U19: Rodins trippel gav ÖSK-seger

ÖSK U19 bärgade årets första seger i en tuff match mot Gefle IF. Gefle kom till Behrn Arena med en imponerande 4-1 seger mot Vasalund i bagaget och med ett starkt försvarsspel med snabba motattacker som segerrecept. Den här gången blev det på sätt och vis motsatta roller. Under stora delar av matchen var det gästerna som höll i taktpinnen och hemmalaget som måste försöka hitta vägar förbi Gefles höga press.

Gefle dominerade stort i matchinledningen och tryckte på med ett knippe hörnor medan ÖSK inte kunde göra mer än att slå ifrån sig (eller göra en ny hörna). I ÖSKs första riktiga anfall så får laget sedan en straff efter det att en Gefleförsvare satt upp foten lite väl högt framför Isac Eklöfs huvud. Rodin Deprem tog straffen, väntade ut målvakten och slog den sedan åt andra hållet.

Efter målet kom ÖSK bättre in i matchen. Båda lagen skapade en del målchanser. Gefle främst tack vare sin höga press som nog irriterade ÖSKs backlinje en hel del. Väldigt nära en kvittering var det efter 20 minuter, då Viktor Franssila tappade boll. Gustaf Franck och Viktor kunde dock med gemensamma krafter och lite tur avväpna Gefles anfallare.

Bästa ÖSK-chansen hade Isac Eklöf som fick en väl avvägd långboll fraån Viktor Walldén. Isac såg ut att komma ur skottsektorn, men fick på ett hårt skott som tog i kryssrubban.Ett rätt typiskt uppspel från ÖSKs sida, som gärna sökte uppspel från kanterna mot främst den rörliga Rodin Deprem centralt. Precis innan halvleken är över räddar sedan Gustaf Franck framför en ensam anfallare. Bollen sedan i utsidan av stolpen till hörna.

I inledningen av andra rycker ÖSK sedan ifrån till en tvåmålsledning. Viktor Walldén kommer i full fart längs högerkanten och slår en fin boll parallellt med kortlinjen mellan målvakt och backlinje. Rodin möter upp framför mål och kan enkelt vinkla in bollen. Svårare än så behöver det inte vara. Men det gäller ju att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

ÖSK såg därmed ut att ha fått rätt bra kontroll på matchen, men så är det ju sällan. Kontroll i fotboll är en flyktighet med kort livslängd. Tio minuter in i halvleken reducerar nämligen Gefle med ett långskott som slinker in vid ena stolproten. Gustaf Franck såg inte så nöjd ut efter det målet och det skall han inte vara heller. Han revanscherar sig dock mer eller mindre omgående med några fina ingripanden mot motståndare som fått bättre fart i sitt spel efter reduceringen.

Med knappt 20 minuter kvar byter ÖSK in Adam Bark (som nog skall spela med U21 mot Hammarby i morgon) och ut går alltid lika nyttige Edwin Lundqvist, som väl gjorde sin första match på ett bra tag. Isac Eklöf tar Edwins plats på mittfältet och Adam hans i anfallet. Bara några minuter senare kan Adam lägga en hockeyassist till samlingarna. Han frispelar smart Viktor Walldén framgör Gefle-bänken. Viktor kommer med full fart längs kanten, tittar upp, ser att Rodim kommer springer mot bortre och Viktors perfekta passning passerar Gefles försvarare men inte Rodin som från sin favoritposition kan ge ÖSK en tvåmålsledning.

Därefter var det väl mest att spela av matchen, kan man tycka. Det gjorde dock inte Gefle som fortsatte att trycka på. Så mycket att Alex Hahne såg sig föranlåten att fälla en anfallare lite väl burdust. Något som resulterade i Alexs andra gula kort i matchen. ÖSK drog ner mångkunnige Oliver Kåhed som mittback och kunde utan några större svårigheter parera Gefles anfallsförsök under de kvarvarande 10 minuterna.

En rätt bra match av ÖSK, tycker jag. Även om försvaret tidvis var rätt hårt pressat stod de emot bra. Gustaf Franck klart godkänd i målet trots missen vid reduceringen. Anfallsmässigt går pluspoängen främst till Rodin Deprem och Viktor Walldén som tillsammans skapade de två mål som skiljde lagen åt.

Gefle IF: Ineffektiviteten fällde U19

12. 1-0 Rodin Deprem (straff)
47. 2-0 Rodin Deprem (Viktor Walldén)