Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ett mindre guldregn än väntat

Fotbollskanalens Olof Lundh skriver i sin fredagskrönika om den intäktsökning som väntar år 2020 tack vare de nya TV- och spelbolagsavtalen.

Mer pengar kommer klubbarna att få, men förmodligen inte alls så mycket mer som man räknat med/hoppats på när de nya avtalen tecknades.

Lundh skriver att klubbarna nästa år kan räkna med att få en ersättning för sändningsrättigheter mm. som är 55 % högre än vad den kommer att bli i år. År 2021 kan man räkna med att få 80 % mer för att sedan år 2022 kunna tillgodogöra sig hela ökningen.

ÖSK har i sin senaste resultatprognos för det här året räknat med ett belopp för sändningsrättigheter/SEF-medel som uppgår till 14 mkr. Nu kanske inte allt detta utgör basen för inkomstuppräkningen. Det finns kanske intäkter från andra källor också. Lundh exemplifierar för sin del med en bas för det här året på 10 mkr för IFK Norrköping, vilket ju är avsevärt lägre än ÖSKs 14 mkr. Låt oss för enkelhets skull anta att för ÖSK ger sändningsrättigheterna mm. 12 mkr år 2019. I så fall kan klubben räkna med/hoppas på att få ca. 18,5 mkr nästa år. Sex och en halv miljon extra är ju bra pengar, speciellt som det rör sig om en arbetsfri inkomst. Men det är inte ett belopp som kommer att innebära någon dramatisk förbättring av klubbens ekonomi eller möjligheter.

Rent generellt kommer dessutom inte den här inkomstökningen att innebära någon större förändring av konkurrenssituation i Allsvenskan, eftersom ju alla klubbarna får mer pengar. En konkurrensfördel får de allsvenska klubbarna däremot gentemot utländska klubbar, som inte har någon motsvarande inkomstökning.

Utan att alls veta något om det skulle jag tippa att det här extra tillskottet kan komma att betyda mer för de mindre (och sämre) klubbarna i Allsvenskan. De kommer att kunna lappa ihop eventuella hål i balansräkningen och kanske även kunna unna sig att utöka sina spelartrupper med några bättre spelare som man tidigare inte har ansett sig ha råd med. För en bättre bänk till exempel. För de stora klubbarna (tänk MFF och Stockholmsklubbarna) tror jag inte att effekten blir särskilt dramatisk. De har väl i princip redan de trupper de behöver och det för deras del rätt begränsade tillskottet med extra pengar kommer inte att få någon avgörande inverkan på deras slagstyrka.

Fotbollskanalen: Chocken för klubbarna – långt från utlovade miljoner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.