Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Ingen pardon

ÖSK U19 hade en i alla fall på papperet knepig match framför sig då de igår kväll avslutade Ligacupens kvalificeringsomgångar. Själva hade de väl inte direkt imponerat medan motståndarna från Skövde spelat oavgjort mot både Linköping och Motala.

ÖSK laddade därför upp med ett starkt och spelskickligt lag. Inga överåriga i den här matchen men väl med Niclas Bergmark och Dennis Collander från A-truppen. ÖSK spelade Bergmark till höger i en trebackslinje med Oscar Windahl till vänster och (lite överraskande för mig) Anton Ingves centralt. Ingves värvades ju för några år sedan från Säffle som anfallare, men där ses han egentligen väldigt sällan nuförtiden.

Intressant med en trebackslinje där man verkar att ha satsat mer på spelskicklighet än på traditionella mittbackskaraktäristiska. Jag har sett liknande uppställningar i U17 vid några tillfällen. Kanske är detta med bolltrygga mittbackar något som ÖSK försöker jobba aktivt med och inte enbart en slump beroende på vilka spelare som råkar vara tillgängliga.

ÖSK satte direkt sin prägel på matchbilden även om det tog ett ta innan den första bollen satt i motståndarmålet. En extremt spelsugen Dennis Collander tog sig ner till kortlinjen och serverade sedan Noel Milleskog med en bakåtpassning. En bjudning som Noel utan pardon smackade in i motståndarmålet.

Collander svarade sedan på egen hand för tvåan. Han bröt bollen nära mittplan, avancerade förbi ett antal motståndare och sköt bollen hårt bredvid målvakten. Trean gjorde sedan Milleskog igen efter det att David Sahakyan drivit upp bollen, men inte själv kommit till ett avslutsläge.

Men dessförinnan hade faktiskt Skövde haft två riktigt bra chanser. Först efter en misslyckad bakåtpassning av Niclas Bergmark och sedan på en nick från nära håll efter en hörna. Där kom ÖSK-målvakten Gustav Leijon ut stort och räddade sitt lag från baklängesmål i kritiska lägen.

Noel Milleskogs två mål på varsin sida om halvtidsvilan knäckte nog Skövde. Vid fyran avancerade Noel ohotad genom mittfältet och fick en jättefin träff några meter utanför straffområdesgränsen. Inget att göra på den för den stackars västgöten i Skövdes mål.

Efter 4-0 var väl frågan mest av allt hur många mål ÖSK skulle hinna göra innan matchen var slut och om Skövde skulle kunna få med sig ett tröstmål som minne från sitt besök på en allsvenska arena.

Femman gjorde Herman Oskarsson som kom först i en löpduell efter att ha fått en boll i djupet från någon långt ner på ÖSKs planhalva. David Sahakyan gjorde 6-0 på ett instick av Joel Andersson Segerlind. Dino Salcinovic gjorde det sjunde målet på ett långskott som påminde väldigt mycket om Milleskogs. Även Dino får ju ordentlig fart på bollen om han får en bra träff.

Med knappa tio minuter kvar lyckas Skövde spräcka ÖSK målnolla. Jag tyckte att de såg misstänkt offsideliknande ut och det verkade flera av ÖSKs försvarare också ha tyckt. Men Eskil Svedberg som dömde matchen hade inte sett någon signal från sin linjeman och godkände målet (eller så tyckte han helt enkelt lite synd om Skövde som var rejält utspelade i andra halvlek).

Några minuter efter Skövdes mål gör Dino Salcinovic sitt andra på ytterligare ett skott utifrån. Inte lika ren träff den gången, men skottet kom längs marken och Skövdes målvakt fick inte grepp om bollen. Det var visserligen halt, blött och kallt, men den skottet borde han nog ha tagit.

Målskyttet avslutades sedan av inbytte Adam Lindström på en passning från Anton Ingves (tror jag).

Bra insatser av framför allt energiknippena Dennis Collander och Noel Milleskog. De spelade båda till höger och terroriserade Skövdes vänsterkant ordentligt. Dessutom bidrog Alexander Bahar aktivt med ett antal fartfyllda överlappningar längs samma kant. Noel är redan nu så bra, att jag har svårt att se hur ÖSK skall kunna hålla honom borta från A-truppen nästa år.

Joel Andersson Segerlind hade även han en bra dag med en spelstil som påminner om en korsning av Nordin Grzics och Astrit Ajdarevics. Nästan omöjlig att ta bollen av och med en stor variation i passningsspelet. Gustav Leijon gjorde som sagt några riktigt svettiga räddningar i första halvlek, men hade sedan en väldigt lugn dag på jobbet.

Matchfakta.
15. 1-0 Noel Milleskog (Dennis Collander)
25. 2-0 Dennis Collander
44. 3-0 Noel Milleskog (David Sahakyan)
ht. Spelarbyte: Dennis Collander ut, William Björnsson in
50. 4-0 Noel Milleskog (långskott)
57. 5-0 Herman Ragnarsson
57. Spelarbyte: Alexander Bahar ut, Ryad Mouvlier in
59. Varning Anton Ingves
64. 6-0 David Sahakyan (Joel Andersson Segerlind)
64. Spelarbyte: Oscar Windahl ut, Theodor Hessel in
73. 7-0 Dino Salcinovic (långskott)
73. Spelarbyte. Joel Andersson Segerlind ut, Adam Lindström in
82. 7-1 (offside?)
84. 8-1 Dino Salcinovic (långskott)
86. 9-1 Adam Lindström (Anton Ingves)

Laguppställning.
Gustav Leijon
Niclas Bergmark, Anton Ingves, Oscar Windahl (64)
Alexander Bahar (57), Noel Milleskog, Dennis Collander (ht), Joel Andersson Segerlind (73), Dino Salcinovic
David Sahakyan, Herman Ragnarsson
Ersättare: Samet Burgaj (mv), William Björnsson (ht), Ryad Mouvlier (57), Theodor Hessel (64), Adam Lindström (73)

I och med den här segern har ÖSK klara för Ligacupens A-slutspel. Däremot är det tveksamt om Linköping kommer att kvala in som en av de bättre tvåorna även om de skulle vinna sin match mot Motala. Fem poäng brukar inte räcka för det, eftersom alla lag med två vinster går före.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.