Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Klar seger mot Syrianska FC.

ÖSK U21 har på något sätt brutit de senaste årens trend där U21-laget i allmänhet återfunnits i botten av tabellen. I år är det tvärt om – ÖSK toppar om än tillfälligt tack vare en match mer spelad.

En viss ”hjälp” har man nog haft av att konkurrensen i år inte är den allra tuffaste. U21-serien är inte så populär. Årets serie består av lag från fyra allsvenska klubbar och fyra klubbar från Superettan. Men ändå.

Gårdagens motståndare från Syrianska FC kom med ett lag som till större delen bestod av spelare från deras A-trupp. Inte de allra bästa förvisso, men A-trupp ändå.

ÖSK-dominans från avspark.
ÖSK dominerade spelmässigt direkt från avspark, men ledde ändå inte efter den första halvleken med mer än halvtimmesmålet till 1-0. Målgörare Adam Bark framspelad av Michael Omoh efter en fin spelsekvens med ett snabbt spel i djupled.

En liknande spelbild i inledningen av den andra halvleken ledde så småningom fram till 2-0 efter det att Michael Omoh slagit in en straff. Hårt mot ena stolpen. Målvakten slängde sig åt rätt håll, men hade ingen möjlighet att få undan bollen. Upprinnelsen var ett anfall djupt ner i Syrianska straffområde. Simon Amin sista ÖSKare på bollen. Hans smarta bakåtspark höll på att ge Omoh ett hyggligt skottläge. Ett skott som dock aldrig blev skjutet, eftersom han fälldes. Lite simpelt såg det väl ut, men kroppskontakt var det.

Durmaz reducerade.
Mål nummer två verkar ha fungerat om en vitamininjektion för syrianerna, som plötsligt började anfalla med fler spelare på ÖSKs planhalva. Ett hårt skott i stolpen efter en timmes spel följdes två minuter senare av en reducering till 2-1 genom den bortflyktade örebroaren Elias Durmaz.

Jag kan inte låta bli att undra om det inte för Durmaz karriärutvecklingen hade varit bättre att stanna kvar i Forward för att sedan ta steget till ÖSK när tiden var mogen. Att via Hammarby U19 spela med Södertäljesyrianernas U21-lag kan väl knappast vara någon höjdare. I Superettan har han bara fått spela några få minuter.

Syrianskas förhoppningar om en kvittering grusades dock av Michael Omoh som med ett något tursamt skott kunde öka på hemmaledningen till 3-1. Hans skott från straffområdesgränsen tog på en täckande fot och gick i en båge in i Syrianskas mål.

Innan matchen var slut hade sedan Simon Amin ökat på till 4-1 (bra förarbete av Adam Bark) och inbytte wingbacken Aklam Mutebi mycket påpassligt fastställt slutresultatet till 5-1.

Amin och Omoh imponerade.
Det här var en riktigt dominant insats av ÖSK mot en motståndare som inte alls kunde matcha ÖSKs nivå. Matchvinnare var i första hand den dynamiska och bollsäkra duon Simon Amin och Anton Ingves. Passningssäkra och tillräckligt aggressiva (speciellt Ingves) för att helt dominera på de centrala delarna av planen. Michael Omoh var på ett ypperligt spelhumör sedan han efter ungefär en kvart tog sig in mer centralt på planen. För en gångs skull var det inga problem med hans speluppfattning och hans passningar satt där de skulle.

Ungdomlig backlinje.
I försvarslinjen ställde ÖSK upp med en 17-åring (Bergmark), en 18-åring (Andersson) och en 19-åring (Lennerskog). De hade om sanningen skall fram inte hade så värst mycket att göra. Mathias Karlsson i ÖSKs mål hade en lugn kväll. Några säkra bollstopp. Den mesta energin lade han nog på att röstledes dirigera sina lagkamrater.

Minst lyckosam (tyvärr) var Rodin Deprem, som sprang sig till ett knippe chanser bakom Syrianskas backlinje. Tidvis såg matchen nästan ut som duell mellan Deprem och Syrianska målvakt Abud Keriakes (som var rätt duktig trots de fem insläppta målen).

Lite märklig var nog laguttagningen med Rodin Deprem som anfallsspets i en position som inte passar honom så bra och med Nadir Ayéwa som wingback. Jag har en känsla av att om de fått byta positioner hade det gått ännu bättre.

Amin mot allsvensk start?
Hur som helst. Jag tror att Axel Kjäll & Co. fick en del att fundera på efter den här matchen. Simon Amin stärkte definitivt sina chanser att få prövas från start och om Michael Omoh kunde fås att spela lika vårdat i Allsvenskan som i den här matchen vore det lättare att motivera honom i laget. Omoh brukar för övrigt se rätt avslagen ut i U21-matcherna, men den här gången var han på ett glimrande spelhumör.

ÖSK: Höjdpunkter (ÖSK-målen i Spiideo-kvalitet). Kvaliteten är något bättre om man ser klippet i ÖSKs twitterflöde.

NA (Betalvägg): Amin och ÖSK hade lekstuga mot Syrianska i U21

Matchfakta.
31. 1-0 Adam Bark (Michael Omoh)
56. 2-0 Michael Omoh (straff)
62. 2-1 Elias Durmaz
70. 3-1 Michael Omoh
71. 4-1 Simon Amin (Adam Bark)
82. 5-1 Aklam Mutebi (Rodin Deprem)

Laguppställning.
Mathias Karlsson
Niclas Bergmark, Helmer Andersson, Oscar Lennerskog (8?)
Martin Trinh (61), Anton Ingves (8?), Simon Amin (73, k), Nadir Ayeva (86)
Michael Omoh, Rodin Deprem, Adam Bark
Ersättare: Simon Gustafsson (mv), Aklam Mutebi (61), Olle Brorsson (73), Odilon Sangwa (8?), Lukas Julher (8?), Adam Lindström (86)

ÖSKs U21-spel tar nu ett uppehåll. Nästa match spelas på bortaplan mot AFC Eskilstuna den 15 juli.

Juli
2019-07-15 16:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra Athletic FC Eskilstuna – Örebro
2019-07-22 16:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra IF Brommapojkarna – Örebro
Augusti
2019-08-06 Folksam U21 Allsvenskan Norra Örebro – Västerås SK FK
2019-08-19 14:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra Örebro – IFK Norrköping FK
2019-08-27 17:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra Degerfors IF – Örebro
September
2019-09-17 Folksam U21 Allsvenskan Norra Örebro – Djurgården
Oktober
2019-10-01 17:00 Folksam U21 Allsvenskan Norra Syrianska FC – Örebro

Med reservation för de ändringar som säkert kommer att göras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.