Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020: Stolt fortfarande kvar i Östersund

ÖSKs tidigare akademitalang fick aldrig något kontrakt med ÖSK. Trots att ett sådant verkade vara på gång eftersom han tränade regelbundet med A-truppen efter säsongens slut. Men ÖSK insåg väl att den nuvarande truppen redan är alltför stor för att man just nu skall kunna ta in några talanger från akademin. Snarare vill man banta truppen med några spelare.

Stolt har därefter i några omgångar tränat med Östersunds FK, en favoritklubb på grund av hans släktband med Jämtland.

Det verkade dock som om det – trots provträningar och till och med ett testspel i Östersunds match mot GIF Sundsvall – inte skulle bli någon övergång. Jag skulle kunna tänka mig att Östersunds trängda ekonomiska situation kan ha bidragit till tveksamheten.

Det finns nämligen en prislapp på Malcolm Stolt i form av ett ubildningsbidrag. Om han skriver ett proffskontrakt med ÖFK kostar det jämtarna 209 tkr som skall fördelas bland de klubbar som haft spelaren i sina ungdoms- och akademitrupper. Huvuddelen av de pengarna skall betalas till ÖSK. Jag har för mig att han kom till ÖSK som 15-åring och i så fall är ÖSKs andel av potten 200 tkr. Brasklapp: Om jag tänkt rätt. Klubbarna han spelade för som 12-, 13- och 14-åring skall väl bara ha 3 tkr per år.

Nu talas det i stället om att han kan komma att lånas ut eller rent av gå direkt till div 2-klubben IFK Östersund. Dit kan han gå som amatör och då kostar det inget alls, men den potentiella utbetalningen finns kvar om ÖFK senare skulle vilja ta in honom. Men man skulle även kunna göra så att IFK Östersund skriver ett proffskontrakt med honom. Då blir utbildningsbidraget bara 34.000 kronor. Om intresse sedan finns i sommar kan han då ta steget till ÖFK. Den enda klubb som då skall ha ersättning är IFK Östersund för en halv säsong och det är inte speciellt mycket pengar.

NA: Malcolm Stolt kan bli kvar i Östersund men lånas ut

Fotbolltransfers.com: Utbildningsbidrag och solidaritetsersättning

Jag undrar för övrigt hur det gick till då ÖSK värvade Hussein Ali från Malmö FF. Han lär väl knappast ha något proffskontrakt med MFF – han tränade ju inte ens med deras A-trupp. Den övergången borde nominellt ha kostat ÖSK ca 200 tkr. Men så mycket kan jag väl inte tänka mig att ÖSK betalade. Reglerna om utbildningsbidragen är ju bara tvingande om klubbarna inte kommer överens om något annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.