Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020: Kjäll har många bollar i luften

NA:s Fredrik Carlsson har talat med Axel Kjäll om hur ÖSK ligger till i vinterns värvningsarbete. Av allt att döma jobbas det med flera spelare/positioner. Lite förvirrat är det nog och det tror jag Fredrik också tyckte efter att ha talat med Kjäll.

En sammanfattning av hur jag tror att läget är enligt Carlsson, enligt Kjäll.

Bjarki Steinn Bjarkason.
ÖSK har sett tillräckligt mycket av islänningen för att komma till slutsatsen att han nog skulle kunna passa in i truppen. MEN den unge islänningen har fortfarande ett kontrakt med Akranes. Han behöver alltså lösas från detta. Utan att det sägs får jag intrycket, att man från ÖSKs sida tror att det kan bli svårt att få loss Bjarkason på rimliga villkor. Kjäll talar om i sommar eller eventuellt ännu senare. Fast å andra sidan. Innan ÖSK tar hit en spelare från Island bör man väl ha haft ett hyfsat bra uppfattning om villkoren för att få loss honom.

Från Akranäs sida verkar man vara intresserade av att få honom såld. Bjarkason har redan provtränat med en norsk klubb och med IFK Norrköping. Om ÖSK avvaktar är risken stor att man skickar honom på ytterligare provträningar någon annanstans.

Det kan för övrigt ha varit ekonomin som gjorde att det inte blev någon övergång till IFK Norrköping före nyår. Trots att han verkar ha gjort ett bra intryck även i Norrköping gick man inte vidare. Jag trodde, att den uteblivna övergången berodde på att Norrköping inte ville ha honom, men det behöver inte nödvändigtvis ha varit så.

Målvakten.
Enligt artikeln är amerikanen Jack McGuire (nu) ett hett spår. Den tidigare Gefle-målvakten är ju kontraktslös och borde vara relativt enkel att hämta in (om han vill vara kvar i Sverige). Oscar Jonsson från nybildade Karlstad Fotboll är kontraktsbunden och verkar vara en viktig byggsten för en klubb som har ambitionen att ta sig till Superettan. Då säljer man inte sin målvakt hur som helst.

Anfallare.
ÖSK söker ytterligare en erfaren anfallare. Till NA säger Kjäll.
– Vi vill ha in ett erfaret namn i de offensiva positionerna. Johan Bertilsson och Viktor Prodell har försvunnit och vi har tagit in Erik Björndahl. Så vi letar efter ett offensiv spelare som är lite mer etablerad.
Fast Kjäll verkar inställd på att det kan ta längre tid att få den övergången klar. Det är väl så, att för mer erfarna anfallare så är ÖSK inte ett självklart förstahandsval. De potentiella kandidaterna kan vara i förhandling med andra klubbar och vill först se hur det går i dessa förhandlingar innan de kan/vill ta diskussionerna med ÖSK ett steg längre.

Ytterligare spelare.
Enligt Kjäll har man kommit relativt långt i förhandlingen med en eller rent av två spelare. Här handlar det dock om spelare som man ser mer som talanger än spelare som är klara för allsvenskan.
– Parallellt tittar vi också på spelare som är mer för framtiden och jag skulle säga att Bjarki hamnar i den kategorin. Han är född 2000, har spelat på Island och spel i allsvenskan är ett stort steg. I den kategorin har vi två eller tre spelare som vi tittar på ganska intensivt.
Det låter väl nästan som om det rör sig om akademispelare.

Noel Milleskog.
Milleskog verkar vara på väg mot A-truppen. Än så länge dock enbart träningsmässigt om jag tyder Kjäll rätt.
– Plus att vi tittar på spelare i vår akademi där Noel Milleskog ligger längst fram och kommer att träna mer frekvent med oss i vinter, enligt Kjäll.

Även om det tydligen finns en hel del planer på att knyta fler spelare till klubben finns det begränsningar också. Både ekonomin och den ideala truppstorleken påverkar hur många spelare som kan tas in. Antalsmässigt gäller det dessutom att det måste finnas plats för talanger från Akademin att träna med A-truppen. Att så kan ske är ju en uttalad del av ÖSKs talangutvecklingsstrategi.

NA: Kjäll om Bjarkason, balansgången och nya avslöjandet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.