Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

SEF: Förändringar i U-formaten

Svensk Elitfotboll som direkt och indirekt basar för det mesta som har med U-serierna (av olika slag) att göra skriver om förändringar som kommer att genomföras i dessa serier nästa år och året därpå.

U21.
U21, som i alla fall till en viss del varit en talangserie, stöps om och blir nästa år en renodlad reservlagsserie – så nära man nu kan komma en sådan. Namnet behålls dock tydligen av någon anledning. Den åldersgräns som hittills har funnits och som inneburit att hälften av utespelarna fick vara max 21 år försvinner. I fortsättningen kan man spela med ett lag bestående av enbart ”överåriga” spelare.

Nytt bli även själva serieformatet. Man startar i och för sig verksamheten på våren med två allsvenska serier som hittills (Norr och Söder) samt två serier med lagen från Superettan plus några till (eftersom alla SEF-lagen nog inte vill vara med).

Efter en enkelserie under våren byter de två (alltså egentligen fyra) sämst placerade allsvenska lagen plats med de två bästa lagen från Superettan-grupperna. De bästa lagen i den norra och södra Allsvenska Gruppen möts slutligen i en ”final”. Det blir alltså sju matcher på våren och sju på hösten med något så ovanligt som en streckstrid redan i juni månad.

U19 och U17.
För junior- och pojkallsvenskan blir det ett nytt format. På våren kommer allt att vara som hittills. Norr och Söder och alla möter varandra i en enkelserie. Men sedan.

De sju bästa lagen från Norr resp. Söder slås i hop till en serie (de 14 bästa lagen alltså) och möter varandra i en enkelserie, där alla lag startar med noll poäng. Seriesegraren efter 13 omgångar får titeln Svenska Mästare.

För lag 8 till 14 från våromgången blir hösten inte lika spännande. De spelar kvar i sina reducerade serier och möter de andra lagen ytterligare två gånger (hemma och borta). Det blir alltså ytterligare 12 matcher för dem. De två sista lagen i denna nedflyttningsserie flyttas ner till div 1.

U16.
Svensk Elitfotboll administrerar (tillsammans med ÖLFF) denna serie ytterligare ett år. Därefter (år 2019) tar SvFF över ansvaret och seriesegraren blir även Svensk Mästare. Den nationella U16-serien kommer 2018 att ha 30 deltagande lag från hela Sverige och vilka klubbar som deltar utgår från Tipselitnätverkets Certifiering.

Ligacuperna.
Det blir inga större förändringar i formatet. SvFF tar över det administrativa ansvaret för serierna från och med 2018 (Kvalgrupper) / 2019 (Slutspelsgrupper).

Svensk Elitfotboll: Nyheter och förändringar i U-serierna och Ligacupen från och med 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.