med Hammarby säsongen ut så den öppningen borde väl vara stängd nu.

ÖSK har lämnat ett kontraktsförslag till Besara, men samtidigt verkar man väl något resignerad beträffande möjligheterna att hålla honom kvar i truppen.
– Nahir har fått ett kontraktsförslag av oss. Sen är vi fullt medvetna om att det finns fler erbjudanden till honom och det är något som han får ta ställning till, säger Magnus Sköldmark till tidningen.

Om de här förslagen avser en övergång redan under sommaren eller är kontraktsförslag för nästa år framgår inte. Men det troligaste är väl att det inte rör sig om en sommarflytt. För i så fall skulle ÖSK vara inkopplade på ett mer aktivt sätt eftersom det i så fall rör sig om en försäljning. Med tanke på Besaras vackland form efter omstarten har jag svårt att tänka mig att någon klubb är intresserad av att köpa loss honom.

Det finns ytterligare en faktor som talar för att Besara inte räknar med att fortsätta med ÖSK. Under sommaren har han flyttat tillbaka till Södertälje och pendlar nu därifrån till sin arbetsplats på Behrn Arena. Tillsammans med Martin Loretzson, som inte heller tycks villja bo i Örebro.

Så allt tyder väl mot att Besara inte kommer att förlänga.


Michael Almebäck.
Almebäck, som fyllt 30 i år, kommer också att få ett förlängningsförslag.
– Han har varit med länge, och har spetsegenskaper i sin snabbhet. Vi behöver ha erfarenhet för att kunna slussa in unga egna spelare.

Inte så mycket att säga om egentligen. Almebäck blev i mitt tycke aldrig den spetsvärvning många hoppades på, då han kom tillbaka till ÖSK. Men han försvarar sin plats i backlinjen och så länge han inte krånglar till det, samt överlåter uppspelen åt någon med en bättre passningsfot är det väl ok att ha honom med.


Sebastian Ring.
Det var många som ifrågasatte det kloka då Rings kontrakt senast förlängdes med två år. Varken han eller hans dåvarande vänsterbackskollega Logi Valgardsson tillhörde arenans publikfavoriter.

Men Ring har successivt höjt sitt spel och gör numera sällan en riktig plattmatch. När han dessutom visat sig vara användbar som vänstermittback i den typ av backlinje som Axel Kjäll vill spela, känns ett förlängningserbjudande inte längre som något förvånande. En användbar truppspelare med en mycket bra vänsterfot och som dessutom kan operera på alla positionerna till vänster, tackar man inte nej till.


Nordin Gerzic.
Även den 35-årige Nordin Gerzic kommer att få ett erbjudande om en förlängning.
– Självklart vill vi hitta en möjlighet till förlängning med Nordin. Det vet han redan om, säger Sköldmark.


Två spelare har inte fått något förslag om förlängning.

Kennedy Igboananike.
ÖSK räknar uppenbarligen inte med att Igboananike vill förlänga kontraktet. Att han vill utomlands igen är ju dessutom något han i princip deklarerat från det att han kom till klubben.
– Vi ska ha en dialog med alla spelare med utgående kontrakt, men dialogen med Kennedy har vi inte tagit än, säger Sköldmark.

Att ÖSK ännu inte tagit upp frågan om en kontraktsförlängning med sin bäste målgörare kan inte tyda på annat än att man kallt räknar med att han kommer att lämna klubben. Igboananike gör ju trots allt en hel del mål, även om han annars inte märks så mycket i matcherna. Men just hans förmåga att få in bollen skulle nog kunna göra honom attraktiv även för icke-svenska klubbar.


Viktor Sköld.
Inget finns att säga om Viktor Sköld och det är väl inte så förvånande. Hos ÖSK har han nått vägs ände, vilket bland annat Axel Kjälls taktik vid spelarbyten visar.

Sköld spelade i princip full matchtid under de tre förta matcherna i år. Det var väl på grund av Omohs avstängning. Men därefter har det under de 12 följande matcherna bara blivit 3 inhopp på sammanlagt 39 minuter. I dagsläget står Isaac Boye före honom på inbyteslistan och frågan är om inte även Rodin Deprem borde göra det.


Silly Winter 2017/18: Sköld vill västerut

Victor Sköld längtar till Göteborg – eller kanske snarare bort från Örebro.


Victor Sköld har berättat för Göterborg-Posten att han gärna flyttar till Göteborg. Artikeln är placerad bakom tidningens betalvägg, men NA har varit vänligt nog att referera till den.
Det är klart att jag älskar ju Göteborg som stad och tackar aldrig nej till att komma till det hållet. Sen ska ju tajmingen vara rätt också, säger han till GP.

Vilket översatt till normalsvenska skulle kunna tydas som: Jag hoppas verkligen att någon hjälper mig att komma härifrån.

Enligt uppgift skall både GAIS och Örgryte vara intresserade av honom. Fast ingen verkar ha lagt något bud på honom än. Närmast att slå till borde nog Örgryte vara. Deras senaste tränare är nämligen Thomas Askebrand som hade Sköld i sitt lag i Falkenberg – det år då allt stämde för anfallaren.

NA: Victor Skölds flört med superettan-klubbarna: ”Älskar ju Göteborg”

Silly Winter 2017/18: Sköld till Västkusten?


Göteborgs-Posten har idag fört samman Victor Sköld med Örgryte IS. Utlösande ryktesfaktor tycks ha varit spekulationerna att Johan Elmander lämnar klubben för att i stället bli assisterande tränare för Galatasay under den turkiske demontränaren Fatih Terim. I alla fall det sistnämnda låter väl lite långsökt med tanke på att Elmander är helt oprövad som tränare och Terim inte lär sakna kandidater, som är villiga att jobba med honom i den turkiska storklubben.

Att Örgryte med nytillträdde tränaren Thomas Askebrand skulle kunna vara intresserad av Sköld är dock inte lika osannolikt (och det är kanske därför som ryktet kommit upp). Askebrand var Skölds tränare i Falkenberg under superåret 2013, då nästan allt stämde för anfallaren (20 mål plus 9 målgivande passningar).

GP har gömt sin artikel bakom en betalvägg, men NA har några rader om saken.

Ryktesspridarna på GP har talat med med Magnus Sködmark som givetvis varken kan eller vill säga vare sig bu eller bä. Men i den här fallet lutar det nog mer mot bä. Kontakter verkar ha tagits, men det hela har ännu inte konkretiserats i ett faktiskt bud.

Victor Sköld har vid det här laget demonstrerat att han inte riktigt räcker till för Allsvenskan, men i Superettan där han borde få lite mera svängrum och lite mera tid på sig skulle han kanske kunna återuppstå som målgörare igen. En flytt till Örgryte vore en välgärning för både ÖSK och för Sköld och kanske även för Örgryte.

NA: ÖSK-anfallaren kan hamna i Superettan – bekräftar intresse

Statistik Victor Sköld (SvFF)

SvFF har problem med sin statistikuppdatering i samband med klubbyten. År 2016 lämnade Sköld IFK Göteborg och bytte via sommarfönstret klubb till ÖSK. För Sportklubben spelade han det året 14 matcher (13 från start) och han bidrog till målskörden med tre mål samt en målgivande passning.